Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 27 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 27 september

Wat moet je weten op deze woensdagochtend 27 september? Metro zet het voor je op een rij.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

Geen stemming over afschaffing Obamacare

Een laatste poging om Obamacare af te schaffen is mislukt in het Amerikaanse Congres. De Republikeinen, die Obamacare niet meer willen, is het niet gelukt om steun te krijgen voor het nieuwe wetsvoorstel. Verschillende senatoren hebben gezegd dat ze er niet over gaan stemmen.

,,We hebben gewoon geen tijd meer”, liet senator Ron Johnson weten. Zijn Republikeinse partijgenoot Pat Roberts zegt dat de hervorming van de gezondheidszorg, een verkiezingsbelofte van presidentskandidaat Donald Trump, later zal gebeuren. Volgens Graham en collega John Thune (South Dakota in het fiscale jaar 2019. Dat begint 1 oktober 2018.

‘Ja’ wint in referendum Iraakse Koerden

De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani heeft dinsdag bekend gemaakt dat zijn landgenoten in het referendum over onafhankelijkheid ‘ja’ hebben gestemd. De volksraadpleging in het noorden van het land is maandag gehouden tegen de zin van de regering in Bagdad.

President Masoud Barzani. / ANP

Barzani zei op tv alleen dat ‘ja’ heeft gewonnen en riep de centrale overheid op tot een ,,serieuze dialoog” in plaats van te dreigen met maatregelen tegen de regionale Koerdische regering. Irak is fel tegen de afscheiding en het uitroepen van een een volledig autonoom Koerdistan. Ook buurlanden Turkije en Iran, waar veel Koerden wonen, voelen daar niets voor.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Milieudefensie toont virtuele film regenwoud

Met de virtual realityfilm Draw the Line vraagt Milieudefensie aandacht voor haar nieuwe campagne trekdegrens.nl. Woensdagavond gaat de korte film in Amsterdam in première. De VR-film gaat over de gevolgen van de palmolie-import in Europa en Nederland en toont onder meer beelden van onaangetast regenwoud, maar ook van een zwart en desolaat landschap.

Draw the Line is na afloop van de première door iedereen te downloaden via iTunes en te bekijken op een mobiele telefoon, bij voorkeur met een VR-bril.

Wat er verder in het nieuws is

Tweets worden twee keer zo lang

Je kunt binnenkort langere tweets sturen. / ANP

Je kunt binnenkort langere tweets versturen. Twitter stopt met de traditie van 140 tekens. De maximale lengte wordt nu 280 tekens. Het begint met een test op kleine schaal, maar het is de bedoeling dat over een tijdje iedereen er gebruik van kan maken.

Vijf onderzoeken naar radicalisering bij Defensie

Binnen de krijgsmacht is vorig jaar vijf keer een onderzoek gestart naar aanleiding van meldingen over mogelijke radicalisering van medewerkers. Hoewel twee onderzoeken nog lopen, is nog niet gebleken dat medewerkers daadwerkelijk extremistisch gedachtegoed aanhangen.

De meldingen gingen over zowel jihadistisch als extreemlinks gedachtegoed, blijkt uit stukken die op verzoek van het ANP door het ministerie van Defensie zijn vrijgegeven.

Vrouwen met flexbaan minder vaak moeder

Vrouwen met een flexibel arbeidscontract worden minder snel moeder dan vrouwen met een vast contract. Dit geldt vooral voor hoogopgeleide vrouwen. Dit meldt het CBS die in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek heeft gedaan.

Vrouwen met een vaste baan worden vaker moeder. / Colourbox

Hogeropgeleide vrouwen willen eerst hun carrière op orde hebben, pas daarna willen ze een gezin stichten, zo verklaart het CBS deels de verschillen. Laagopgeleide vrouwen met een parttime flexbaan werden juist vaker moeder (20 procent) dan laagopgeleide vrouwen met een vast contract (16 procent).

Het weer

Het is mistig in het land, wat zorgt voor verkeershinder. In de middag zal niemand hier meer last van hebben. Het wordt overwegend zonnig, met alleen in het noorden kans op regen en mogelijk onweer. Het wordt tussen de 18 en 21 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.