Dit moet je weten op woensdagochtend 6 september

Inwoners van Sint-Maarten timmeren hun ramen dicht ter voorbereiding op orkaan Irma. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

6 SEP 2017

Wat moet je weten op woensdagochtend 6 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Irma rond middaguur verwacht bij Nederlandse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba

De zware orkaan Irma wordt woensdag rond het middaguur (Nederlandse tijd) aan land verwacht bij de eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, onderdelen van het Nederlandse Koninkrijk. Bewoners van de eilanden zijn zeer ongerust over de orkaan, omdat ze dinsdag de zwaarste categorie op de schaal van Saffir-Simpson bereikte. De orkaan meet windsnelheden van 295 kilometer per uur volgens het Amerikaanse Hurricane Center. 's Ochtends komt de orkaan eerst aan op Antigua en Barbuda. Daar worden inwoners door de autoriteiten gewaarschuwd dringend een schuilplaats te zoeken.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Volgens het KNMI kunnen naast de harde wind ook de forse regenbuien en vloedgolven "zeer bedreigend" zijn voor de eilanden. De meteorologische dienst stelt dat de regenval kan zorgen voor modderstromen en landverschuivingen.

Beelden van orkaan Irma door NASA gemaakt. / ANP

Bert van Marwijk met Saudi-Arabië door naar WK voetbal

Bondscoach Bert van Marwijk heeft zich met Saudi-Arabië geplaatst voor het WK voetbal, volgend jaar in Rusland. De Nederlandse trainer won dinsdagavond Nederlandse tijd met 1-0 van het al geplaatste Japan en eindigde daardoor als tweede in de groep. Australië is veroordeeld tot de play-offs.

'Myanmar plaatst mijnen aan grens Bangladesh'

Myanmar heeft de afgelopen dagen mijnen neergelegd op delen langs de grens met Bangladesh. Twee bronnen binnen de regering van Bangladesh stellen dat tegenover persbureau Reuters.

Met het plaatsen van mijnen probeert Myanmar te voorkomen dat gevluchte Rohinga-moslims naar het land terugkeren. De twee bronnen willen anoniem blijven.

Wat er verder in het nieuws is

Polen stopt 130 miljard euro in Defensie

NAVO-lid Polen wil in de komende veertien jaar voor omgerekend 130 miljard euro in z'n Defensie pompen. De middelen zijn vooral bedoeld voor de ,,technische modernisering'' van het leger, zei minister van Defensie Antoni Macierewicz dinsdag.

Polen zal op termijn zijn Defensie-uitgaven verhogen tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), benadrukte de minister. Zijn ministerie heeft een wetsontwerp aan het parlement voorgelegd om dit doel in 2030 te bereiken. Op dit moment bedraagt de Defensie-bijdrage van Polen 2 procent van het bbp.

Daarmee is Polen nu een van de weinige NAVO-landen die voldoen aan de overeengekomen doelstelling van ten minste 2 procent van het bbp aan bewapeningsuitgaven. De andere landen zijn de VS, Griekenland, Estland, Groot-Brittannië en Roemenië. ,,Als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog'', zei Macierewicz.

ANWB wil meer aandacht voor verkeersveiligheid

Onderhandelaars van het nieuwe kabinet moeten werk maken van de verkeersveiligheid. Daartoe roept ANWB-directeur Frits van Bruggen in het AD op.

Onderhandelaars van het nieuwe kabinet moeten werk maken van de verkeersveiligheid. / ANP

Hij maakt zich ernstig zorgen over de aandacht die verkeersveiligheid nu krijgt. Terwijl het aantal gewonden in het verkeer in tien jaar meer dan verdubbeld is. ,,De Nederlander betaalt volgens mij ook belasting om zich veilig te kunnen bewegen in het verkeer. Verkeersveiligheid moet nú goed in dat akkoord komen'', zegt hij.

Vooral het gebruik van de mobiel op de weg is volgens hem zorgelijk. ,,Appen is levensgevaarlijk.'' Samen met zo'n veertig andere organisaties ondertekent de ANWB woensdag een convenant tegen het gebruik van smartphones in het verkeer.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Eerste test tienminutentrein

Voor het eerst testen NS en spoorwegbeheerder ProRail woensdag de 'tienminutentrein' tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. Dat wil zeggen dat treinreizigers elke tien minuten met een Intercity tussen die steden kunnen reizen. Nu kan dat nog ieder kwartier. Reizigers hoeven daardoor minder lang op hun trein te wachten en hebben vaker een zitplaats, is de verwachting.

Rechtbank oordeelt over lookalike Max Verstappen

Max Verstappen. / ANP

Mag onlinesupermarkt Picnic een lookalike van Max Verstappen gebruiken voor hun commercials? Daarover doet de civiele rechter in Amsterdam woensdag uitspraak. In een commercial van Picnic is een lookalike van Max Verstappen te zien, die langs een wagen van Jumbo loopt en in een bezorgbusje van Picnic stapt. Dat terwijl Verstappen gesponsord wordt door Jumbo en er een dag voor de Picnic-reclame ook een reclame met Verstappen erin door Jumbo naar buiten is gebracht.

De advocaat van Verstappen meent dat het gebruik van andermans identiteit in reclame onrechtmatig is. Daarnaast wil hij met deze 'principezaak' een voorbeeld zijn voor andere sporters die met dit soort reclames moeten dealen. Volgens Picnic ging het bij de reclame niet om een vooropgezet plan. Zij melden dat het enkel een plagerijtje naar Jumbo was, gemaakt voor Facebook.

Het weer

Van tijd tot regen. Overdag af en toe een zonnetje, maar ook enkele buien. De minimumtemperatuur bedraagt circa 15°C.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Corgi troost man die zelf zijn hond verloor

Foto ter illustratie. Bron: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

26 MIN

We weten het niet helemaal zeker, maar soms lijkt het wel alsof honden ons beter begrijpen dan wij elkaar. Corgi Cora bewijst dat met haar lieve actie.

Cora woont met haar baasje in het Amerikaanse Idaho en is in training om een therapiehond te worden. Hierdoor zal zij worden ingezet bij verschillende soorten therapieën om mensen op hun gemak te stellen. De kleine dame gaat het vast heel goed doen, want zonder officieel aan het werk te zijn, heeft ze haar taak uitmuntend uitgevoerd.

Liefde geven

Ze was namelijk met haar baasje op het vliegveld, tijdens een lange overstap. De twee zaten geduldig te wachten toen Cora ineens zachtjes van haar baasje weghuppelde. Ze bracht een bezoekje aan de man die aan de overkant van de twee zat. Ze ging naast hem liggen en de man begon haar te aaien. Hij vertelde haar hoe schattig ze was en nam een foto van de kleine hond.

Wat bleek achteraf? De man was die dag daarvoor zijn eigen hond verloren en had hier ontzettend veel verdriet van. Het baasje van Cora gelooft dat haar hond dit heeft aangevoeld en de man is gaan troosten. „Ik heb nooit getwijfeld aan het feit dat Cora kan voelen wie pijn heeft en wie vriendschap en liefde nodig heeft" schrijft haar baasje op Facebook.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

10

Deze puzzel heeft 2000 stukjes en is volledig wit

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 UUR

De ultieme uitdaging of gewoon pure frustratie? De makers van deze Japanse puzzel noemen hun uitvinding in ieder geval 'Pure Hell'. Een puzzel van duizend of tweeduizend stukjes die helemaal wit is.

Het originele formaat voor de puzzel is 26 bij 38 centimeter, maar als je dat allemaal veel te makkelijk vindt kan je ook de grote versie proberen. Tweeduizend stukjes en 40 bij 50 centimeter. Geen fan van wit? Ze verkopen de pure hel ook in het zwart.

Als je aan deze puzzel begint ga je echt de uitdaging van je leven aan, want de stukjes zijn niet alleen allemaal exact dezelfde kleur... ze zijn ook nog eens kleiner dan de stukjes van een normale puzzel. Heb je dus zin om totaal gefrustreerd aan de keukentafel te zitten? Probeer dan deze Japanse puzzel!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

52

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal
Likeability of 5

Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal

Kraamcadeau voor snelwegbaby is eigen hectometerpaal. Foto: Facebook

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 22:12

De baby die vorige week zaterdag werd geboren op de vluchtstrook van de A13, heeft een bijzonder kraamcadeau gekregen. Rijkswaterstaat geeft de baby haar eigen hectometerpaal met een boodschap van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen.

De aanstaande ouders waren op het moment van de bevalling al onderweg naar het ziekenhuis. De baby, Eliz Inal, kwam ter wereld bij hectometerpaal 18.2 in Rotterdam-Overschie terwijl haar drie zusjes op de achterbank zaten. Toen de weeën snel achterelkaar volgden, had vader Soner in paniek 112 gebeld. Maar het ging enorm snel en toen het gezin langs de kant van de weg stond, was het hoofdje van Eliz al te zien. Toen agenten bij hen aankwamen, zat de moeder al met het meisje op schoot; gezond en wel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 20:08

De afgelopen jaren zijn er bij het internationale Rode Kruis 28 mensen ontslagen of vertrokken omdat zij een prostituee hebben bezocht of daarvan verdacht worden. Het Rode Kruis laat alle medewerkers een gedragscode ondertekenen, en daarin staat onder meer dat het betalen voor seks verboden is. Die code geldt ook op plekken waar prostitutie legaal is, omdat betalen voor seks niet overeenkomt met de waarden en missie van de hulporganisatie.

Menselijke waardigheid

Sinds 2015 hebben 26 medewerkers zich niet aan de code gehouden. Zij zijn ontslagen of zelf opgestapt tijdens het onderzoek naar hun gedragingen. Van twee andere medewerkers is het contract niet verlengd omdat zij worden verdacht van het betalen voor seks. De organisatie kent een duidelijke procedure om misstanden te melden. Toch is het management bezorgd dat niet alle incidenten worden gemeld.

,,Met dit gedrag verloochenen we de mensen die we juist willen helpen. Het gaat in tegen de menselijke waardigheid. We hadden waakzamer moeten zijn om dit te voorkomen”, zegt Yves Daccord, directeur-generaal van het Rode Kruis in een reactie. Seksuele misdragingen door hulpverleners krijgen nu veel aandacht nadat er bekend werd dat medewerkers van hulporganisatie Oxfam na de aardbeving op Haïti jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Beschuldigingen worden onderzocht

Woensdag werd al bekend dat ook op een besloten Facebookpagina van (oud)-medewerkers misstanden zijn gemeld. Mogelijk zitten daar nog zaken tussen die niet eerder bekend waren. ,,Alle beschuldigingen worden onderzocht. En we blijven onze huidige processen en systemen voortdurend evalueren”, aldus de organisatie.

De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis maakte eerder al bekend dat in de afgelopen vijftien jaar in totaal drie meldingen zijn binnengekomen over seksueel wangedrag door hulpverleners op missie. Het ging over bezoek aan prostituees en het maken van naaktfoto's. Het Rode Kruis telt wereldwijd ruim 17.000 personeelsleden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour

Schrijver Trump-boek boos om kritiek in College Tour. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 16:23

Een studente neemt in College Tour geen blad voor de mond tegenover de Amerikaanse auteur Michael Wolff die het boek Fire & Fury heeft geschreven. „Schade toebrengen aan iemands reputatie voor de verkoop van een boek is onprofessioneel'', zegt ze kritisch. De schrijver voelt zich zodanig beledigd, dat hij al zijn Nederlandse interviewafspraken cancelt.

Ongegronde beschuldiging

De kritiek slaat op de insinuaties die de schrijver de wereld in geholpen heeft over de Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur van de Verenigde Naties, een affaire zou hebben met president Trump. Hij zei al eerder op Amerikaanse televisie dat hij er zeker van was dat Trump met een van de vrouwen uit het boek het bed had gedeeld. Uit de passages in het boek Fire & Fury werd al snel duidelijk dat hij Haley bedoelde.

De studente die hem aansprak tijdens College Tour noemde het zeer onprofessioneel omdat hij zonder gegronde feiten beschuldigingen doet die de reputatie van de ambassadeur schaden. Wolff reageerde hier fel op en maakte de student belachelijk. Toch gaf hij wel toe dat hij niet zeker wist met wie Trump een affaire had.

Meer kritiek

Zij was niet de enige die de schrijver een kritische vraag wilde voorschotelen. Ook presentator Twan Huys en andere studenten van de studies politicologie en journalistiek ondervroegen hem over zijn omgang met bronnen en de onduidelijke herkomst van gebeurtenissen die Wolff in het boek beschrijft, aldus Het Parool.

De uitzendingen van College Tour wordt maandag 26 februari uitgezonden om 21.00 uur op NPO2.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Nederlander opgepakt met 15.000 xtc-pillen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:45

Een 37-jarige Nederlander moet het flink benauwd hebben gekregen toen zijn auto in Hamburg werd gecontroleerd: hij was namelijk niet in het bezit van maar één ‘bescheiden’ zakje xtc-pillen, maar had maar liefst 15.000 exemplaren mee. De drugs zouden een waarde van zo'n 150.000 euro hebben.

Argwaan

De man kwam in de penarie toen hij met zijn dochter op weg was naar Hamburg. Iets voorbij Bremen werd de auto gecontroleerd.

De man verklaarde dat hij de DOM wilde bezoeken, een groot volksfeest in de stad. Dat maakte de agenten argwanend. Waarom? Dat feest begint pas over een maand. Bij de stoelen vonden ze vervolgens drie grote zakken met pillen. De Nederlander zit voorlopig vast.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Tivoli schrapt 'racistisch' kinderfeest

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

TivoliVredenburg hield vorig jaar nog een kinderfeest met het thema ‘het Wilde Westen’, maar zal dat vanaf heden niet meer doen. Actiegroep De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen het muziekcentrum in Utrecht omdat kinderen werden opgeroepen als cowboys en indianen verkleed te komen. „Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen'', zegt directeur Frans Vreeke.

Racistische stereotypering

De actiegroep beschouwt cowboys en indianen als een ‘racistische stereotypering’.  Ze vergeleken het met een feest voor nazi’s en Joden. Cowboys zouden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Culturen juist stimuleren

Frans Vreeke verklaarde eerder tegenover het AD zich ‘niet aangesproken te voelen’ door De Grauwe Eeuw. Hij stelt: „We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit, gelijke rechten en plichten voor iedereen in de cultuur vinden we juist heel belangrijk." In oktober vond in TivoliVredenburg een debat hierover plaats.


lol
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

100+