Dit moet je weten op maandagochtend 25 september

Camera videoDit moet je weten op maandagochtend 25 september

Angela Merkel schudt de hand van de Beierse minister Joachim Hermann. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

25 SEP 2017

Wat moet je weten op maandagochtend 25 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Nieuwe inreisbeperkingen VS

Na Iran, Syrië, Libië, Jemen en Somalië heeft de Amerikaanse regering nog drie landen toegevoegd aan de lijst van naties met een inreisverbod. Ook burgers uit Noord-Korea, Tsjaad en Venezuela lopen straks tegen beperkingen aan wanneer ze de Verenigde Staten binnen proberen te komen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het huidige inreisverbod verloopt zondag (lokale tijd) en de nieuwe maatregel gaat pas op 18 oktober in. Dat zou moeten voorkomen dat reizigers worden overvallen door de nieuwe maatregel. Donald Trump geeft aan blij te zijn met de uitbreiding: „Amerika veilig maken heeft voor mij de hoogste prioriteit", aldus de Amerikaanse president.

Duitse verkiezingen: CDU grootste, AfD derde

Bij de Duitse verkiezingen is het CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel weinig verrassend de grootste partij geworden. De christelijke partij verloor wel 8,5 procentpunt, maar is met 33,0 procent nog altijd verreweg de grootste partij in Duitsland.

Het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) heeft 12,6 procent van de stemmen behaald en is daarmee de derde partij van Duitsland geworden.De partij mag daardoor voor het eerst plaatsnemen in het Duitse parlement.

VS bombarderen IS-kamp in Libië

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd op een kamp de terreurorganisatie Islamtische Staat in Libië. Daarbij zijn zeker 17 mensen om het leven gekomen. Het waren voor zover bekend de eerste Amerikaanse bombardementen in het Noord-Afrikaanse land sinds de inauguratie van president Donald Trump.

Man opent vuur op kerkgangers Nashville

Een man met een skimasker op heeft zondagavond in een voorstad van Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee het vuur geopend op kerkgangers. Daarbij is in ieder geval één vrouw om het leven gekomen. Zes anderen raakten gewond. Het motief van de schutter, volgens de politie een 25-jarige zwarte man, is nog onduidelijk.

Wat er verder in het nieuws is

Het containerterminal van havenbedrijf APM lag eerder dit jaar door een hack plat. / ANP

Veel cybercrime niet gemeld

Het aantal mensen dat naar de politie, bank of een andere instantie stapt na de dupe te zijn geworden van cybercriminaliteit is nog verder afgenomen. Vijf jaar geleden deed nog een derde van de mensen melding, nu is dat een kwart.

Vorig jaar zijn er naar schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek 2,5 miljoen Nederlanders de dupe geworden van deze vorm van criminaliteit. Onder jongeren ging het daarbij vooral om cyberpesten, bij oudere slachtoffers meer om hacken en fraude.

'Mkb'ers kunnen miljoenen mislopen'

Een forse groep mkb'ers dreigt de beloofde compensatie voor hun renteswaps mis te lopen, omdat de gedupeerden hun bedrijven nog niet voor een vergoeding hebben aangemeld. Dat meldt Renteswapschadeclaim. De deadline is eind deze maand.

Renteswaps zijn ingewikkelde financiële producten die banken aan duizenden ondernemers hebben verstrekt. Daardoor zijn veel ondernemers in financiële problemen terechtgekomen. Daarom werd vorig jaar een grote compensatieregeling in het leven geroepen. Het is voor de mkb'ers echter niet altijd duidelijk dat je je soms moet aanmelden. Bij swaps die tussentijds zijn afgekocht of aangepast berekent de bank bijvoorbeeld niet automatisch de vergoeding. Het zou ook meespelen dat de banken maar weinig vaart maken met het versturen van compensatievoorstellen aan hun klanten.

'Patiënten gebruiken keuzemogelijkheden zorg nog niet'

Veel patiënten gebruiken de keuzemogelijkheden van de zorg nog niet. Mensen volgen een doorverwijzing vaak direct op, zonder zelf op onderzoek uit te gaan naar een beter alternatief. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar, het voormalige TNS NIPO, in opdracht van het Zilveren Kruis. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1400 mensen.

Stef Groenewoud van het UMC Nijmegen verklaart: „Veel patiënten hebben een groot vertrouwen in hun huisarts en leggen daarom bewust de regie bij hem of haar neer. Mijn advies is, gebruik dat vertrouwen om samen het gesprek aan te gaan over de keuzes binnen het zorgtraject."

Wat er staat te gebeuren

Dit moet je weten op maandagochtend 25 september

Hoe lang wordt deze vlag nog in Groot-Brittannië gehesen? / EPA

Nieuw Brexit-overleg tussen Brussel en Londen

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hervatten maandag in Brussel hun onderhandelingen over de Brexit. Dat overleg was een week uitgesteld vanwege de Brexit-toespraak van premier Theresa May in Florence.

De EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier noemde de toespraak constructief, maar wil graag meer uitleg bij de woorden van May. Barnier ontvangt daarom Brexitminister David Davis maandag in het hoofdgebouw van de Europese Commissie. De nieuwe ronde duurt vier dagen.

Eerste mariniers verhoord over beruchte treinkaping

Na de verhoren van dinsdag en donderdag zijn er vandaag opnieuw verhoren over de treinkaping in 1977. Daarbij zouden bij de beëindiging een aantal van de Molukse kapers zijn doodgeschoten, terwijl ze al weerloos en zwaargewond op de grond lagen.

De marinier is om de persoonlijke levenssfeer en veiligheid te beschermen alleen zichtbaar voor de rechtbank. De zaak is inmiddels al verjaard, dus de mannen kunnen niet meer vervolgd worden voor hun daden. De nabestaanden zeggen dat het voor hen gaat om waarheidsvinding.

Het weer

Vandaag is er een mix van wolken en zon. Met name in het oosten van het land moet men rekening houden met bewolking en enkele buien. Qua temperatuur zit het wel helemaal goed: het wordt 17 tot 20 graden.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Eerste olympische homoseksuele kus op tv te zien
Likeability of 5

Camera videoEerste olympische homoseksuele kus op tv te zien

Kenworthy: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv."

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 12:00

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

Kus

Voor het eerst is er tijdens de Olympische Spelen een homoseksuele zoen op televisie te zien. De Amerikaanse slopestyle-skiër Gus Kenworthy kuste na zijn run zijn vriend.

Op Twitter schrijft hij: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv, maar voor de allereerste keer kunnen de kinderen van nu het wel!"

Ketting

Tijdens een van zijn optredens krijgt zanger Elton John plots een ketting naar zijn gezicht gegooid. Waarschijnlijk wilde de gooier in kwestie zijn idool een cadeau geven, maar John was er niet zo blij mee...

Zijlstra

In het televisieprogramma Zondag met Lubach werd zondag aandacht geschonken aan het vertrek van de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra. De aanleiding was dat hij had gejokt over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met president Poetin, waar hij zelf helemaal niet bij was.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Utrechts bollendak hippe 'bubble cloud' of eierrek?

Utrecht - Angeliek de Jonge

Foto van 'Constance van Amstel'

VANDAAG, 08:29

De Bubble Cloud, zo heet de nieuwste blikvanger van Utrecht. Sinds afgelopen woensdag is het grote witte gevaarte dat als dak boven het nieuwe stationsplein dient zichtbaar voor iedereen die per trein langs de Domstad rijdt of zich te voet in of uit het stationsgebouw richting binnenstad begeeft. Het raamwerk met 49 ‘kussens’ van folie dat rust op 7 metershoge metalen palen houdt de Domstedelijke gemoederen nogal bezig. Want tja, is het nou mooi of niet? En past het bij de stad? De Utrechters lijken er nog niet helemaal uit te zijn.

Hardebollendak

Lokale nieuwssites opperden bijvoorbeeld al een aantal bijnamen voor het dak en die bejubelen nou niet bepaald de schoonheid van het bouwwerk. Door namen als ‘Hardebollendak’ - vernoemd naar de voormalige prostitutiestraat in het centrum -, ‘Utregse goatenkoas’, ‘Poffertjespan’, ‘Eierrek’ en ‘Biertray’ aan het bouwsel te geven maken ze er meer een grapje van dan dat het waardering voor de constructie uitspreekt. Ook in reacties op online nieuwsberichten over het dak wordt door stadsbewoners wat lacherig gereageerd. ‘Wat moest dat nou kosten?’, is een veelgestelde vraag.

Anders is dat op zondagochtend als Metro onder het bollendak een aantal Utrechters tegen het lijf loopt. „Ik vind het mooi, open en modern”, zegt Eric van Dijk. Samen met zijn vrouw Els Spaargaren en kinderen Ivo (7) en Joost (‘vijfenhalf’) is hij naar het stationsgebied gelopen om te kijken. „Bovendien is het erg handig als ijkpunt om af te spreken. Voorheen lag het station er toch wat verborgen bij”, zegt Eric. De kinderen vinden het ook mooi. „Het slingert zo mooi”, zegt Ivo over de ronde vormen. Moeder Els waardeert de vorm ook: „Het doet me denken aan bubbeltjesplastic.”

'Apart'

Utrechtse twintigers Hester en Daan zeggen in koor ‘apart’ op de vraag wat ze van ’t dak vinden. Maar wel in positieve zin, haast Daan zich te zeggen: „Ik vind het wel kunstzinnig. En een hele verbetering ten opzichte van wat het was. Opeens krijgt het allemaal vorm terwijl het lange tijd een bouwput was.”

En niet alleen Utrechters zijn te spreken over het dak als ze het in het echt aanschouwen. „Het is wel een indrukwekkend geval”, zegt Peter Dekker uit Amsterdam terwijl hij er nog eens een blik op werpt. „Ik wist niet dat het er was, dus ben erdoor verrast. Het was zo lang een rommeltje hier.” Toeristen Josh en Danny uit Liverpool zijn ook wel te spreken over het metershoge bouwwerk. „Trippy”, vat Josh het pakkend samen. Vriend Danny legt uit: „Verbazingwekkend. We hebben zoiets nog nooit gezien, het is echt een uniek ding. Mooi ook.”

En wat die bijnaam betreft gaan de meeste mensen toch gewoon voor Bollendak. „Want dat dekt wel gewoon de lading.”


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Derde week Holleeder-proces: verhoor zus Sonja

Derde week in Holleeder-proces: verhoor zus Sonja

Derde week Holleeder-proces: verhoor zus Sonja. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

In de gerechtsbunker in Osdorp gaat het megaproces tegen Willem Holleeder (59) maandagochtend zijn derde week in. Rond de klok van elf uur hoopt de rechtbank daar te beginnen met het verhoor van zijn oudste zus, Sonja Holleeder.

'Lievelingszussie'

Sonja Holleeder is samen met haar jongere zus Astrid een cruciale getuige in het proces tegen Holleeder. De twee hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd en in het geheim gesprekken met hem opgenomen. Voor het verhoor van Sonja Holleeder zijn drie dagdelen uitgetrokken. Behalve maandag wil de rechtbank haar ook dinsdag- en vrijdagmiddag horen.

Willem Holleeder noemde Sonja eerder in het proces ,,mijn lievelingszussie". Hij werd emotioneel toen hij sprak over de verklaringen die zij samen met Astrid bij de politie heeft afgelegd en die hij als ,,misselijke en valse leugens" omschreef.

Zestig zittingsdagen

In het proces is Holleeder aangeklaagd voor het in georganiseerd verband opdracht geven tot vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen en een man gewond raakte. Desalniettemin heeft hij alles ontkend en zegt hij niet de grote onderwereldbaas te waarvoor hij wordt aangezien.

Voor het proces van Holleeder zijn alleen al tot de zomer minstens zestig zittingsdagen uitgetrokken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

68

Geen vluchten van Transavia door staking

Geen vluchten van Transavia door staking

Geen vluchten van Transavia door staking tegen de cao van piloten. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 06:27

In Nederland blijven alle vliegtuigen van Transavia tot aan het middaguur aan de grond, omdat de piloten van de luchtvaartmaatschappij staken. Aanleiding voor de staking is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao. Volgens Transavia hebben zo'n 7000 passagiers last van de staking.

Onvoorspelbare werktijden

De piloten van Transavia zitten nu al ruim veertien maanden zonder cao. Het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen is de roostervoering. De werktijden zouden zo onvoorspelbaar zijn, dat het voor de piloten haast onmogelijk is het werk te combineren met bijvoorbeeld gezinstaken of hobby's, meldt Nu.nl.

Transavia en haar piloten zijn al maanden in overleg over een nieuwe cao. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft een aanbod gedaan, maar daarop reageerde Transavia met een tegenbod. "Dat was een een aanbod met structurele verbeteringen op het gebied van loon, winstdelingsregeling en roosterstabiliteit", aldus een woordvoerder van Transavia. Maar de VNV ging er niet op in en gaat alleen akkoord met een ja of een nee op het eigen voorstel.

Dertig vluchten

De stakingen zijn officieel al om middernacht begonnen, maar pas om 06.00 uur staat de eerste vertrekkende vlucht van Transavia op de planning. In totaal vliegen dertig geplande vluchten niet of met vertraging, waarvan negentien vluchten zouden vliegen vanaf Schiphol, zes vanaf Eindhoven en vijf vanaf Rotterdam. De stakingen hebben geen gevolgen voor andere aankomende vluchten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

37

Beeld: ANP
Likeability of 2

Ziek Brits jongetje mag geen cannabisolie gebruiken

Beeld: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het Britse jongetje Alfie Dingley heeft PCDH19: een zeldzame vorm van epilepsie waarbij je tot 30 aanvallen per dag kan hebben. Tijdens een verblijf in ons land bleek cannabisolie hem te helpen, maar eenmaal terug in Engeland blijkt dat hij het middel tóch niet mag gebruiken.

Geen alternatief

Dat is triest, want het goedje beperkte zijn aanvallen tot ‘maar’ één per dag. Het alternatief is een infuus met steroïden, maar die hebben ernstige bijwerkingen, vertelt zijn moeder Hannah tegen de Britse krant the Mirror. Alfie wordt er agressief van, in tegenstelling tot cannabisolie.

Een drug, geen geneesmiddel

Het gebruik van cannabisolie is in Engeland echter aan strikte regels gebonden. Door die reden besloot het gezin een aantal maanden naar Den Haag te verhuizen. Omdat de behandeling succesvol bleek, besloot het gezin een verzoek naar de overheid te versturen waarin ze om een uitzonderingsregel voor Alfie vroegen. Cannabis staat in het Verenigd Koningrijk niet geregistreerd als een geneesmiddel, wel als een drug.

Zeer zeldzaam

Maar vier andere jongens ter wereld hebben last van deze vorm van epilepsie. Zonder de juiste behandeling is er een kans dat Alfie, hoe triest ook, uiteindelijk sterft.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Foto: ANP

Risico's door tekort militaire luchtverkeersleiders

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het personeelstekort bij de luchtverkeersleiding van de Koninklijke Luchtmacht is zo groot dat wettelijke taken niet meer altijd kunnen worden uitgevoerd. Dit meldt de NOS.

Problematische situaties

Deze informatie zouden ze verkregen hebben van verschillende militaire luchtverkeersleiders en bekeken documenten. Onveilige situaties zijn nog niet voorgevallen, maar er worden wel risico’s genomen. Zo is in december en januari het luchtruim vijf keer ’s nachts gesloten omdat er niemand voor de nachtdienst beschikbaar was. Dit had impact op de traumahelikopters: die konden niet opstijgen. Daarnaast kunnen F-16’s de laatste maanden overdag alleen nog maar op maandag en vrijdag oefenen, omdat er geen verkeersleider is om de hogere gebieden in het luchtruim te overzien. En er zijn meer voorbeelden: zo is er de afgelopen twee maanden op tientallen dagen langdurig geen vluchtinformatie verschaft aan de kleine luchtvaart, waardoor zij niet op de hoogte waren van weeromstandigheden en ander verkeer in het luchtruim.

Overwerken

Commandant kolonel Dick van Ingen erkent tegenover de NOS de problemen, maar wijdt dat aan het streven naar optimale veiligheid: "Het credo van de luchtverkeersleiding is 'veilig, vlot en ordelijk'. Veiligheid staat altijd voorop en om die te waarborgen moeten wij inderdaad af en toe beperkingen opleggen aan de dienstverlening." De vijf militaire luchtverkeersleiders die de NOS gesproken heeft, zeggen dat er wel risico's genomen worden. Een luchtverkeersleider vertelt dat hij tot voor kort op zaterdagnacht elf uur achter elkaar moest werken. Dan moeten ze na tien uur werken luchthaven Eindhoven openen en de eerste Ryanair- en Transavia-vliegtuigen die willen opstijgen begeleiden.

Oorzaken

Het tekort aan personeel lijkt vooral te komen door de Defensieleiding: de instroom is te klein en de uitstroom te groot. Defensie heeft volgens hen de afgelopen jaren te weinig mensen opgeleid, wat Van Ingen bevestigt. Maar ook de uitstroom is groot, zeggen de bronnen van de NOS. Een belangrijke oorzaak lijkt te liggen in het enorme salarisverschil tussen Defensiepersoneel en collega's bij commerciële luchtverkeersorganisaties zoals de Luchtverkeersleiding Nederland. Hierdoor vertrekken regelmatig militaire luchtverkeersleiders om ergens anders soms wel het dubbele te verdienen.

Niet solliciteren en veel invallen

De personeelstekorten hebben ook vervelende bijeffecten voor de verkeersleiders: collega's moeten vaak voor elkaar invallen en moeten er altijd rekening mee houden dat ze opgeroepen worden om te kunnen werken als iemand ziek wordt. Een ander effect van het tekort is dat ze niet mogen solliciteren binnen Defensie, zeggen ze tegen de NOS. Hoewel het normaal is om binnen Defensie van functie te veranderen en carrière te maken, moeten zij blijven waar ze zitten omdat ze onmisbaar zijn.


Views

41

Poes Pip mishandeld met luchtbuks in Helmond
Likeability of 2

Poes Pip mishandeld met luchtbuks in Helmond

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Triest dierennieuws vanuit Helmond, waar zaterdagmiddag een poes werd beschoten met een luchtbuks. De kogel kwam net boven een van haar pootjes terecht.

Gouden tip gezocht

Toen het diertje bloedend het huis in liep wist eigenaar Ralf Meelker dat het niet goed zat: hij zag dan ook een kogeltje van een buks zitten, meldt hij tegenover het Eindhovens Dagblad. Hij heeft geen idee wie verantwoordelijk is voor deze actie, maar zou dat graag weten. Voor de tip die hem meer duidelijkheid geeft, heeft hij vijfhonderd euro over.

Herstellen

De poes werd tussen 16.30 uur en 17.30 uur beschoten in het wijkdeel Schutsboom. Het gaat naar omstandigheden goed met Pip: ze is verzorgd door dierenkliniek Dier & Dokter en krijgt nu pijnstillers en antibiotica.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

90