Dit moet je weten op dinsdagochtend 26 september

Koerden vierden vannacht feest omdat een meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan koos. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

26 SEP 2017

Wat moet je weten op dinsdagochtend 26 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan

Een grote meerderheid van de kiezers heeft bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in de Koerdische regio in Noord-Irak voor 'ja' gestemd. Op basis van de eerste tellingen denkt de kiescommissie in Erbil dat meer dan 90 procent voor een onafhankelijk Koerdistan heeft gekozen. De opkomst bedraagt volgens voorlopige cijfers ongeveer 72 procent. De definitieve uitslag wordt binnen een paar dagen bekendgemaakt.

Als het echt bij een ja blijft, willen de Iraakse Koerden gaan onderhandelen met de regering van Irak. Toch ziet het er niet goed uit voor de Koerden, omdat de Iraakse premier Abadi het referendum niet wil erkennen. Het zou ongrondwettelijk zijn.

Niet alleen de regering van Irak, maar ook Iran en Turkije zijn fel tegen het onafhankelijkheidsreferendum. In deze landen wonen eveneens veel Koerden. Turkije heeft zelfs gedreigd met militair ingrijpen.

Opnieuw te weinig steun aan alternatief Obamacare

Alweer lijkt er onvoldoende steun te zijn voor het plan om de Obamacare in de Verenigde Staten te vervangen. Maandag keerde de Republikeinse senator Susan Collins zich tegen het nieuwe wetsvoorstel dat de Obamacare terugdraait en vervangt. Trump zou alles uit de kast hebben gehaald om haar alsnog te overtuigen. Volgens Collins hebben de president, de vice-president en minister Price haar allemaal maandag gebeld. Haar grootste bezwaar is dat er zo veel bezuinigd wordt op het zorgprogramma voor de armste inwoners van de Verenigde Staten, namelijk 1000 miljard dollar.

Al eerder keerden de Republikeinse senatoren John McCain en Rand Paul zich tegen het zorgplan. Nu Collins zich ook tegen het plan heeft gekeerd, lijkt het gedoemd te mislukken. De Republikeinen hebben een meerderheid van twee zetels in de Senaat, maar met drie tegenstemmers uit de eigen partij kan het plan moeilijk doorgaan.

Susan Collins is tegen de vervanging van Obamacare. (Foto: AFP)

Wat er vandaag staat te gebeuren

Boswachters komen in actie voor collega's

Nederlanders boswachters komen in actie voor hun collega's op andere plekken in de wereld. Ze bieden vandaag een petitie aan de Tweede Kamer aan waarin ze Nederland oproepen mee te werken aan een VN-mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Het verdrag moet bedrijven verplichten de rechten van burgers te respecteren.

De boswachters benadrukken de situatie van hun collega's in landen als Colombia en de Filipijnen. Daar zijn ze steeds vaker slachtoffer als ze de natuur proberen te beschermen tegen grootschalige landbouw, mijnbouw of andere bedreigingen. In 2016 zou het geweld aan zeker tweehonderd mensen het leven hebben gekost.

De petitie is ondertekend door 30.000 burgers en 25 natuur- en mensenrechtenorganisaties.

Linda de Mol krijgt eerste kinderpostzegels

De kinderpostzegelactie begint officieel woensdag pas, maar dinsdag ontvangt Linda de Mol alvast de eerste postzegels en kaarten. Met de opbrengst van de actie wordt onder meer de naar haar genoemde foundation gesteund, die zich inzet voor de armste kinderen in Nederland. Dit jaar staan er afbeeldingen van de stripfiguren Jan Jans en de kinderen op de postzegels. Het is een eerbetoon aan de tekenaar Jan Kruis die in januari dit jaar overleed.

Linda de Mol ontvangt vandaag de eerste kinderpostzegels. (Foto: ANP)

Opnieuw zware klus voor Feyenoord in Champions League

Feyenoord speelt dinsdagavond tegen Napoli in de Champions League. En dat ziet er niet al te rooskleurig uit voor de kampioen van Nederland. Napoli behoort tot een van de best voetballende ploegen van Europa. Dat niet alleen: ook mist de club de spits Nicolai Jørgensen en verdediger Eric Botteghin.

Het was een dramatische start voor Feyenoord in de Champions League. Eerder verloren de Rotterdammers in de eigen Kuip met 0-4 van Manchester City. Ook hadden ze dit weekend geen goede generale repetitie. De thuiswedstrijd tegen NAC Breda ging met 0-2 verloren.

Wat er verder in het nieuws is

Consumentenbond roept op tot transparantie patiëntenkosten

De Consumentenbond roept ziekenhuizen en zorgverzekeraars op hun tarieven openbaar te maken. Volgens de bond kunnen mensen honderden euro's besparen als ze bewuster omgaan met hun eigen risico. Maar dat is moeilijk als de tarieven van de zorgkosten geheim zijn.

Puerto Rico zwaar in de problemen volgens Trump

Trump was in de nacht van maandag op dinsdag weer eens lekker actief op Twitter. Dit keer ging hij los op Puerto Rico, waar orkaan Maria net langs is geweest. Het eiland zit volgens Trump diep in de problemen, omdat Maria enorme schade heeft aangericht. Niet alleen door alle kapotte infrastructuur, maar ook de gigantische schuld die nog openstaat bij Wall Street. Ondanks dat is hebben voedsel, water en medicijnen momenteel de hoogste prioriteit.

Avans opnieuw beste hogeschool

Avans Hogeschool is opnieuw gekozen tot de beste hogeschool van Nederland. Gevolgd door Windesheim in Zwolle en Almere en de Hanzehogeschool in Groningen. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2018 die vandaag verschijnt. Business school IVA in Driebergen staat op nummer één van de kleinere hbo-scholen.

Het weer

De dag start grijs met lage bewolking en op veel plekken nevel of mist. In de middag is is er veel ruimte voor de zon. In het oosten en noorden is wat meer bewolking aanwezig. Vooral het noordoosten maakt kans op een bui. Het wordt 16 tot 20 graden.


Views

100+

Politie zoekt Romy (15): 'Situatie is zorgelijk'

Vermiste Romy (15) uit Marknesse is weer terecht

De politie is op zoek naar de vermiste Romy (15). Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

De politie heeft dinsdag uren gezocht naar het vermiste meisje Romy (15) uit Marknesse, een dorp in de Noordoostpolder. Inmiddels is het meisje weer terecht.

Romy is in goede gezondheid aangetroffen en herenigd met haar familie.


Views

600+

Dieren levend gekookt in Nederlandse slachthuizen

Dieren levend gekookt in Nederlandse slachthuizen

In totaal zijn in Nederland 180 slachthuizen waar runderen, schapen en varkens worden geslacht. Foto ter illustratie: ANP.

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Nederlandse slachthuizen maken zich schuldig aan ernstige dierenmishandeling. Zo worden er varkens verdronken in een gloeiend heet waterbad en worden kalveren en schapen levend gevild.

48 boetes

Dat blijkt uit rapporten die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In ruim twee jaar tijd heeft de organisatie 48 boetes opgelegd aan negentien verschillende slachthuizen.


Views

100+

Wie geef jij een #lievelift?

De stakingen in het streekvervoer heeft dit jaar al veel reizigers geraakt. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 UUR

Vanaf maandag leggen buschauffeurs in het streekvervoer opnieuw het werk neer. Maar dan in het héle land en als de werkgevers niet snel met oplossingen komen zelfs ’voor onbepaalde tijd’. Studenten maken zich zorgen. De toetsweken komen eraan en veel van hen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer.

#lievelift

Heb jij een auto? Check dan #lievelift op social media. Metro wil reizigers koppelen aan automobilisten. Een soort #stormpoolen inderdaad! Stuur gelijk even een selfie met de reizigers naar @Metro op Twitter. Geven wij jullie een mooie plek in de krant.


Views

100+

Ryanair pleit voor alcoholbeperking op luchthavens

Ryanair pleit voor alcoholbeperking op luchthavens

De druppel die de emmer voor Ryanair deed overlopen was het incident van afgelopen weekend. Foto: EPA.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Ryanair is helemaal klaar met dronken passagiers. De Ierse luchtvaartmaatschappij wil daarom dat luchthavens ingrijpen en voortaan nog maar maximaal twee alcoholische drankjes per persoon verkopen.

Tussenlanding

De druppel die de emmer voor Ryanair deed overlopen was het incident van afgelopen weekend. Toen liep een vlucht van Dublin naar Ibiza totaal uit de hand. Er was een tussenlanding in Parijs nodig om drie dronkenlappen van boord te gooien.


Views

100+

'Je blijft maar doorgaan, ook al kun je niet meer'

'Je blijft maar doorgaan, ook al kun je niet meer'

Ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 UUR

Een ‘sluipmoordenaar die op elk moment kan toeslaan.’ Zo noemt de 26-jarige student Film- en Televisiewetenschap Matthijs Meulblok zijn burn-out, die hij naar eigen zeggen pas sinds een paar weken echt heeft overwonnen. Matthijs studeert nu én heeft een parttime-baan, iets wat slechts een jaar geleden nog niet mogelijk was.

„Dat is anderhalf jaar geleden ontstaan, dat ik tegen een burn-out zat. Heel simpel gezegd wilde ik te veel doen en stond er te veel druk op me”, vertelt Matthijs. „Na een aantal therapiesessies kwam uit dat ik eigenlijk een soort onderliggende angst heb om eenzaam te worden. Daarom wil ik me altijd laten zien en mezelf bewijzen. Daar komt een ambitie uit voort die ook wordt gevoed door de huidige maatschappij: we willen onszelf zo goed mogelijk laten en het beste uit onszelf halen. Daar ben ik helemaal niet op tegen, maar ik merk dat je zo in een negatieve spiraal terecht kan komen als niemand je tegenhoudt of voor de gevaren doet waken.”

'Je blijft maar doorgaan, ook al kun je niet meer'

Matthijs Meulblok. / Saskia Koopmanschap


Views

200+

Twee jaar cel en tbs geëist voor doden Savannah

Twee jaar cel en tbs geëist voor doden Savannah

Het lichaam van Savannah werd in juni vorig jaar in een sloot op een industrieterrein gevonden. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 15:29

Twee jaar cel en twee jaar jeugd-tbs. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen de 17-jarige jongen die ervan wordt verdacht de 14-jarige Savannah uit Bunschoten vorig jaar juni te hebben gedood. Het is de maximale straf die iemand van onder de achttien kan krijgen.

Moord

Het OM beschuldigt de jongen van moord, omdat hij Savannah met voorbedachten rade zou hebben gedood. De jongen blijft ontkennen dat hij iets met haar dood te maken heeft.


Views

200+

'Geen terroristisch motief aanrijding Pinkpop' / ANP

'Geen terroristisch motief aanrijding Pinkpop'

Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. Daarbij is een dode gevallen en zijn drie voetgangers zwaargewond geraakt. Het incident gebeurde op de Mensheggerweg in de buurt van Camping B van het Pinkpopfestival. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag laten weten dat de bestuurder van de auto van de dodelijke aanrijding maandagochtend bij de Pinkpopcamping, geen terroristisch motief had. De 34-jarige man uit Heerlen zit sinds maandag vast nadat hij zichzelf had gemeld bij de politie.

Beperkingen

Het onderzoek naar het ongeluk gaat volop verder. Het OM en de politie zijn bezig met het technisch recherchewerk, het horen van getuigen en het optekenen van de verklaring van de verdachte. De man zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Het OM wil nog niet meer kwijt over het onderzoek.


Views

300+

Stationspianist Hans Jansen doet 't alsnog

Bloemen voor Hans Jansen (r) na het alsnog bespelen van de piano in Enschede. Foto NS

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Ken je hem nog? Die muzikant die binnen één dag alle stationspiano’s van Nederland probeerde te bespelen, maar dat record nèt niet vestigde vanwege vertraging met de trein? Nou, hij heeft het gisteren alsnog afgemaakt.

Door de vertraging werd de Zwolse muzikant eind mei gedwongen om station Enschede over te slaan. Jammer, vonden Mustafa Hosgoren en Onur Yurukel, bekend als de ‘selfieconducteurs’ van de NS. Zij nodigden Jansen uit om alsnog te komen spelen op de stationspiano in Enschede.

Hans Jansen tijdens zijn eerste poging op station Amsterdam Centraal. Foto: Guus van de Wetering.


Views

700+

Verslagenheid na drama Pinkpop

Bezoekers van Pinkpop kunnen moeilijk bevatten wat er is gebeurd. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Hij was nog maar 35 jaar: Gilles Boux de Casson. Muziekliefhebber. Vrijwilliger bij verschillende poppodia. En dit weekend stak hij onbetaald de handen uit de mouwen voor Pinkpop, het festival vlakbij zijn woonplaats Heerlen.

Met een groepje festivalbezoekers staat hij zondagnacht rond 04.00 uur aan de Mensheggerweg in Landgraaf. Gilles is net klaar met werken en staat vermoedelijk wat na te praten. Daar, op dat moment, maakt de bestuurder van een wit bestelbusje een einde aan zijn leven. De andere bezoekers, een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Heerlen, raken zeer ernstig gewond. De bestuurder rijdt door.

Intensieve zoektocht


Views

1k+

Jubilerend VV Eenrum verloot vakantiehuis en auto

Jubilerend VV Eenrum verloot vakantiehuis en auto

Je kunt een volledig ingerichte vakantievilla voor zes personen winnen. Foto: Funda/VV Eenrum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Een nieuw kunstgrasveld, een renovatie aan het sportcomplex en een overkapping voor het publiek. Zomaar een paar wensen van de Groningse voetbalvereniging Eenrum. Omdat ze liever niet hun hand willen ophouden bij de gemeente, zijn ze een loterij gestart. Met als hoofdprijs een vakantievilla ter waarde van 150.000 euro.

Voetbalvereniging Eenrum bestaat dit jaar precies honderd jaar, vertelt Hans Oorebeek (51), een van de initiatiefnemers van de loterij. „Honderd jaar is natuurlijk prachtig, maar we willen graag nog minstens honderd jaar vooruit." Eenrum is een dorp met 1500 inwoners en ligt in een krimpgebied. „Om aantrekkelijk te blijven, heeft de club een boost nodig.”

Kansspelautoriteit


Views

1k+

Onder andere Georgina Verbaan uitte haar onvrede over de situatie. Foto: ANP

BN'ers uiten felle kritiek op immigratiebeleid VS

Onder andere Georgina Verbaan uitte haar onvrede over de situatie. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Veel BN’ers hebben zich op maandag kritisch uitgesproken over het immigratiebeleid van de Verenigde Staten. Er zijn daar de afgelopen weken zo’n tweeduizend kinderen van hun ouders gescheiden, nadat ze de grens waren overgestoken. Onder andere actrice Georgina Verbaan roept Mark Rutte nu op om Trump aan te spreken op de benarde situatie.

Zero tolerance

Het scheiden van gezinnen is al langer aan de gang in Amerika, maar de afgelopen weken gebeurt het vaker dan voorheen. Dat is te wijten aan het zerotolerancebeleid dat in mei werd aangekondigd. Minister van Justitie, Jeff Sessions, verklaarde daarbij dat „iedereen die illegaal de grens oversteekt, vervolgt wordt.” Als gevolg hiervan worden ouders vastgezet en komen kinderen onder toezicht te staan in grote opvangcentra.


Views

1k+

Camera videoBelachelijk gemaakte borstbeeld Ronaldo vervangen

Het nieuwe borstbeeld van Christiano Ronaldo / Foto: ANP

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Op de dag dat Christiano Ronaldo voor Portugal een hattrick scoorde tegen de Spanjaarden, afgelopen vrijdag, besloten de Portugezen dat hun nationale held niet langer met een niet-lijkend standbeeld geëerd kan worden. Het volop belachelijk gemaakte standbeeld is vervangen door een andere.

Even terug naar maart vorig jaar. Op het vliegveld van Madeira werd een borstbeeld van de gevierde voetballer onthuld. Direct werd het door velen weggehoond. Beeldhouwer Emanuel Santos beweerde echter dat het werk „een kwestie van smaak was" , schrijft BBC.


Views

500+

Verdachte aanrijding Pinkpop belde zelf politie

Pinkpop-organisator Jan Smeets en daarachter burgemeester Vlecken van Landgraaf tijdens de persconferentie. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

De bestuurder van het bestelbusje dat zondagnacht op vier festivalgangers van Pinkpop is ingereden en doorreed, heeft vanochtend zelf de politie gebeld. Het gaat om een 34-jarige man uit Heerlen. Hij is in Amsterdam opgepakt. Dat blijkt uit de persconferentie over de aanrijding die een dodelijk slachtoffer en drie zwaargewonden heeft veroorzaakt.

De politie heeft zijn voertuig in beslag genomen om technisch onderzoek op te verrichten. De verdachte zit in beperkingen. Hij mag geen contact hebben met de buitenwereld. Zijn motief is nog onbekend.

Kritieke toestand


Views

1k+

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Veel kritiek op toerist die leeuw in safaripark aait

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Je verwacht dat de gemiddelde toerist in een safaripark wel doorheeft dat je het beste in de auto kan blijven voor een zo veilig mogelijk rijtje - de wilde dieren die er rondlopen vertrouwen vreemde mensen in hun leefgebied immers niet zomaar. Toch besloot een toerist in Tanzania afgelopen week iets ongebruikelijks te doen: hij draaide zijn autoraampje open om een leeuw te aaien.

Brullende leeuw

Het filmpje van de gebeurtenis is in een paar dagen meer dan een half miljoen keer bekeken. De gedachte daarachter is echter niet per se positief: het safaripark heeft de video juist online gezet om andere toeristen te waarschuwen.


Views

800+

Zoon gooit kunstwerk om, 'dat wordt 132.000 dollar'

Zoon gooit kunstwerk om, 'dat wordt 132.000 dollar'

Op beelden van bewakingscamera’s is te zien hoe het jongetje zijn armen uitstak naar het beeld. / Still YouTube.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Hij wilde het standbeeld „alleen maar even knuffelen", de 5-jarige jongen uit de Amerikaanse stad Kansas City. Helaas voor de ouders liep het verkeerd af, want zij hebben een rekening van 132.000 dollar gekregen, het bedrag waarvoor het beeld ook te koop stond.

Bruiloft

Het vooral gebeurde tijdens een bruiloft in Kansas City, in de lobby van een partylocatie. Volgens de kunstenaar is het beeld onherstelbaar beschadigd. De man, die twee jaar had gewerkt aan het kunstwerk, had het beeldhouwwerk te koop gezet voor 132.000 dollar. Nu eist hij dat bedrag van de ouders, aangezien hij het beeld niet meer kan verkopen.


Views

1k+

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden
Likeability of 5

Motorclub Satudarah verboden en ontbonden

Motorclub Satudarah is verboden door de rechter.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Motorclub Satudarah is een criminele organisatie en is per direct verboden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Ook de chapters en supportclubs vallen onder het verbod. Alleen het onderdeel Yellow Snakes, dat zich als een autonome club beschouwt, mag doorgaan.

Geweld

Het OM had in een civiele procedure gevraagd de motorclub te verbieden en ontbinden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. Zo'n honderd Satudarah-leden waren maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak behandelde.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

4k+

Allergie-informatie op etiket klopt vaak niet

Allergie-informatie op etiket klopt vaak niet

Er staat vaak verkeerde of gebrekkige informatie op voedseletiketten. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Er staat vaak verkeerde of gebrekkige informatie op voedseletiketten. Daardoor kunnen met mensen met een voedselallergie allergische reacties krijgen, omdat zij daarvoor niet goed worden waarschuwd. Dat kan zorgen voor levensbedreigende situaties.

Betere richtlijnen

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en onderzoekscentrum TNO. Volgens hen moeten er daarom betere Europese richtlijnen komen voor voedseletiketten.


Views

800+

Dode en gewonden bij aanrijding Landgraaf

Aanrijding Pinkpopgangers: een dode en drie gewonden

Hulpdiensten op de plek waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een aanrijding tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf is een dode gevallen en zijn drie voetgangers zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie Limburg. Het vermoeden is dat het gaat om festivalgangers. De bus en de bestuurder zijn inmiddels gevonden, meldt de politie.

De bestuurder van de witte bus, vermoedelijk een Fiat met Nederlands kenteken, reed door na de aanrijding. Er werd volop gezocht naar de bus. Rond 11.15 uur liet de politie weten dat het busje en de bestuurder gevonden waren.

De drie slachtoffers verblijven nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De families van de slachtoffers zijn in kennis gesteld. Op dit moment kan nog geen informatie over de identiteit worden bekendgemaakt.


Views

1k+

De organisatie van de Boekenweek ontvangt veel kritiek. Foto: ANP
Likeability of 3

Schrijvers verwijten Boekenweek genderongelijkheid

De organisatie van de Boekenweek ontvangt veel kritiek. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Bijna driehonderd schrijvers, dichters en uitgevers zijn uiterst ontevreden over Stichting CPNB, die de jaarlijkse Boekenweek organiseert. Ze ondertekenden allen een brief naar NRC waarbij de stichting ,,het in stand houden van genderongelijkheid in het literaire veld” wordt verweten.

Huisarts of postbode

Waarom de schrijvers zo fel tegenover de stichting zijn? Dat heeft twee redenen. Ten eerste is er kritiek op het thema van de Boekenweek, ‘De moeder de vrouw’, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. De critici vragen zich af waarom er perse voor een thema gekozen moest worden waarin de vrouw wordt geïdentificeerd met de moeder, ,,en niet met bijvoorbeeld de huisarts of postbode".


dislike
user_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

700+