Dit moet je weten op dinsdagochtend 26 september

Koerden vierden vannacht feest omdat een meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan koos. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

26 SEP 2017

Wat moet je weten op dinsdagochtend 26 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan

Een grote meerderheid van de kiezers heeft bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in de Koerdische regio in Noord-Irak voor 'ja' gestemd. Op basis van de eerste tellingen denkt de kiescommissie in Erbil dat meer dan 90 procent voor een onafhankelijk Koerdistan heeft gekozen. De opkomst bedraagt volgens voorlopige cijfers ongeveer 72 procent. De definitieve uitslag wordt binnen een paar dagen bekendgemaakt.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Als het echt bij een ja blijft, willen de Iraakse Koerden gaan onderhandelen met de regering van Irak. Toch ziet het er niet goed uit voor de Koerden, omdat de Iraakse premier Abadi het referendum niet wil erkennen. Het zou ongrondwettelijk zijn.

Niet alleen de regering van Irak, maar ook Iran en Turkije zijn fel tegen het onafhankelijkheidsreferendum. In deze landen wonen eveneens veel Koerden. Turkije heeft zelfs gedreigd met militair ingrijpen.

Opnieuw te weinig steun aan alternatief Obamacare

Alweer lijkt er onvoldoende steun te zijn voor het plan om de Obamacare in de Verenigde Staten te vervangen. Maandag keerde de Republikeinse senator Susan Collins zich tegen het nieuwe wetsvoorstel dat de Obamacare terugdraait en vervangt. Trump zou alles uit de kast hebben gehaald om haar alsnog te overtuigen. Volgens Collins hebben de president, de vice-president en minister Price haar allemaal maandag gebeld. Haar grootste bezwaar is dat er zo veel bezuinigd wordt op het zorgprogramma voor de armste inwoners van de Verenigde Staten, namelijk 1000 miljard dollar.

Al eerder keerden de Republikeinse senatoren John McCain en Rand Paul zich tegen het zorgplan. Nu Collins zich ook tegen het plan heeft gekeerd, lijkt het gedoemd te mislukken. De Republikeinen hebben een meerderheid van twee zetels in de Senaat, maar met drie tegenstemmers uit de eigen partij kan het plan moeilijk doorgaan.

Susan Collins is tegen de vervanging van Obamacare. (Foto: AFP)

Wat er vandaag staat te gebeuren

Boswachters komen in actie voor collega's

Nederlanders boswachters komen in actie voor hun collega's op andere plekken in de wereld. Ze bieden vandaag een petitie aan de Tweede Kamer aan waarin ze Nederland oproepen mee te werken aan een VN-mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Het verdrag moet bedrijven verplichten de rechten van burgers te respecteren.

De boswachters benadrukken de situatie van hun collega's in landen als Colombia en de Filipijnen. Daar zijn ze steeds vaker slachtoffer als ze de natuur proberen te beschermen tegen grootschalige landbouw, mijnbouw of andere bedreigingen. In 2016 zou het geweld aan zeker tweehonderd mensen het leven hebben gekost.

De petitie is ondertekend door 30.000 burgers en 25 natuur- en mensenrechtenorganisaties.

Linda de Mol krijgt eerste kinderpostzegels

De kinderpostzegelactie begint officieel woensdag pas, maar dinsdag ontvangt Linda de Mol alvast de eerste postzegels en kaarten. Met de opbrengst van de actie wordt onder meer de naar haar genoemde foundation gesteund, die zich inzet voor de armste kinderen in Nederland. Dit jaar staan er afbeeldingen van de stripfiguren Jan Jans en de kinderen op de postzegels. Het is een eerbetoon aan de tekenaar Jan Kruis die in januari dit jaar overleed.

Linda de Mol ontvangt vandaag de eerste kinderpostzegels. (Foto: ANP)

Opnieuw zware klus voor Feyenoord in Champions League

Feyenoord speelt dinsdagavond tegen Napoli in de Champions League. En dat ziet er niet al te rooskleurig uit voor de kampioen van Nederland. Napoli behoort tot een van de best voetballende ploegen van Europa. Dat niet alleen: ook mist de club de spits Nicolai Jørgensen en verdediger Eric Botteghin.

Het was een dramatische start voor Feyenoord in de Champions League. Eerder verloren de Rotterdammers in de eigen Kuip met 0-4 van Manchester City. Ook hadden ze dit weekend geen goede generale repetitie. De thuiswedstrijd tegen NAC Breda ging met 0-2 verloren.

Wat er verder in het nieuws is

Consumentenbond roept op tot transparantie patiëntenkosten

De Consumentenbond roept ziekenhuizen en zorgverzekeraars op hun tarieven openbaar te maken. Volgens de bond kunnen mensen honderden euro's besparen als ze bewuster omgaan met hun eigen risico. Maar dat is moeilijk als de tarieven van de zorgkosten geheim zijn.

Puerto Rico zwaar in de problemen volgens Trump

Trump was in de nacht van maandag op dinsdag weer eens lekker actief op Twitter. Dit keer ging hij los op Puerto Rico, waar orkaan Maria net langs is geweest. Het eiland zit volgens Trump diep in de problemen, omdat Maria enorme schade heeft aangericht. Niet alleen door alle kapotte infrastructuur, maar ook de gigantische schuld die nog openstaat bij Wall Street. Ondanks dat is hebben voedsel, water en medicijnen momenteel de hoogste prioriteit.

Avans opnieuw beste hogeschool

Avans Hogeschool is opnieuw gekozen tot de beste hogeschool van Nederland. Gevolgd door Windesheim in Zwolle en Almere en de Hanzehogeschool in Groningen. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2018 die vandaag verschijnt. Business school IVA in Driebergen staat op nummer één van de kleinere hbo-scholen.

Het weer

De dag start grijs met lage bewolking en op veel plekken nevel of mist. In de middag is is er veel ruimte voor de zon. In het oosten en noorden is wat meer bewolking aanwezig. Vooral het noordoosten maakt kans op een bui. Het wordt 16 tot 20 graden.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Patricia Paay schakelt advocaat in om sekspop

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

57 MIN

Patricia Paay is woedend op Johan Vlemmix: de zanger wil van haar een levensechte sekspop maken. Paay zou hier absoluut niet van gediend zijn en wil nu een rechtszaak aanspannen, aldus Shownieuws.

Groot fan

Vlemmix verklaart tegenover Shownieuws “veel respect” voor Patricia te hebben en altijd een “groot fan” van haar te zijn geweest. Waar hij dan ook had verwacht dat de diva “helemaal gelukkig” zou worden van zijn idee, is het tegengestelde waar: ze vindt het plan van Vlemmix te belachelijk voor woorden en wil hem nu aanklagen.

Zakendeal

Johan heeft in ieder geval geen kwaad voor ogen: volgens de entertainer zou Paay zelfs kunnen profiteren van een flinke winstmarge. Als er 100 poppen verkocht zouden worden, zou Patricia immers al 50.000 euro in het laatje krijgen.


Views

37

Paassnoep IKEA teruggeroepen door muizen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Niets zo populair als een gehaktballetje, hotdog óf stel snoepjes van het Zweedse IKEA. Wat betreft het laatste is het nu echter oppassen geblazen: de paasspekjes van dit jaar zouden tijdens de productie mogelijk in aanraking zijn geweest met muizen.

Kosteloos terugbrengen

IKEA roept nu alle 100 gramsverpakkingen Godis påskkyckling paasspek terug. Het gaat om verpakkingen met de houdbaarheidsdatum 23 oktober 2018 en 26 januari 2019. De spekjes in huis gehaald? Dan kun je ze zonder bon terugbrengen naar een van de winkels en het aankoopbedrag terugkrijgen.


Views

22

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Extreme kou verwacht in de Alpen. / ANP

Extreme kou verwacht in de Alpen

Pak je extra goed in als je piste opgaat. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 22:54

Wintersporters die naar de Alpen afreizen voor een skivakantie moeten rekening houden met extreme kou. Op sommige plekken kan het wel 20 graden vriezen, en de gevoelstemperatuur kan oplopen tot min 30. Deze koude weersomstandigheden zijn het gevolg van een koude luchtstroom uit Siberië.

Dik aankleden

„Neem bijvoorbeeld Val Thorens in Frankrijk, waar veel Nederlanders naartoe gaan. Daar wordt het dinsdag minimaal min 17 en maximaal min 21. De gevoelstemperatuur kan dan richting min 30 gaan”, zegt een woordvoerder van Weeronline. Volgens hem zijn extra voorzorgsmaatregelen bij dit soort extreme weersomstandigheden nodig. „Bij zulke lage temperaturen moet je wel echt speciale kleding dragen, anders hou je het niet lang vol op de piste.”

De combinatie van après-ski met de 'Russische beer' is helemaal een gevaarlijke, zo waarschuwt het Rode Kruis. „Door het drinken van alcohol ligt onderkoeling sneller op de loer, omdat de bloedvaten verwijden." In zo'n situatie extra dik aankleden dus.

Voorzorgsmaatregelen

Ga je dit weekend met de auto richting een van de wintersportgebieden, dan doe je er dus verstandig aan extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Neem met het oog op filegevaar extra dekens mee, en zorg voor voldoende eten en drinken, aldus de hulporganisatie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Bulgaar verdient miljoenen met nep-lijst op Spotify. / ANP

Bulgaar verdient miljoenen met nep-lijst op Spotify

Spotify blijkt makkelijk te manipuleren. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 21:04

Een Bulgaar heeft miljoenen euro’s verdiend met een nep-afspeellijst op Spotify. De man beheerde twee afspeellijsten: Soulful Music en Music From The Heart. Deze afspeellijsten stonden vol met nummers van onbekende artiesten.

Heel veel muziek in de lijsten bleek Bulgaars te zijn. En hoewel het ook om nog onontdekte muziek kan gaan, lijkt het er op dat de lijsten nep zijn. De nummers duurden allemaal niet langer dan een minuut en het bleek dat beide lijsten weinig vaste luisteraars hadden.

De afspeellijst Soulful Music. / Screenshot van Spotify

De lijsten staan vol met Bulgaarse muziek. / Screenshot van Spotify

Fanatieke luisteraars

Toch stonden de lijsten keer op keer hoog in de populairste lijsten van de streamingdienst. Volgens de NOS soms zelfs hoger dan de afspeellijsten met de populairste nummers.

Naar een populaire muzieklijst op Spotify luisteren gemiddeld een miljoen mensen. Volgens Spotify luisterden er slechts 1200 mensen naar de verdachte muzieklijsten. Het zou kunnen dat dit allemaal zeer fanatieke luisteraars zijn, die dag en nacht de muzieklijst aan hebben staan. De kans is echter groot dat dit niet het geval is, en dan lijkt het erop dat er een bot actief is. De bot zou er dan voor zorgen dat de muziek onophoudelijk wordt afgespeeld.

Voor ieder nummer dat wordt afgespeeld betaalt Spotify 0,004 dollarcent aan degene die de muziekrechten van het nummer beheert. Omdat de bots ervoor hebben gezorgd dat de nummers miljoenen keren werden afgespeeld, kon de Bulgaar tonnen per maand binnenslepen.

Makkelijk manipuleren

Artiesten als Prince, The Black Keys en Adele uitten in het verleden al kritiek op de streamingdienst. Het manipuleren van de muziekdienst is volgens hen te makkelijk. Dit kan niet alleen met bots, maar ook door artiesten die fans vragen hun nummers zo veel mogelijk te luisteren.

Omdat het een paar maanden heeft geduurd voordat de Bulgaar met zijn nep-lijsten werd ontdekt, heeft hij waarschijnlijk een paar miljoen dollar binnen kunnen harken. Dit geld kon hij in eigen zak steken en belandde dus niet bij de artiesten die er recht op hadden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Terminale oma gaf spaargeld uit en blijkt niet ziek. / ANP

Terminale oma gaf spaargeld uit en blijkt niet ziek

De artsen interpreteerden de scan verkeerd. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 17:44

In november 2016 kreeg de Britse Jackie te horen dat ze niet lang meer te leven had. De doktoren vertelden haar dat ze leed aan een ernstige vorm van dementie. Na twee jaar zou ze haar geliefden niet meer kunnen herkennen. Jackie besloot daarop samen met haar man Robert, volop te gaan genieten van hun laatste jaren samen.

Afscheid nemen

Robert ging met vervroegd pensioen en de twee leegden hun spaarrekening waarop 11.000 euro stond. Het geld werd onder andere besteed aan vakanties, een Amerikaanse koelkast, en een speciale badkamer.

Jackie was zelfs al bezig met afscheid nemen van haar dierbaren. Volgens de Daily Mail deed ze dat op een theatrale manier bij haar kleindochter, door haar te vertellen dat ze eeuwig voort zou leven als zombie.

Verkeerd geïnterpreteerd

Een jaar na de diagnose werd Jackie in het ziekenhuis verwacht voor een controle-onderzoek. Wat bleek na een nieuwe scan? In plaats van een ernstige vorm van dementie, was er ‘slechts’ sprake van een depressie en een angststoornis.

Jackie zal niet binnen 5 tot 7 jaar overlijden, en niet razendsnel fysiek aftakelen. De doktoren die haar behandeld hebben, zouden de scan verkeerd geïnterpreteerd hebben. Jackie en haar man zijn woedend, maar willen niet beginnen aan een rechtszaak. Het ziekenhuis bood meerdere malen excuses aan.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
GeenStijl vervolgd voor seksfilmpje Patricia Paay. / ANP

GeenStijl vervolgd voor seksfilmpje Patricia Paay

GeenStijl vervolgd voor delen seksfilmje Patrica Paay. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 16:44

Het OM gaat GeenStijl vervolgen voor het plaatsen van het seksfilmpje van Patricia Paay. Dit maakt het medium donderdag bekend op haar eigen website. Paay deed na de lek van het seksfilmpje aangifte tegen GeenStijl en Dumpert.

Verpissen

„Er was nogal wat om te doen vorig jaar. Heel Holland pieste in de broek van het lachen. Maar het is nu allemaal de schuld van GeenStijl. Enfin. Wie houden het niet droog hier, er zijn reuze benieuwd hoe dit potje juridisch vergissen gaat eindigen”, zo schrijft GeenStijl.

Het nieuws om tot vervolging over te gaan werd volgens het OM eerder al aan mevrouw Paay bevestigd. Volgens een woordvoerder wordt er gekeken naar drie verdachten, „twee natuurlijke personen en één rechtspersoon.” Het OM laat weten dat deze personen verdacht worden van smaad.

Anonieme tweet

RTL Nieuws schrijft dat GeenStijl in 2017 een tweet publiceerde van een anoniem persoon waarin de seksvideo van Paay werd getoond. De advocaat van Paay, Johan Langelaar, eiste toen dat het medium de video onmiddellijk zou verwijderen. En hoewel dit ook gebeurde, was het al te laat. Het filmpje werd duizenden keren gedeeld.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

85

Suitsupply verliest volgers door zoenende mannen. / Campagnefoto Suitsupply
Likeability of 5

Suitsupply schrikt van ophef over zoenende mannen

De poster deed een hoop stof opwaaien. / Campagnefoto Suitsupply

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 15:54

Het Nederlandse kledingbedrijf Suitsupply kreeg eerder al de nodige kritiek te verduren bij het uitbrengen van verschillende reclameposters. Na beschuldigingen van seksisme en racisme is het nu opnieuw raak. De poster voor de nieuwe campagne die het bedrijf onlangs uitbracht deed een hoop stof opwaaien.

Relevant

Op de poster van de nieuwe campagne zijn twee zoenende mannen te zien, gekleed in de pakken van Suitsupply. Oprichter Fokke de Jong zei tegen de NOS: „Je verwacht wel een reactie, maar de magnitude was best heftig. Dat mensen zo schrikken, bewijst dat het relevant is om te laten zien.”

Het van oorsprong Nederlandse kledingbedrijf is gevestigd in 24 verschillende landen en verloor wereldwijd duizenden volgers. De reacties op Twitter gaan van „walgelijk” en „smakeloos” tot „geweldig” en „prachtig.”

Steunen

Naast de enorme hoeveelheid aan negatieve reacties, zijn er ook een heleboel mensen lovend over de nieuwe campagne. Zo is het voor een aantal mensen juist een reden om het kledingbedrijf te gaan volgen en de boodschap van het bedrijf te omarmen en te steunen. Om hoeveel nieuwe volgers het gaat kan de Jong nog niet zeggen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_087ab5e79b489c56445506bc66fcabeb3cf9d8bc_avatar

Views

100+