Dit moet je weten op dinsdagochtend 26 september

Koerden vierden vannacht feest omdat een meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan koos. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

26 SEP 2017

Wat moet je weten op dinsdagochtend 26 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan

Een grote meerderheid van de kiezers heeft bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in de Koerdische regio in Noord-Irak voor 'ja' gestemd. Op basis van de eerste tellingen denkt de kiescommissie in Erbil dat meer dan 90 procent voor een onafhankelijk Koerdistan heeft gekozen. De opkomst bedraagt volgens voorlopige cijfers ongeveer 72 procent. De definitieve uitslag wordt binnen een paar dagen bekendgemaakt.

Als het echt bij een ja blijft, willen de Iraakse Koerden gaan onderhandelen met de regering van Irak. Toch ziet het er niet goed uit voor de Koerden, omdat de Iraakse premier Abadi het referendum niet wil erkennen. Het zou ongrondwettelijk zijn.

Niet alleen de regering van Irak, maar ook Iran en Turkije zijn fel tegen het onafhankelijkheidsreferendum. In deze landen wonen eveneens veel Koerden. Turkije heeft zelfs gedreigd met militair ingrijpen.

Opnieuw te weinig steun aan alternatief Obamacare

Alweer lijkt er onvoldoende steun te zijn voor het plan om de Obamacare in de Verenigde Staten te vervangen. Maandag keerde de Republikeinse senator Susan Collins zich tegen het nieuwe wetsvoorstel dat de Obamacare terugdraait en vervangt. Trump zou alles uit de kast hebben gehaald om haar alsnog te overtuigen. Volgens Collins hebben de president, de vice-president en minister Price haar allemaal maandag gebeld. Haar grootste bezwaar is dat er zo veel bezuinigd wordt op het zorgprogramma voor de armste inwoners van de Verenigde Staten, namelijk 1000 miljard dollar.

Al eerder keerden de Republikeinse senatoren John McCain en Rand Paul zich tegen het zorgplan. Nu Collins zich ook tegen het plan heeft gekeerd, lijkt het gedoemd te mislukken. De Republikeinen hebben een meerderheid van twee zetels in de Senaat, maar met drie tegenstemmers uit de eigen partij kan het plan moeilijk doorgaan.

Susan Collins is tegen de vervanging van Obamacare. (Foto: AFP)

Wat er vandaag staat te gebeuren

Boswachters komen in actie voor collega's

Nederlanders boswachters komen in actie voor hun collega's op andere plekken in de wereld. Ze bieden vandaag een petitie aan de Tweede Kamer aan waarin ze Nederland oproepen mee te werken aan een VN-mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Het verdrag moet bedrijven verplichten de rechten van burgers te respecteren.

De boswachters benadrukken de situatie van hun collega's in landen als Colombia en de Filipijnen. Daar zijn ze steeds vaker slachtoffer als ze de natuur proberen te beschermen tegen grootschalige landbouw, mijnbouw of andere bedreigingen. In 2016 zou het geweld aan zeker tweehonderd mensen het leven hebben gekost.

De petitie is ondertekend door 30.000 burgers en 25 natuur- en mensenrechtenorganisaties.

Linda de Mol krijgt eerste kinderpostzegels

De kinderpostzegelactie begint officieel woensdag pas, maar dinsdag ontvangt Linda de Mol alvast de eerste postzegels en kaarten. Met de opbrengst van de actie wordt onder meer de naar haar genoemde foundation gesteund, die zich inzet voor de armste kinderen in Nederland. Dit jaar staan er afbeeldingen van de stripfiguren Jan Jans en de kinderen op de postzegels. Het is een eerbetoon aan de tekenaar Jan Kruis die in januari dit jaar overleed.

Linda de Mol ontvangt vandaag de eerste kinderpostzegels. (Foto: ANP)

Opnieuw zware klus voor Feyenoord in Champions League

Feyenoord speelt dinsdagavond tegen Napoli in de Champions League. En dat ziet er niet al te rooskleurig uit voor de kampioen van Nederland. Napoli behoort tot een van de best voetballende ploegen van Europa. Dat niet alleen: ook mist de club de spits Nicolai Jørgensen en verdediger Eric Botteghin.

Het was een dramatische start voor Feyenoord in de Champions League. Eerder verloren de Rotterdammers in de eigen Kuip met 0-4 van Manchester City. Ook hadden ze dit weekend geen goede generale repetitie. De thuiswedstrijd tegen NAC Breda ging met 0-2 verloren.

Wat er verder in het nieuws is

Consumentenbond roept op tot transparantie patiëntenkosten

De Consumentenbond roept ziekenhuizen en zorgverzekeraars op hun tarieven openbaar te maken. Volgens de bond kunnen mensen honderden euro's besparen als ze bewuster omgaan met hun eigen risico. Maar dat is moeilijk als de tarieven van de zorgkosten geheim zijn.

Puerto Rico zwaar in de problemen volgens Trump

Trump was in de nacht van maandag op dinsdag weer eens lekker actief op Twitter. Dit keer ging hij los op Puerto Rico, waar orkaan Maria net langs is geweest. Het eiland zit volgens Trump diep in de problemen, omdat Maria enorme schade heeft aangericht. Niet alleen door alle kapotte infrastructuur, maar ook de gigantische schuld die nog openstaat bij Wall Street. Ondanks dat is hebben voedsel, water en medicijnen momenteel de hoogste prioriteit.

Avans opnieuw beste hogeschool

Avans Hogeschool is opnieuw gekozen tot de beste hogeschool van Nederland. Gevolgd door Windesheim in Zwolle en Almere en de Hanzehogeschool in Groningen. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2018 die vandaag verschijnt. Business school IVA in Driebergen staat op nummer één van de kleinere hbo-scholen.

Het weer

De dag start grijs met lage bewolking en op veel plekken nevel of mist. In de middag is is er veel ruimte voor de zon. In het oosten en noorden is wat meer bewolking aanwezig. Vooral het noordoosten maakt kans op een bui. Het wordt 16 tot 20 graden.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Makkelijker geld terug bij vergeten uitcheck ov-chip

Bijna vergeten uit te checken. Toch vergeten? Dan is geld terugvragen nu makkelijker. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

1 UUR

Het wordt makkelijker om te veel betaald geld na een vergeten uitcheck met de ov-chipkaart terug te vragen. Het bedrijf achter de ov-chipkaart gaat je namelijk actief op een gemiste uitcheck wijzen.

Niet terugvragen

Snowfacechallenge: een 3D-afdruk van je gezicht

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Spelen in de sneeuw vinden we allemaal leuk, maar Janneke Pouw (14) had er wel heel veel lol in. Ze had namelijk 'opeens' zin om haar gezicht in de verse sneeuw te drukken, en maakte hier een foto van. Het resultaat: een perfecte 3D-afdruk van haar gezicht.

Kerstreclame PLUS met gescheiden ouders pijnlijk?

Kerstreclame van PLUS lijkt pijnlijk te zijn voor kinderen met gescheiden ouders. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

GISTEREN

Kerst vieren met gescheiden ouders blijkt niet altijd even makkelijk. Supermarktketen PLUS gebruikte het thema voor zijn nieuwe kerstreclame. In de commercial zie je kerst door de ogen van een meisje met gescheiden ouders en dat veroorzaakte positieve maar ook veel negatieve reacties.

Duiker botst tegen een witte haai

Deze duiker stond ineens oog in oog met een witte haai. Foto: Videostil Dennis Dempsey

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

GISTEREN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

‘Vele handen maken licht werk’

Brabant krijgt te maken met 'dondersneeuw'
Likeability of 5

Brabant krijgt te maken met 'dondersneeuw'

Sneeuwval in Den Bosch. / ANP Ginopress

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

De provincie Noord-Brabant krijgt zondag te maken met een bijzonder meteorologisch verschijnsel. De provincie krijgt volgens Weerplaza te kampen met zogenaamde 'thundersnow' oftewel 'dondersneeuw'.

Dondersneeuw ontstaat volgens het weerbureau als de sneeuwintensiteit zo hoog is dat sneeuwvlokken statische elektriciteit opwekken, Daardoor ontstaat bliksem.

7-jarige Daan beboet politie met ijsje

7-jarige Daan beboet politie met ijsje

De agenten dachten hun auto goed geparkeerd te hebben, maar de 7-jarige Daan dacht daar anders over. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

Een 7-jarige politieagent in spe heeft een aantal echte agenten 'beboet'. Daan vond namelijk dat de politiewagen van de dienders verkeerd geparkeerd stond en trok daarop zijn bonnenboekje. Met de boete was hij redelijk mild: de agenten dienen één ijsje te betalen.

Het 'incident' vond plaats in Sliedrecht, dat dichtbij Rotterdam ligt. De agenten werden er naartoe gestuurd om een woninginbraak te onderzoeken. De agenten dachten bij aankomst hun auto op de juiste manier te hebben geparkeerd.

De Kwis doet Radio 538 na met streaker in de show

Jeroen Woe (rechts) en Niels van der Laan, twee van de belangrijkste gezichten van De Kwis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de leukste en opmerkelijkste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van zondag 10 december.

Ook streaker in De Kwis