Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 18 sep 2017 / 14:30 uur

‘Dikke buik mag geen reden voor afwijzing zijn’

Geen promotie, geen contractverlenging of het mislopen van een baan. Bijna de helft van de vrouwen heeft te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Minister Asscher roept werkgevers op hier verandering in te brengen.

Werkgevers die vrouwen ongelijk behandelen vanwege hun zwangerschap, het is al jaren een probleem op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat meer dan 40 procent van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren een situatie heeft meegemaakt die volgens de wet op discriminatie wijst. 1 op de 10 vrouwen is zelfs expliciet afgewezen voor een functie wegens zwangerschap.

‘Zwangerschap moet feest zijn’

Om werkgevers bewust te maken van mogelijke zwangerschapsdiscriminatie en te wijzen op het talent dat ze mogelijk laten lopen, start het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week een landelijke campagne, bestaande uit radiospotjes, online advertenties en inzet op social media.

„Zwanger zijn moet een feest zijn! En dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder. Vooral geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt, of haar contract nog wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog wel promotie kan maken", aldus minister Asscher. „En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk ook absoluut geen reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet. Die kijken verder dan 9 maanden vooruit.”

De campagne is onderdeel van het actieplan zwangerschapsdiscriminatie dat de minister in maart presenteerde. Hierin zijn 13 maatregelen opgesteld die zwangerschapsdiscriminatie moeten tegengaan, zoals extra controles, betere registratie en meer voorlichting.

Reageer op artikel:
‘Dikke buik mag geen reden voor afwijzing zijn’
Sluiten