Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 18 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Elfie Tromp: deze boeken wil jij wel op je lijst!

Grote kans dat jij en je klasgenoten er totaal geen zin in hadden, wéér een oud boek dat je moest lezen van de docent Nederlands. Terwijl lezen heel belangrijk is en best leuk kan zijn. Voor Literatour toert schrijver en Metro-columniste Elfie Tromp samen met Özcan Akyol, Mano Bouzamour en 25 andere jonge schrijvers langs middelbare scholen om voor te lezen en te praten met scholieren.

„Lezen is heel belangrijk!”, zegt Tromp, schrijfster van twee romans, een theatershow en een wekelijkse column tegen Metro. „Je wordt er empathischer van, je vergroot je kennis, je brein wordt getraind en je krijgt een grotere vocabulair. Daardoor kun je later betere sollicitatiebrieven schrijven waardoor je makkelijker een baan krijgt en je goed terechtkomt.” Wat Tromp betreft is er nog een reden dat lezen belangrijk is, „het is een goede reden om weirde shit te lezen. Als je een zombieserie kijkt, zegt niemand dat je goed bezig bent voor je ontwikkeling, maar bij een heftig oorlogsboek vindt iedereen dat ineens goed voor je.”

Wat moet je ermee?

Terug naar die boeken die je verplicht moet lezen. Is dat niet hopeloos ouderwets? „Het is alsof je bijna dood moet zijn om je echt bewezen te hebben”, zegt Tromp. Dat terwijl Tromp nooit werd gegrepen door één van de auteurs die ze verplicht moest lezen. „Dat kwam ook omdat de leraar totaal geen connectie had met de leerlingen. En ik ging van Paul van Loon naar Tim Krabbé. Ik dacht echt ‘wat moet ik hiermee?’ Gelukkig wordt het genre young adult, dat tussen kinderboeken en volwassenenliteratuur in zit, veel serieuzer genomen.”

Wat moet er dan wel op de lijst komen? „Hanna Bervoets zou ik echt aanraden! Dat speelt zich af in de moderne tijd. Het is literaire science fiction, dat wordt in Nederland bijna niet geschreven. Het is geschreven in heldere taal en ik kan het elke tiener aanraden. Het is iets dat over deze tijd gaat.”

Raar verhaal

De tweede die ze aanraad is Hanneke Hendrix, die veel geprezen werd om haar debuutroman De Verjaardagen uit 2012. „Dat is echt een onderschat boek en heel toegankelijk. Het is een soort heel raar liefdesverhaal over een meisje dat niks kan aanraken omdat ze dan blaren krijgt en over een jongen die alles stuk maakt. Ze worden verliefd op elkaar. Het speelt zich af in een klein Hollands dorpje. Een heel bijzonder verhaal dat me heel lang is bijgebleven.”

Het laatste boek dat Tromp wel op de literatuurlijst zou willen zien, is het boek van Raoul de Jong, De grootsheid van het al. „Dat is een soort reisboek. Hij gaat onvoorbereid wandelen naar zijn moeder in Frankrijk, heel grappig geschreven. Het is een pleidooi om op avontuur te gaan en open te staan voor je omgeving.”

Stront en romantiek

Tot slot, welk boek van een Nederlandse auteur wist Tromp wel te grijpen? „Jan Wolkers, hij schreef dingen over seks en stront, maar deed dat zo romantisch. Ik vond het echt een eye opener. Dat je verliefd bent op iemand en het romantisch is als je diegene op de wc zit. Hij liet me op een andere manier naar de wereld kijken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.