Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 aug 2017

YT boekt progressie neerhalen extremistische video’s

YouTube is inmiddels in staat om meer dan 75 procent van de extremistische video’s nog voordat ze openbaar op de site verschijnen te blokkeren, dat meldt het videoplatform woensdag. En doorgaans komen er daar geen mensen aan te pas.

„Onze zelflerende computersystemen zijn sneller en effectiever dan voorheen. Hierdoor hebben we de voorbije maand meer dan 75 procent van de video’s die we verwijderd hebben vanwege extremistisch geweld, al uit de lucht kunnen halen, voordat er ook maar een persoon ze te zien kreeg", schrijft YouTube in een officiële verklaring.

Effectiever

De dochteronderneming van Google benadrukt dat het nagenoeg onmogelijk is om alles direct verwijderd te hebben. „Er wordt per minuut nog altijd meer dan vierhonderd uur aan beeldmateriaal geüpload. Dat maakt het vinden en het actie ondernemen tegen extremistische video’s een ongelooflijk uitdaging. Maar de voorbije maand is er enorm veel progressie geboekt. De zelflerende computersystemen hebben bijna twee keer zoveel uit de lucht gehaald."

Een andere recente maatregel is dat YouTube mensen die zoeken naar terroristische filmpjes, juist doorstuurt naar een pagina met zoekresultaten met materiaal met een anti-terroristische insteek.

Moeilijker te vinden

Maar met het aanpakken van video’s met extremistisch geweld en/of terroristische oproepen is YouTube er nog niet. Het volgende doel is namelijk om bepaalde filmpjes – die technisch gezien niet de regels overtreden – moeilijker vindbaar te maken voor het publiek. Hierbij moet gedacht worden aan filmpjes waarin bepaalde geloofsovertuigingen gepropageerd worden of die racistische tintjes hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
YT boekt progressie neerhalen extremistische video’s
Sluiten