Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 18 aug 2017

Wie zijn de slachtoffers van Barcelona?

De slachtoffers van de aanslagen van donderdag in Barcelona komen uit 24 verschillende landen. Dat heeft de Catalaanse regering vrijdag bekendgemaakt. Bij de aanslag op de Ramblas en de kustplaats Cambrils zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn er meer dan honderd gewonden; zeventien van hen vechten voor hun leven.

Een vrouw loopt met bloemen op de La Rambla na de aanslag in Barcelona.

De eerste drie dodelijke slachtoffers van de aanslagen zijn geïdentificeerd. Het gaat om een 60-jarige man uit de plaats Lanteira in het zuiden van Spanje, zijn zoon en een nichtje. Onder de slachtoffers zijn ook veel buitenlanders, simpelweg omdat het op de Ramblas doorgaans wemelt van toeristen, terwijl veel Spanjaarden de drukke straat mijden. Enkele regeringen hebben al naar buiten gebracht dat een of meerdere burgers overleden of gewond zijn.

Bij de aanslag zijn zeker drie Nederlanders gewond geraakt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter. Minister Bert Koenders zegt dat zij buiten levensgevaar zijn. Hij kan nog niet uitsluiten dat er meer Nederlandse gewonden zijn gevallen.

Belgisch slachtoffer

Onder de dodelijke slachtoffers is in ieder geval een Belgische. Volgens de Belgische krant Nieuwsblad gaat het om een 44-jarige vrouw uit Tongeren die met haar man en twee jonge kinderen op vakantie was. Laatstgenoemden hebben de aanslag overleefd, maar het is niet duidelijk of ze gewond zijn geraakt. Er zijn nog minstens twee andere Belgische gewonden.

Toeristen lopen bij de La Rambla na de aanslag in Barcelona.

De Duitse televisiezender ZDF zegt dat er drie Duitsers om het leven zijn gekomen, maar de Duitse autoriteiten kunnen dat nog niet bevestigen. De Franse regering laat weten dat er onder de gewonden 26 Fransen zijn, 17 van hen zijn er ernstig aan toe.

Onder de slachtoffers zijn verder mensen uit Spanje, Italië, Ierland, Hongarije, Macedonië, Cuba, Canada, Argentinië, Venezuela, Taiwan en Australië.

Geen Nederlanders gewond in Cambrils

In de Spaanse kuststad Cambrils is in de nacht van donderdag op vrijdag een tweede aanslag gepleegd. Daar reden vijf terroristen in op het publiek. De daders werden doodgeschoten door de politie voordat ze veel slachtoffers konden maken.

Bij de ‘mislukte aanslag’ viel een dodelijk slachtoffer, deze vrouw overleed vrijdagmiddag aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Zeven andere burgers raakten gewond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er geen aanwijzingen zijn over Nederlandse gewonden bij deze aanslag.

Omstanders leggen bloemen en kaarsen na de aanslag in Barcelona.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wie zijn de slachtoffers van Barcelona?
Sluiten