Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 3 aug 2017 / 13:30 uur

Wat weet jij van dierentoerisme?

Een ritje op een olifant, met dolfijnen zwemmen of op de foto met een slang; het lijkt onschuldig, maar veel van deze dierenattracties zijn helemaal niet zo diervriendelijk. Mocht je nog op vakantie gaan en je afvragen wat je beter wel en niet kunt doen? Metro heeft het voor je uitgezocht.

Op vakantie willen we vaak nieuwe dingen beleven en middagje zwemmen met dolfijnen of een kamelenrit door de woestijn lijkt dan vaak een mooie toevoeging aan onze vakantie. Alhoewel het voor vakantiegangers vaak een extra avontuur is, hebben de dieren er weinig baat bij. Kees Moeliker, bioloog en directeur van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, beschrijft in een artikel van het AD dat hij vraagtekens heeft bij vele dierenattracties: „Hoewel vakantiegangers vaak denken dat ze een bijdrage leveren aan ecotoerisme, zijn het welzijn van de dieren en natuurbeschermingsdoelstellingen ver te zoeken.”

Foto: Colourbox

Geen geld naar dierenwelzijn

Volgens de bioloog is het belangrijk om je af te vragen wat het voor zin heeft om met een aapje of slang op de foto te gaan. In steeds meer landen is ‘dierentoerisme’ een bloeiende economische activiteit, maar weinig geld wordt echt besteed aan het dierenwelzijn. „Het is begrijpelijk dat mensen dieren in het wild willen zien, maar je kunt ook je kennis uit de wilde natuur halen. Bekijk vlinders in een vlindertuin of ga snorkelen in de zee.”

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection heeft een gids met daarin tips voor een diervriendelijke vakantie.

1. Bekijk wilde dieren in het wild

Het is veel leuker om dieren in het wild te beleven. In natuurgebieden en -parken, zowel op het land als in het water, maak je dieren mee in hun natuurlijke beleving en weet je zeker dat de dieren in een verantwoorde omgeving leven. „Je hoeft niet per se naar de tropen om wilde dieren te zien. Ga gewoon de wilde natuur in, daar kun je ook veel kennis uithalen. Ga naar de duinen, snorkelen in een meer of bezoek een stadspark”, zegt Kees Moeliker aan Metro. Houd wel een beetje afstand en jaag de dieren niet op.

2. Kijk niet naar wilde dieren die kunstjes vertonen en betaal niet om een dierenshow te zien

Het lijkt misschien schattig: aapjes die kunstjes doen, maar de dieren ervaren vaak veel stress tijdens een shows. Informeer van tevoren bij je reisorganisatie of er tours met wilde dieren zijn opgenomen in je reis. Ook is het af te raden om een kaartje te kopen voor een stieren- of hanengevecht.

Bekijk dieren in het wild! Foto: Colourbox

3. Maak geen olifantenrit

De olifanten zijn afgericht om toeristen te vermaken en dit gebeurt vaak op op een wrede manier. De verzorging is niet goed, de dieren zijn ondervoed en liggen vaak aan een ketting. Wil je toch olifanten zien van dichtbij? Bezoek dan een verantwoorde olifantenopvang.

4. Ga niet op de foto met wilde dieren

Vooral op Tinder zie je ze regelmatig voorbijkomen. Mannen en vrouwen staan geposeerd met een tijger, cobra of ander wild dier. Lijkt stoer, maar eigenlijk is dit hartstikke zielig. De dieren zijn vaak op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Om de wilde dieren rustig te laten lijken, worden hun tanden vaak getrokken, krijgen ze drugs toegediend en zijn ze vaak streng afgericht.

5. Laat de foute souvenirs liggen

Een tas van krokodillenleer of een sieradendoosje van koraal; deze souvenirs kun je beter niet kopen. Hiermee wordt de productie in stand gehouden. Vaak zijn deze souvenirs ook illegaal en moet je ze afgeven bij de douane.

Foto: Colourbox

6. Eet niet zomaar alle lokale gerechten

Ieder land heeft zijn eigen traditionele keuken en dan is het leuk om lokale gerechten te proeven. In exotische landen is het misschien ‘normaal’ om hondenvlees of haaienvinnen te eten, maar erg goed voor de dieren is het niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wat weet jij van dierentoerisme?
Sluiten