Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 aug 2017

Verwarring rondom eten van eieren compleet

De lijst van mogelijk besmette eieren in Nederland is inmiddels flink uitgebreid. Dinsdag werden er nog zeventien codes vrijgegeven van eieren die mogelijk ook een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel fipronil bevatten. De NVWA waarschuwt consumenten voorzichtig te zijn.

Ondertussen is er een hoop verwarring onder ei-gebruikers. Hoe zit het eigenlijk met al die producten waar al ei in zit, zoals mayonaise?, vraagt Annette Struijs zich af op Facebook. En moet je de cake voor zondag nou wel of niet met een eitje erin bakken?

https://www.facebook.com/Metro/posts/1426372144077357

Geen ei tot zondag

Freek van Zoeren zegt tegen Nieuwsuur dat hij verwacht dat de onderzoeken onder de bijna tweehonderd verdachte bedrijven rond het weekeinde klaar zijn en adviseert consumenten voorlopig even geen eitje te koken voor bij het ontbijt. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA dinsdagavond in Nieuwsuur.

„Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden”, adviseert Van Zoeren. De lijst van de NVWA blijft aangepast worden zolang er eimonsters binnenkomen.

Bloedluis

De waarschuwing komt nadat bij luizenbestrijder ChickFriend werd geconstateerd dat er het afgelopen jaar fipronil is gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven. Het bedrijf moest de kippenhouderijen van bloedluis ontdoen, omdat kippen flink ziek kunnen worden van bloedluis. Er kan bloedarmoede ontstaan en soms kan de bloedluis de E.coli-bacterie overbrengen.

Eieren met de code X-NL-40155XX leveren een acuut gevaar voor de gezondheid. Welke codes nog meer een gevaar vormen, kun je zien op de website van de NVWA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verwarring rondom eten van eieren compleet
Sluiten