Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Vermissing: alles over 3 hoofdpersonen Haaksbergen

Björn, Derya en Joey uit Haaksbergen vertrokken 30 juni naar Turkije, en raakten alle drie vermist. Björn lag zwaargewond in het ziekenhuis en verdween daarna met zijn vrouw Derya. Joey zou heimwee hebben gekregen, waarna er niets meer van hem werd vernomen. Een overzicht van wat we weten over de drie hoofdpersonen in de vermissingszaak.

Björn

De 34-jarige Björn Breukers is getrouwd met de van oorsprong Turkse Derya Ün (26). De twee besluiten naar Turkije af te reizen om daar een nieuw leven op te bouwen. Ze hebben een stuk grond gekocht bij de stad Silifke, waar ze een huis zullen bouwen.

Niet lang na hun aankomst belandt Björn in het ziekenhuis. Hij heeft wonden over zijn hele lichaam, maar die zijn niet erg diep, meldt het ziekenhuis tegen het AD. Hij verklaart later tegen de politie dat hij gevallen is.

Björn wil graag naar een ander ziekenhuis, in Antalya. Het is een paar uur reizen, en de artsen raden dat af.

Derya

Het ziekenhuis in Antalya is ook voor Derya niet onbekend. Zij kreeg daar in mei namelijk een nieuwe nier – die haar man Björn heeft afgestaan. Ondanks het negatieve advies van de artsen, pikt Derya haar man op om toch naar dat ziekenhuis te gaan.

Maar ze komen daar nooit aan. Het stel is daarop wekenlang vermist. Haar Turkse familie doet op 27 juli aangifte van de vermissing van Björn en Derya. Pas vorige week duiken Björn en Derya weer op.

Afgelopen zondag komt het stel weer in beeld. Derya stuurt berichtjes aan haar familie, en probeert contact te zoeken met de broer van Björn. Ook melden ze zich op de Nederlandse ambassade in Ankara, waar ze eerder al bij een tankstation zijn gezien. Ze stellen dat ze hun paspoorten kwijt zijn geraakt.

Joey

Joey

Dan is er nog een derde hoofdpersoon: de 21-jarige Joey Hoffmann, een vriend van Björn en Derya. Hij is meubelmaker, en goed met zijn handen. Joey reist daarom mee om zijn vrienden te helpen klussen aan hun nieuwe huis.

Maar nog geen week later zou Joey heimwee hebben gekregen, luidde het eerste verhaal. Met het geld dat hij van Björn en Derya krijgt, zou hij een taxi naar Adana hebben genomen, om van daar terug naar huis te vliegen. Dat gebeurde kort voordat Björn in het ziekenhuis belandde.

Maar Joey verdwijnt dan spoorloos. Hij heeft waarschijnlijk het vliegtuig nooit gepakt – de politie gaat er in elk geval van uit dat hij nog in Turkije is. Zijn broer Robin krijgt op 4 juli voor het laatst een berichtje van hem. Later krijgt hij van Björn en Derya nog een berichtje, laat hij aan RTL Nieuws weten: „Hey, Joey komt jullie kant op, is hij al over? Hou ons op de hoogte.” Maar hij krijgt geen contact meer met Joey.

Het onderzoek

De Nederlandse en Turkse politie moeten in het onderzoek goed samenwerken: de informatie die in Turkije wordt gevonden, wordt in Nederland geverifieerd en andersom. Björn en Derya worden niet als verdachten gezien in de vermissing van Joey, maar worden wel vastgehouden. Zij zijn immers degenen die Joey voor het laatst hebben gezien, stelt de politie tegen De Telegraaf.

Donderdag gaat de politie met het stel naar de plaats waar Björn is gevallen. Daar zou hij Joey voor het laatst hebben gezien, vertelt hij tegen De Telegraaf. Ze zouden autopech hebben gehad, en gingen daarop te voet verder. Maar Joey was het niet eens met Björn en Derya over de route. Daarop zouden ze zijn opgesplitst, en is Joey nooit meer teruggezien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.