Metro
Metro Nieuws 9 aug 2017 / 06:10 uur

Vader Maximá op 89-jarige leeftijd overleden

Jorge Zorreguieta is dinsdag (lokale tijd) op 89-jarige leeftijd in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires overleden. Dat hebben koningin Máxima en koning Willem-Alexander via een persoonlijke verklaring ‘met groot verdriet’ officieel bekendgemaakt. De vader van Máxima leed al lange tijd aan een vorm van non-Hodgkin lymfoom, aldus de mededeling die de Rijksvoorlichtingsdienst in de nacht van dinsdag op woensdag verspreidde.

Begrafenis

Het koningspaar zal met de drie dochters de besloten begrafenis bijwonen. Media is gevraagd hun privacy te respecteren. Koningin Máxima was sinds het weekeinde aan de zijde van haar vader.

Jorge Zorreguieta was al enkele jaren ernstig ziek. In november 2014 werd hij in dezelfde kliniek Fundaleu, die gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie, opgenomen. Toen al werd voor zijn leven gevreesd en brachten media zelfs het bericht dat hij was overleden. Zorreguieta herstelde echter en was dit voorjaar zelfs in Nederland voor de viering van de vijftigste verjaardag van zijn schoonzoon koning Willem-Alexander.

Staatsgreep

In 1976 werd Zorreguieta na de staatsgreep van Jorge Videla onderminister van Landbouw. In 1979 wordt hij minister van Landbouw en Veeteelt, waarmee hij de leiding over de belangrijkste sector van het land heeft. Onder zijn bewind stijgt de export van vlees, suiker en graan naar recordhoogte.

Zorreguieta treedt af als Videla in 1981 wordt vervangen door generaal Robert Viola. Argentinië raakt in oorlog met Groot-Brittanië om de Falklandeilanden. Door het verliest valt ook het bewind van Viola. Bewindslieden onder het regime worden al snel vervolgt voor het schenden van mensenrechten. Omdat Zorreguieta dan al geen bestuursfunctie meer heeft, wordt hij niet vervolgd.

In de tijd dat Zorreguieta in de Argentijnse politiek zat, zijn er ongeveer 9000 mensen verdwenen. Zelf beweerde de oud-minister dat hij niets heeft gemerkt van de verdwijningen. Na bekendmaking van de relatie tussen Willem-Alexander en Maximá, stelt onze overheid een onderzoek in naar Maximá’s vaders. Professor en doctor Michiel Baud concludeert uit dat onderzoek dat Zorreguieta op de hoogte moet zijn geweest van de schending van mensenrechten. Wel sluit hij uit dat de oud-minister persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van mensenrechten.

Reageer op artikel:
Vader Maximá op 89-jarige leeftijd overleden
Sluiten