Metro
Metro Nieuws 10 aug 2017 / 15:39 uur

Twee verdachten opgepakt in onderzoek eierschandaal

Nederland en België hebben gezamenlijk actie ondernomen in een strafrechtelijk onderzoek naar het eierschandaal. Invallen op meerdere adressen leidde tot het oppakken van verdachten: twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend.

Dit bedrijf zou fipronil hebben toegepast in stallen met legkippen. De bestuurders zijn gearresteerd en worden ervan verdacht de volksgezondheid in gevaar te brengen. De inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA heeft de administratie van de verdachten in beslag genomen, maar ook waardevolle goederen.

Huiszoekingen

Naast de woningen van de bestuurders van Chickfriend in Barneveld en Zaltbommel zijn er acht plekken in Nederland onderzocht, waaronder een opslagloods in Ede en huizen in Bergen op Zoom en in de buurt van Uden. Ook in België zijn er op meerdere plekken invallen geweest.

Woensdag bracht de Belgische minister van Landbouw Ducarme naar buiten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het kabinet al in 2016 via memo’s op de hoogte bracht van mogelijke aanwezigheid van fipronil in eieren. Het Belgische voedselagentschap FAVV is in het bezit gekomen van de memo’s.

Dit leidde tot verontwaardiging bij het parlement, dat van niets wist. Minister Schippers en staatssecretaris Van Dam deden er op 3 augustus een brief uit. Hierin werd een tijdlijn geschetst van de gebeurtenissen over de aanwezigheid van fipronil in eieren. Deze tijdlijn startte pas in juni 2017, terwijl de NVWA op november 2016 al getipt was.

De NVWA gaf dit woensdag toe: de autoriteit had inderdaad een tip gekregen over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Topman Rob van Lint zegt hierover dat er op dat moment geen enkele aanwijzing was dat het giftige goedje ook in de eieren zou zitten.

Strafrechtelijk onderzoek

Schippers en Van Dam schrijven donderdag in een nieuwe brief aan de Tweede Kamer dat ze hen niet eerder konden inlichten over het mogelijke gebruik van fipronil in de pluimveesector, vanwege het nog lopende strafrechtelijke onderzoek.

Dit onderzoek is half juli van start gegaan. De pluimveebedrijven die zaken deden met Chickfriend, dit zijn er zo’n 180, werden eind juli geblokkeerd door de NVWA waarbij miljoenen eieren vernietigd en kippen geruimd moesten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twee verdachten opgepakt in onderzoek eierschandaal
Sluiten