Els Anker
Els Anker Nieuws 6 aug 2017 / 12:42 uur

‘Trump sluit preventieve oorlog niet uit’

De Amerikaanse regering heeft Noord-Korea gewaarschuwd voor militair ingrijpen als het land doorgaat met zijn bewapeningsprogramma. President Donald Trump sluit een ,,preventieve oorlog” dan ook niet uit om een eind te maken aan de Noord-Koreaanse bedreiging van de Verenigde Staten met een kernwapen. De zorgen over het nucleaire raketprogramma van Noord-Korea zijn met name in de Verenigde Staten sterk gegroeid.

Dat heeft zijn nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster gezegd in een interview met MSNBC. Het interview werd uitgezonden vlak voordat de VN-Veiligheidsraad bijeenkwam voor een resolutie om de economische en politieke druk op Pyongyang, de hoofdstad en regeringszetel van Noord-Korea, op te voeren.

Leed

„Als ze kernwapens hebben die de Verenigde Staten kunnen bedreigen, dan is dat in de ogen van de president onduldbaar. Dus moeten we alle mogelijkheden doornemen om hen te laten stoppen, met inbegrip van een militaire optie”, aldus McMaster. Trump is volgens hem daarover volstrekt helder geweest. Wel geven de VS er de voorkeur aan de dreiging op een andere manier af te wenden dan door „een oorlog ten koste van veel leed voor de bevolking van vooral Zuid-Korea.”

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloot zaterdag tot nieuwe strafmaatregelen tegen Noord-Korea. De Veiligheidsraad stemde unaniem voor een resolutie over het beperken van de export door Noord-Korea. De maatregel is een straf voor de twee rakettesten die het bewind in Pyongyang in juli uitvoerde.

Reisverbod

Volgens de resolutie wordt het Noord-Korea verboden onder meer ijzer, kolen en lood te exporteren. De export van Noord-Korea wordt naar verwachting met ongeveer een derde teruggebracht. Noord-Korea exporteert jaarlijks voor omgerekend ruim 2,5 miljard euro.

Ook is een reisverbod opgelegd aan negen vooraanstaande medewerkers van het Noord-Koreaanse regime. De buitenlandse tegoeden van deze mensen worden bevroren. Ook wordt het verboden om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met Noord-Koreaanse ondernemingen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Foto: AFP / Kcna Via Kns
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Foto: AFP / Kcna Via Kns

Meer actie

De Verenigde Staten en China hebben ongeveer een maand onderhandeld over de tekst van de resolutie. China is verreweg de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en wilde daarom bij het afkondigen van strafmaatregelen niet zover gaan als Washington: uit een Zuid-Koreaans onderzoek blijkt dat Noord-Korea erg afhankelijk is van China. Circa 93 procent van de buitenlandse handel is met China.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, zei dat er ,,meer actie” tegen Noord-Korea nodig is, omdat de dreiging van het regime van Pyongyang volgens haar steeds groter wordt.

Provocaties

Ook de Chinese ambassadeur bij de VN, Liu Jiey, riep Noord-Korea op geen nieuwe acties meer te ondernemen die de internationale spanningen kunnen doen toenemen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, ging zondag met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot in gesprek.

Volgens Wang zijn de opgelegde sancties een passend antwoord op de rakettesten van Noord-Korea, maar blijft het tevens van belang om met Pyongyang in gesprek te blijven. Hij heeft er bij zijn Noord-Koreaanse collega op aangedrongen de VN-resoluties te accepteren. Wang riep de VS en Zuid-Korea op af te zien van provocaties, zoals militair machtsvertoon en gezamenlijke oefeningen

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi. Foto: AFP / Aaron Favila
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi. Foto: AFP / Aaron Favila

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Trump sluit preventieve oorlog niet uit’
Sluiten