Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 1 aug 2017 / 13:21 uur

Trump haalt uit voor tieners: “Obamacare killen”

De Amerikaanse president Donald Trump staat er om bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. Maar als hij maandag (lokale tijd) voor een groep scouts staat, waarvan de doelgroep in principe tussen de 12 en 18 jaar oud is, houdt hij een toespraak zoals hij dat altijd doet. Hij neemt de gelegenheid om voor de tieners eens flink uit te halen naar zijn politieke tegenstanders. We zetten de opvallendste quotes op een rij.

Fake news

„Jongens, wat staan hier een hoop mensen!” De speech van Trump begint positief. Maar hij weeft al snel zijn politieke boodschap er doorheen. „De pers zal melden dat er ongeveer 200 mensen staan. Maar het lijkt eerder op 45.000 mensen.”

„Vanavond zetten we alle politieke gevechten in Washington, met het fake news en al het andere, even aan de kant. Wie wil er in hemelsnaam over politiek praten als ik voor de scouts sta?”

America First

Maar die belofte gooit Trump al snel over boord. „De scouts geloven in America first!”

Kill Obamacare

Vervolgens haalt hij ook zijn politieke strijd aan om Obamacare af te schaffen. „Minister Tom Price is hier ook, en hopelijk gaat hij morgen genoeg stemmen binnenhalen om dat ding dat we kennen als ‘Obamacare’, en dat ons heel erg pijn doet, te killen. Trouwens, ga je de stemmen binnenhalen? Je kunt dat maar beter doen. Anders, ik zeg het je Tom, ben je ontslagen. Dan benoem ik iemand anders.”

Uithaal naar Obama

„Trouwens – gewoon een vraag – kwam Obama ooit bij de scouts op bezoek? Het antwoord is nee, maar wij komen terug.”

Trumps overwinningen

„Ik zal je vertellen: onze economie draait geweldig. De beurzen zijn gestegen sinds ik op 8 november ben verkozen. Herinneren jullie 8 november nog? Wat was dat een geweldige dag. Herinner je die avond op tv, waar oneerlijke mensen zeiden dat er geen enkele manier is waarop ik kon winnen? En vervolgens zagen ze de kaarten rood kleuren, overal waar de Republikeinen hadden gewonnen, en ze wisten niet wat ze moesten zeggen.”

En later: „We hebben het beste banenrapport in 16 jaar. De beurzen halen bijna elke dag recordhoogtes. We halen miljarden dollars terug van bedrijven die naar het buitenland vertrokken, en daarmee gaan we Amerika opnieuw opbouwen. We gaan dingen doen waarvan niemand dacht dat ze ooit mogelijk waren. En we zijn pas net begonnen. Geloof me. De scouts leren om het goede van het kwade te onderscheiden, toch?”

Er waren volgens Trump zo rond de 45 duizend mensen. Foto: AFP

Fake polls

„Ik werkte zo hard tijdens de verkiezingen. Hillary niet, zij dacht dat ze er al was. (…) Wisconsin was in vele, vele jaren niet gewonnen door een Republikein. Maar toen ik er naartoe ging kwamen er enorme massa’s mensen op af. Kijk nu naar de polls – het zijn fake polls. Wat de polls ook zeggen, we hebben hier gewonnen.”

Merry Christmas

In Nederland hadden we afgelopen jaar al een relletje over kerst – sommige mensen zijn bang dat je straks geen ‘fijne kerst’ mag zeggen omdat je daarmee andere bevolkingsgroepen tegen het hoofd zou stoten. In de VS speelt die discussie over ‘Merry Christmas’ al jaren. En ondanks dat het midden in de zomer is, begint Trump al over kerst.

„Onder de regering-Trump kun je gewoon weer Merry Christmas zeggen. Geloof me, Merry Christmas. Ze hebben dat kleine prachtige zinnetje onderuit gehaald, maar je kunt het straks gewoon weer zeggen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trump haalt uit voor tieners: “Obamacare killen”
Sluiten