IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 11 aug 2017 / 14:00 uur

‘Fietsers letten helemaal nergens op’

Lekker scheuren op je racefiets, toch nog even snel doorrijden bij een zebrapad of niet aan de kant gaan voor iemand die wil passeren. We lijken vooral aan onszelf te denken op de fiets. En daar wil de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) wat aan doen. De organisatie wil een gedragscode ontwikkelen.

In het najaar hoopt de unie met onder andere de ANWB, Fietsersbond, KNWU en Veiligheid NL om tafel om plannen te maken voor een goede campagne. „We zitten nu nog in de opstartfase”, zegt Esther van der Heijden, woordvoerder van de NTFU. „We hebben al een tijd het idee om actie te ondernemen op fietsveiligheid, inmiddels zijn we zover dat we met andere partijen om tafel kunnen gaan om te kijken hoe zo’n code eruit zou moeten zien.”

Moreel appèl

Het klinkt natuurlijk leuk, zo’n code, maar uiteindelijk zijn er gewoon verkeersregels. „Handhaving van verkeersregels op een fietspad is volgens mij erg moeilijk. Naast regels willen wij vooral een moreel appèl kunnen doen. Zo willen we ook sociale omgangsvormen onder de aandacht krijgen.” Hoe dat er precies uit moet komen te zien, weet Van der Heijden nog niet. „Gun elkaar de ruimte is de samenvatting van de boodschap. We kunnen expertise die partijen hebben inzetten, zeker ook bij een ANWB is er veel expertise.”

Nog geen code

De ANWB is overigens nog niet ingestapt als het om de code gaat. „We maken ons net als elke andere partij ernstig zorgen”, zegt Ad Vonk van de ANWB. „De discussie over de drukte, hoeveelheid mensen en de snelheden vindt al langer plaats. Er zijn niet ineens meer slachtoffers of aanrijdingen.” Na de zomer wordt er pas inhoudelijk gepraat met elkaar. „Het is niet zo dat wij nu al bezig zijn met een code. De NTFU heeft ons gebeld of we willen praten. Praten over veiligheid willen we altijd. Maar de ANWB werkt nu niet aan een code. Of we dat later wel gaan doen, kan ik niet bevestigen.”

Hoe ziet Van der Heijden de verandering het liefst voor zich? „Een campagne als die van BOB zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar je hebt heel veel boodschappen voor verschillende doelgroepen. We moeten mensen bewust maken dat je niet alleen op het fietspad bent, het is niet alleen jouw fietsbeleving. Een wielrenner wil zo snel mogelijk fietsen, terwijl recreatiefietsers juist naast elkaar willen fietsen en willen praten. In die verschillen zit de ergernis.”

Verandering

Er moet in elk geval iets veranderen, daar zijn ook Metro-lezers het over eens. Ruim 65 procent vindt dat een code helemaal geen gek idee is. Marjorie de Jong fietst elke dag ‘met gevaar voor eigen leven door Amsterdam’. „Medefietsers letten werkelijk helemaal nergens op en fietsen als een bezetene met hun oortelefoontje in door het centrum.” Nico Prins vindt normaal gedrag vanzelfsprekend: „’t Lijkt erg veel op ‘normaal’ met elkaar leven. Respect en begrip voor elkaar en je gedrag daarop aanpassen.”

Een kleine 30 procent ziet niets in een gedragscode. „Daar hebben we het verkeersexamen op de basisschool toch voor?”, vraagt Erna Meijers. Yvonne Klein-Wildeboer vindt het ook onzin. „Er zijn toch verkeersregels! Daar moeten ook fietser zich aan houden, het wordt alleen tijd dat daar veel strenger op gecontroleerd wordt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Fietsers letten helemaal nergens op’
Sluiten