Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 3 aug 2017 / 12:26 uur

STAP: Schenk op festivals maximaal twee drankjes

Met vijf bekertjes tussen je handen geklemd en een in je mond je krampachtig over het festivalterrein voortbewegen tussen een massa mensen, dat hoeft straks niet meer. Tenminste, niet met alcoholische drank. Dat vindt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

Geen doorgeefluik meer

De achterliggende gedachte is dat volwassenen zo minder snel drankjes meenemen die niet voor hen bestemd zijn, maar voor hun minderjarige vrienden. Op deze manier wil STAP het aantal incidenten met dronken minderjarigen op festivals terugbrengen.

„Wettelijk mag een barman geen drank verstrekken als duidelijk is dat de gekochte drank ter plekke wordt doorgegeven aan een 18-minner”, zegt een woordvoerder van STAP tegenover De Gelderlander. „Maar het is nu voor een horecaman niet te doen om precies te weten voor wie al die drankjes zijn die hij schenkt. Daarom dat aantal van twee, dan heeft de barman het sneller in de gaten als er grote hoeveelheden drank worden doorgegeven.”

Vierdaagse

De reactie van STAP komt een paar weken na de Nijmeegse Vierdaagse, waar heel veel jongeren dronken door de straten van de Nijmeegse stad liepen. „Ze liggen dronken in de goot en moeten door hun ouders worden opgehaald. Men lijkt te vergeten dat de normale regels ook tijdens de Vierdaagsefeesten gelden”, zei burgemeester Hubert Bruls.

De Nijmeegse Vierdaagse zou niet het enige evenement zijn waar het fout ging, zo werden er ook tijdens de TT van Assen veel dronken minderjarigen gespot en belandde een aantal zelfs in het ziekenhuis. STAP vindt dat gemeente meer maatregelen moet nemen om alcoholmisbruik op evenementen tegen te gaan. ‘Het maximaal twee drankjes per keer halen’ zou een eerste stap zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
STAP: Schenk op festivals maximaal twee drankjes
Sluiten