Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 17 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Rijk worden met bitcoin, hoe makkelijk is dat?

„Ik betaal 10.000 bitcoin voor twee pizza’s. Twee grote, zodat ik morgen ook nog wat heb.” Dat klinkt nu als een ongelooflijk aanbod, maar toen Lazlo Hanyecz het oproepje in 2010 op een bitcoin-forum plaatste, wist hij niet dat hij over een paar jaar multimiljonair zou kunnen zijn. Toen was Bitcoin nog een obscure munt – 10.000 bitcoin was een euro of 40.

Een forumgebruiker ging op het aanbod in: hij bestelde twee pizza’s bij de Amerikaanse keten Papa John’s, liet die bij Hanyecz afleveren en kreeg 10.000 bitcoin. Het wordt gezien als de allereerste echte deal die is betaald met bitcoins.

Als Hanyecz zijn 10.000 bitcoin nog een jaar of zeven had bewaard, had hij 38 miljoen euro op zijn bankrekening gehad.

Zo koop je bitcoins

De afgelopen jaren is de waarde van bitcoin kortom geëxplodeerd. En de waarde blijft maar groeien: de afgelopen twee weken werd het ene record na het andere gebroken. Een simpele manier om snel rijk te worden?

Ik besloot het voorbeeld van Hanyecz te volgen: ik investeer voor twee pizza’s (25 euro) in bitcoin. Zo heel ingewikkeld is dat niet: je moet eerst een ‘wallet’ aanmaken waarin je de bitcoins kunt zetten. Er zijn talloze wallets, die niet allemaal even gemakkelijk werken.

Ik kies voor Copay, die een gemakkelijke app heeft en ook op mijn laptop te gebruiken is. Ik tik mijn e-mailadres, en mijn wallet is al aangemaakt.

Daarna moet ik een reeks woorden overschrijven. Belangrijk, want als je telefoon crasht, is dat de enige manier waarop je nog bij je wallet kunt komen. Anders ben je je bitcoins dus kwijt.

Nu wordt het tijd om bitcoins aan te schaffen. Althans – een hele bitcoin kost op dat moment ruim 3000 euro. Ik investeer voor twee pizza’s, 25 euro, en dat is dus een klein stukje van een bitcoin.

Daarvoor moeten we naar een tussenkantoor; een ‘bitcoin exchange’. Bitonic is een van de bekendste en grootste Nederlandse exchanges. Je kunt hier met iDeal afrekenen, en tot 50 euro hoef je je niet te identificeren.

Ook dit werkt gemakkelijk: ik vul het bedrag en mijn bitcoin address in (geen tikfouten maken, anders komt het op de verkeerde rekening terecht en ben je je geld kwijt) en binnen een paar minuten staat er 0,008142 bitcoin, oftewel 23,79 euro in mijn wallet. De 1,21 euro die al is verdwenen, zijn de transactiekosten.

En de koers stijgt!

En nu maar wachten tot de koers stijgt. Wat dat betreft ben ik misschien niet op het beste moment ingestapt: de koers ligt rond de 3500 euro, en heeft nooit hoger gelegen dan vandaag. Maar de bitcoin breekt de afgelopen dagen het ene record na het andere, dus waarom zou dat de komende dagen niet gewoon doorgaan?

De dagen daarna daalt de koers wat, en begin ik me toch wat zorgen te maken. Gelukkig is het maar 25 euro – als ik er niet rijk van word, is de schade toch beperkt. Maar al snel zet de koers weer een opmars in. Een week later staat er plotseling bijna 29 euro op mijn rekening: zo’n twintig procent rendement. In één week.

De prijs van bitcoin brak de afgelopen maand record na record. Bron: Coinmarketcap.com

Ik vertel iedereen die het horen wil, trots over mijn beleggerstalent. Maar daar heeft het niets mee te maken, legt Leon Brandsema van beleggerssite finanzen.nl uit. Nu ik flinke winst heb geboekt, lijkt het alsof ik er controle over heb, alsof ik door mijn inzicht op het juiste moment ben ingestapt. Maar dat is volgens Brandsema helemaal niet zo. „De koers van bitcoin is nergens op gebaseerd. Ik kan geen reden bedenken waarom een bitcoin niet 1 dollar waard zou moeten zijn, of 1 miljoen dollar.”

Brandsema vergelijkt het met een huis. „Dat huis is echt iets waard: het is gemaakt van bouwmaterialen, je kunt erin wonen. Achter de bitcoin zit niks wat de waarde vertegenwoordigt.” De enige reden waarom bitcoin zoveel waard is, is omdat heel veel vraag naar is. „Jij hebt een rendement van twintig procent in een week. Dat komt op de normale beurs niet voor.” Maar daardoor kan de koers morgen ook plotseling instorten.

Toch maar pizza

Zo’n slimme, succesvolle investeerder ben ik dus niet. Misschien kan ik maar beter snel mijn winst nemen. Hoe kom ik van mijn bitcoins af? Ik kan ze weer terugverkopen aan tussenkantoor Bitonic, maar besluit het voorbeeld van Lazlo Hanyecz te volgen: ik koop er pizza van.

Bij Thuisbezorgd.nl kun je met bitcoins betalen. Dat doet overigens vrijwel niemand, laat een woordvoerder weten: een fractie van een procent van de bestellingen wordt met bitcoin afgerekend. Want stel je voor dat die twee pizza’s straks miljoenen waard blijken te zijn.

Toch is betalen een eitje. Ik kies mijn pizza, en en selecteer dat ik niet met iDeal, maar met bitcoin wil afrekenen. Dan krijg ik een QR-code op mijn scherm. Die scan ik met mijn wallet-app, en ik bevestig de betaling met een veeg over het scherm: de pizza’s zijn onderweg.

Nu maar hopen dat die pizza’s over zeven jaar geen 38 miljoen euro waard zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.