Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 21 aug 2017 / 17:27 uur

Regels verdringen echte ontgroening

In veel steden beginnen studentenverenigingen met de ontgroeningsperiode. In deze weken worden de nieuwste aanwinsten van de verenigingen aan een aantal beproevingen blootgesteld. Maar de echte ontgroening wordt verdrongen door regels. Een goede zaak of niet?

Vindicat

Vorig jaar kwam Vindicat, de studentenvereniging van Groningen, nog in opspraak nadat de ontgroeningsperiode op een fiasco was uitgelopen. Het ene incident volgde het andere op. Zo moest een nieuweling naar het ziekenhuis voor behandeling nadat een ouderejaars bewust op zijn hoofd had gestaan. Niet veel later werd een zogenaamde bangalijst verspreid. In die lijst werden vrouwelijke studenten beoordeeld aan de hand van hun seksuele prestaties. Hierop deed de vereniging voor het eerst in 200 jaar aangifte.

Cultuur veranderen

Het gevolg van deze incidenten was heel wat bemoeienis van onder andere de universiteit, de Hanze Hogeschool en van zowel lokale als landelijke politiek. Zij spraken er schande van en het bestuur van Vindicat is het afgelopen jaar gedwongen om kritisch naar de eigen vereniging te kijken. Zou het bestuur dat niet doen, dan zou de geldkraan dichtgaan.

Vindicat heeft gehoor gegeven aan deze oproep en heeft een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo mag er vanaf dit jaar niemand meer aangeraakt worden. Ook mogen aspirant-leden elke dag schoon ondergoed aantrekken en is het drinken van sterkedrank voor zowel deelnemers als de begeleiding niet toegestaan.

Andere steden

In Utrecht wordt de ontgroening voor aanvang van het studiejaar gehouden. Daar mag helemaal niet gedronken door de deelnemers van de ontgroening. Begeleiders mogen wel drinken maar minimaal een verantwoordelijke dient nuchter te blijven. Deelnemers mogen minimaal een keer per dag tandenpoetsen, met eigen tandenborstel. Dat is ook in Maastricht zo.

Ook in Leiden geldt dit alcoholverbod. Daar is zelfs de regel dat deelnemers minimaal een keer per dag mogen douchen en tandenpoetsen. Ook als je echt naar de wc moet, wordt dat gehonoreerd. Dat laatste geldt ook voor Amsterdam. Ook moeten studenten de tijd krijgen om naar colleges te gaan en deze ook voor te bereiden.

Regels ontgroening verenigingen: goede zaak of niet?
Leden van het Rotterdams Studentencorps tijdens de opening van het academisch jaar bij de Erasmus Universiteit. Foto: ANP

In theorie geldt het zo dat als verenigingen zich niet aan de gemaakte afspraken houden, zij een waarschuwing, boete of inperking van subsidies kunnen verwachten.

Betutteling of goede zaak?

Steeds meer regels lijken de tradities van verenigingen beetje bij beetje te verdringen. Is dit een goede zaak? Of valt het allemaal wel mee met die ontgroening? Metro vroeg een aantal jongeren naar hun ervaring van de ontgroening. Omdat er doorgaans niet gepraat wordt over ontgroening door leden zelf, vermelden wij niet in welke stad of bij welke vereniging deze jongeren zitten.

Noreen (21)

„Dat er geen fysiek contact meer mag zijn, vind ik wel een goede zaak. Hoewel dat bij vrouwenverenigingen, in ieder geval die van mij, nooit echt gebeurt. Kijk, ongelukken gebeuren nu eenmaal, ook als je gewoon over straat loopt en struikelt. Maar je wil wel voorkomen dat mensen misschien lelijk ten val komen door jouw toedoen. Een beetje duwen is niet zo erg, maar aan de andere kant: waar trek je dan de grens? In principe hoef je niemand aan te raken. In die zin is een volledig verbod van contact een goede zaak.”

„Aan de andere kant is het mentale aspect van een ontgroening echt vele malen zwaarder en daar gaat het eigenlijk ook een beetje om. De regels over het douchen en tandenpoetsen vind ik dan ook niet nodig. Je weet waar je aan begint, dus je kunt je erop instellen dat je niet schoon bent. Maar je bent niet de enige. Met jou nog vele anderen die net zo vies zijn. Sterker nog: het boeit je op een gegeven moment helemaal niet dat je vies bent. En dat het eten echt niet lekker is. Want je bent alleen maar bezig om de periode goed door te komen.”

„Er wordt tegen je geschreeuwd en werkelijk niets is goed. Het gaat gewoon niet leuk zijn, maar je moet er wel wat voor over hebben om bij een vereniging te gaan. En na die periode drink je met zijn allen een biertje en ben je blij dat je het doorstaan hebt. Dat hoort er juist bij. Het moet niet te makkelijk worden.”

Vincent (25)

„De laatste jaren is het fysieke contact eruit gegaan en dat had van mij niet gehoeven. Ik heb het tijdens mijn ontgroening niet zo erg gevonden dat ik aangeraakt werd. Ze deden dat niet om je pijn te doen, maar om je een beetje aan te jagen. Als je sneller moest lopen, duwden ze een beetje. Ze gooiden je op de grond om macht uit te stralen. Ik werd daar wel door gepakt. Je kijkt heel erg tegen de begeleiders op en je wilt bij hen horen. Het maakte de hiërarchie duidelijk: wij zijn nieuw, beginnen onderaan de ladder en konden niks. Zij konden alles.”

„Nu is er geen fysiek contact meer. Dat maakt het voor de begeleiders wel lastiger. Ik ben ook begeleider geweest en heb het hele gebeuren dus vanaf de andere kant meegemaakt. Het ziet er toch wel een beetje sneu uit als je alleen maar naar iemand staat te schreeuwen en verder geen enkele macht hebt. Daar komt bij dat het vooral mentaal zwaar is. Je bent echt fucking vies, je slaapt amper en je hebt geen idee hoe lang. Je bent koud en nat. Dat maakt het zwaar. Ik kan mij voorstellen dat een douche je dan wel heel goed doet. Maar het mag best een beetje zwaar zijn. Zo’n ontgroening heeft ook echt functies. Je deelnemers krijgen echt een band door dit samen mee te maken. En bovendien laat je op deze manier zien dat je het echt wil.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Regels verdringen echte ontgroening
Sluiten