Metro
Metro Nieuws 28 aug 2017 / 13:13 uur

Rechter: uitslag vwo-examen Frans blijft gelden

De achttienjarige vwo-scholiere uit Breda heeft pech gehad: het is niet gelukt om via de rechter haar uitslag van het examen Frans te wijzigen.

Ze had net te weinig punten gehaald en zakte daarmee voor het hele eindexamen. Maar het College voor Toetsen en Examens (CvTE) hoeft de uitslag niet te wijzigen, zo bepaalde de kortgedingrechter maandagmiddag in Utrecht.

Vragen onder vuur

En dat was wel waar de scholiere op had gehoopt. Het examen lag onder vuur, omdat er verschillende fouten inzaten. Charlotte Goulmy, docent Frans, vertelde aan Metro dat minimaal 16 procent van het examen ‘ondeugdelijk’ was.

Het CvTE heeft toegegeven dat er fouten in het examen zaten en paste voor iedereen de beoordeling iets aan. Maar voor de scholiere maakte het geen verschil, waarop ze het college voor de rechter daagde om de uitslag te wijzigen. Die besloot dat er niet achterhaald kan worden of het meisje inderdaad de benodigde 4,1 in plaats van een 4,0 had gehaald als een bepaalde vraag direct goedgekeurd was.

De rechter gaf aan dat het ‘uitermate zuur’ was dat iemand met zo’n klein verschil zakt, maar zei dat er altijd grensgevallen zullen zijn. De 18-jarige wilde graag haar diploma zodat ze in september kon starten aan de universiteit. Ze zal dus nog even geduld moeten hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter: uitslag vwo-examen Frans blijft gelden
Sluiten