Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 22 aug 2017 / 16:05 uur

Preventieve aanpak terrorisme lijkt te werken

Istanbul, Madrid, Londen, Berlijn en laatst nog Barcelona. Terreur is overal. Nederland wordt vooralsnog gelukkig overgeslagen. Toeval? Geluk? Ongetwijfeld. Maar ‘onze’ preventieve aanpak helpt waarschijnlijk ook.

Paspoorten

Mensen met een islamitische achtergrond bij wie een vermoeden bestaat dat ze radicaliseren worden scherp in de gaten gehouden en soms zelfs al aangepakt, terwijl ze nog nergens voor zijn aangeklaagd. Neem bijvoorbeeld het innemen van paspoorten van mensen die op de radar staan van de veiligheidsdiensten.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof maakte in februari van dit jaar bekend dat hij 299 paspoorten had ingenomen van jihadstrijders of mensen met reisplannen om mee te doen aan de jihad. Het intrekken van de paspoorten geldt in de meeste gevallen voor mensen die al in Syrië zitten. In andere gevallen werd het paspoort preventief ingetrokken, zodat voorkomen kon worden dat mensen afreisden.

Syriëgangers

Het Openbaar Ministerie maakte deze maand bekend dat het opnieuw tien Nederlandse Syriëgangers gaat vervolgen die nog in het strijdgebied zijn op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. De advocaten van de gedaagden vinden dat hun cliënten het fundamentele recht hebben om hun zaak bij te wonen. Dat wordt hen volgens de advocaten ontnomen, omdat het te gevaarlijk is naar Nederland te komen. Het kalifaat brokkelt af. Wie zegt weg te willen, kan door IS worden gezien als verrader en worden gedood.

Volgens het OM kunnen Syriëgangers echter terugkeren met een opdracht van IS. Als ze zijn veroordeeld kunnen ze in Nederland meteen worden aangehouden om de hun opgelegde straf uit te zitten. Het OM is bezig strafdossiers aan te leggen van alle Nederlanders, naar schatting zijn dat er zo’n 190, die nog in het strijdgebied zijn.

Gebiedsverbod

Ook preventief is het gebiedsverbod dat een paar dagen geleden werd opgelegd aan de Haagse haatimam Fawaz Jneid. Die mag niet preken in Transvaal en de Schilderswijk, buurten waar justitie een voedingsbodem voor radicalisme vermoedt. Jneid wenste Theo van Gogh in het verleden een dodelijke ziekte toe en smeekte in zijn toespraken Allah ‘de vijanden van de islam te vernietigen’. Jneid beroept zich op zijn vrijheid voor meningsuiting en gaat het verbod aanvechten bij de rechter.

Het innemen van paspoorten, Syriëgangers bij verstek veroordelen en gebiedsverboden. Het OM zoekt in de strijd tegen terrorisme nadrukkelijk de grenzen op van de grondwet. Vooralsnog lijkt deze aanpak echter effectief en worden de factoren toeval en geluk zo klein mogelijk gemaakt in de strijd tegen terrorisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Preventieve aanpak terrorisme lijkt te werken
Sluiten