Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 aug 2017 / 09:54 uur

Oppassen voor webwinkel die soatesten niet levert

Jezelf laten testen om te kijken of je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebt? Hartstikke goed, maar je kunt de site 123soatest.nl beter links laten liggen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eigen onderzoek, meldingen van consumenten en politieaangiftes verzameld en heeft ‘sterke aanwijzingen’ dat het bedrijf achter de webwinkel de regels overtreedt en de bestelde en betaalde testen niet aanlevert bij de klanten.

Weggegooid geld

Een combitest chlamydia-gonorroe kost je 29,95 euro plus verzendkosten, een herpestest 16,95: het lijkt een schijntje. Volgens ACM kopen klanten vaak voor rond de 100 euro aan testen op 123soatest.nl, maar krijgen ze in veel gevallen niets opgestuurd. Wanneer klanten toch niet willen bestellen, wordt het geld vaak niet terug overgemaakt.

En wie dan probeert te bellen of mailen naar het bedrijf, krijgt niets te horen. Bernadette van Buchem van ACM benadrukt dat het niet alleen voor je portemonnee een slechte zaak is, maar ook voor je gezondheid. „Omdat de webwinkel niet levert, heeft de koper niet alleen een financiële strop, maar het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid omdat hij of zij niet snel kan testen op een soa.”

Schaamte rondom soa’s

Wat ook meespeelt is dat er bij veel mensen nog een taboe heerst rondom (testen op) soa’s, waardoor opgelichte klanten niet altijd een melding doen. En dus roept de ACM gedupeerden op zeker een melding te doen, om stappen te kunnen ondernemen tegen het bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Oppassen voor webwinkel die soatesten niet levert
Sluiten