Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 8 aug 2017 / 09:57 uur

Ontslag bij Google om ‘vrouwonvriendelijke blog’

James Damore, een medewerker van Google, veroorzaakte afgelopen weken een enorme discussie in Sillicon Valley. Hij schreef een blog waarin hij de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukte. Damore is na alle ophef ontslagen, zo bevestigt hij tegenover Bloomberg.

De laatste tijd was er veel discussie over de rol van vrouwen in Silicon Valley, waar verreweg de meeste medewerkers man zijn. Bij Facebook en Apple is bijvoorbeeld ongeveer een derde van de werknemers vrouw, de rest is man.

‘Biologische oorzaken’

Damore stelt in de memo dat „de keuzes die mannen en vrouwen maken verschillen, net als de capaciteiten. Dat komt grotendeels door biologische oorzaken, en verklaart deels waarom er niet evenveel vrouwen in de techsector en in de top van het bedrijfsleven zitten.” Hij stelt dat vrouwen geen voorkeurspositie moeten krijgen bij sollicitaties, omdat dat „oneerlijk is, verdeeldheid veroorzaakt en het is slecht voor de zaken.”

Dat leidde tot een verhitte discussie over vrouwen in de techsector. De vrouwen stelden regelmatig te maken te krijgen met seksuele intimidatie. Ze wijzen er bovendien op dat ze minder salaris krijgen dan mannen in dezelfde functie.

Google haastte zich om te verklaren dat het standpunt van Damore niet dat van Google is. En nu is de medewerker dus ontslagen, naar eigen zeggen vanwege „het verspreiden van stereotypes van sekses.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ontslag bij Google om ‘vrouwonvriendelijke blog’
Sluiten