Metro
Metro Nieuws 27 aug 2017 / 10:03 uur

Omstreden docu Jesse Klaver toch niet op de buis

De documentaire over Jesse Klaver komt op 4 september toch niet op televisie. BNNVARA heeft dit besloten na alle commotie over de maker van de film over de afgelopen verkiezingscampagne van de partijleider van GroenLinks. De omroep presenteerde de docu donderdag nog vol trots tijdens de seizoenspresentatie.

Kritiek om maker

Op de film kwam veel kritiek door onder meer PVV en Forum voor Democratie omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne. De omroep liet eerder weten dat met de documentaire de onafhankelijke positie bleef gewaarborgd. ,,BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan.” BNNVARA heeft daarom besloten om de documentaire niet uit te zenden.

BNNVARA had naar eigen zeggen diverse voorwaarden gesteld. Zo heeft de omroep al het ruwe materiaal en mocht de filmmaker geen beperkingen opleggen bij de montage. Ook GroenLinks mocht zich daar niet mee bemoeien. De omroep heeft ,,de volledige eindredactionele verantwoordelijkheid’’ en Boink maakt aan het begin van de documentaire bekend welke dubbelrol hij heeft gespeeld. BNNVARA zei vrijdag nog dat al die afspraken zijn nagekomen.

Verkiezingswinst

In de documentaire zouden Jesse Klaver op weg naar en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zien. Daarin boekte hij met GroenLinks tien zetels winst en is de partij nu met veertien zetels groter dan ooit. Klaver schoof direct aan bij de formatie van een kabinet, maar die mislukte. Vooralsnog lijkt hij bij een nieuw kabinet ‘gewoon’ in de Tweede Kamer plaats te nemen.

GroenLinks vindt het jammer dat BNNVARA de docu niet wil uitzenden. De partij noemt het besluit ,,opmerkelijk”, omdat de omroep ,,zelf opdracht heeft gegeven voor het maken van deze documentaire”.

Reageer op artikel:
Omstreden docu Jesse Klaver toch niet op de buis
Sluiten