Metro
Metro Nieuws 9 aug 2017 / 06:22 uur

Noord-Korea overweegt aanval tegen Amerika

Na verschillende testraketten te hebben afgevuurd, gaat Noord-Korea nu nog een stapje verder. Het land heeft woensdag aangegeven een raketaanval op de Verenigde Staten te overwegen. Pyongyang zei dat het zich „voorzichtig oriënteert” op een aanval op het eiland Guam, een territorium van de VS gelegen in de Grote Oceaan.

Marinebasis

Een legerwoordvoerder meldde via staatspersbureau KCNA dat het aanvalsplan klaarligt en kan worden uitgevoerd als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het besluit neemt. „Het plan bevat aanvallen op het gebied rondom Guam met gebruik van de middellangeafstandsraket Hwasong-12”, stelt de woordvoerder. De Verenigde Staten hebben op Guam een belangrijke marine- en luchtmachtbasis, de Anderson Air Force Base.

Kim Jong-un

‘Blijft veilig’

Madeleine Bordallo is de afgevaardigde van Guam voor het Amerikaanse congres. Zij riep president Donald Trump op om „krachtig leiderschap te tonen". Bordallo is ervan overtuigd dat Amerikaanse troepen Guam zullen beschermen tegen de „zorgwekkende" nucleaire dreiging van Noord-Korea. „Guam blijft veilig en ik heb vertrouwen in het Amerikaanse leger om ons eiland en onze bondgenoten in de regio te beschermen", aldus Bordallo in een verklaring.

Gevechtsvliegtuigen van de VS die hun basis hebben op Guam

Het dreigement van Noord-Korea volgt nadat Trump het communistische land in felle bewoordingen waarschuwde te stoppen met het bedreigen van zijn land. De president zei dat het regime in Pyongyang kan rekenen op „vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen” als het niet inbindt.

Preventief aanvallen

Uit documenten die The Washington Post wist te bemachtigen blijkt dat Noord-Korea kernwapens heeft geproduceerd voor raketten die de VS kunnen bereiken. De documenten zijn van de Amerikaanse inlichtingendienst. Noord-Korea zou over zestig kernkoppen beschikken. Dat is een verrassend hoog aantal.

Trump houdt volgens zijn medewerkers alle opties open, ook preventief militair ingrijpen. Ook Japan denkt erover om de militaire installaties van Noord-Korea aan te vallen.

De afgelopen tien jaar voerde Noord-Korea vijf nucleaire testen uit en lanceerde tientallen proefraketten. Twee intercontinentale raketten die afgelopen weken werden gelanceerd, zorgden voor een aantal sancties van de VN-veiligheidsraad. Ook de Noord-Koreaanse bondgenoot China ging met deze sancties akkoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noord-Korea overweegt aanval tegen Amerika
Sluiten