Els Anker
Els Anker Nieuws 28 aug 2017 / 06:59 uur

Nieuw studiejaar? Vijf tips tegen fietsendiefstal

We staan er wereldwijd om bekend: Nederlanders fietsen graag. Maar fietsendiefstal blijft in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Ga jij komende weken weer aan de slag met studeren? Met deze tips verklein je de kans dat je fiets wordt gestolen.

1. Graveren. Graveer je postcode en huisnummer in de stang van je fiets. Er zijn ook moderne varianten op het graveren van fietsen, zoals het plaatsen van een diefstalpreventie chip. Er worden tegenwoordig veel nieuwe fietsen van de diefstalpreventie chip voorzien en dat maakt het mogelijk dat zowel politie als fietsenhandelaren de gegevens kunnen aflezen. Zo kan worden nagegaan wie de eigenaar van de fiets is.

2. Maak hem zo lelijk mogelijk. Van ducttape tot spuitbussen: een creatieve oplossing is ervoor zorgen dat je fiets er lelijk uitziet. Je schrikt dieven namelijk af met een onaantrekkelijk, opvallend stalen ros.

3. Maak gebruik van een (bewaakte) stalling. Of zorg ervoor dat je fiets in het zicht staat, bijvoorbeeld tegenover een bus- of tramhalte. Dieven houden niet van pottenkijkers. Kies ook weer niet voor een plek met teveel voorbijgangers, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren. In de avond doe je er goed aan om je fiets in de buurt van een verlichte plek te zetten. De meeste fietsen (58 procent) worden gestolen voor de deur van de woning. De rest wordt gestolen op plekken, waar een overvloed aan fietsen is: bij stations, scholen, winkel- en uitgaansgelegenheden en sportterreinen. Let dus extra goed op bij deze plekken.

4. Zet je fiets goed op slot (#1). Bij voorkeur bij het frame én beide wielen. Als je je fiets alleen vastzet aan de wielen, kunnen dieven gemakkelijk de fiets optillen.

– Ketting- of kabelslot (#2). Heb je een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot.

– Beugelslot (#3). Bij een beugelslot geldt: bevestig het slot nooit in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.

– Bij het ventiel (#4).. Fietsendieven breken niet zelden de standaard af om deze als een koevoet te gebruiken om het slot open te breken. Om dit te voorkomen, kun je je fiets op slot zetten bij het ventiel. Als de dief het slot wil breken, sloopt hij of zij ook het ventiel.

– Gebruik verschillende sloten (#5). Volgens de politie zijn veel dieven gespecialiseerd in één slot. Gebruik daarom twee verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en/of een kettingslot.

– Keurmerk (#6). Investeer in goede sloten. Kies voor een slot dat voorzien is van een ART-keurmerk. De stichting ART, een initiatief van de ANWB, RAI en TNO, keurt alle sloten die in Nederland op de markt komen en geeft met sterren aan wat je van het slot mag verwachten.

5. Onverplaatsbare voorwerpen. Sommige dieven hanteren de truc ‘koud zetten’. De dief verplaatst de fiets een paar meter. Het gevolg: je kunt je rijwiel niet meer terugvinden en neemt de benenwagen naar huis. Later komt de dief terug en kan in alle rust het slot forceren.

Metro’s verslaggever Iris Hermans weet wel raad met haar fiets!

Fiets toch gestolen?

Doe dan altijd aangifte. “Als we een fietsendief aanhouden, blijkt vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen”, aldus de politie. “Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de we een beeld krijgen van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houden we dan een extra oogje in het zeil.“

Als je aangifte doet, komt je fiets in het zogeheten fietsdiefstalregister. Sinds 28 januari 2008 is het landelijke register via internet openbaar te raadplegen. In het fietsdiefstalregister kun je controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Dat helpt om je fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen.

Na aangifte krijgt ongeveer 7 procent van de aangevers zijn fiets terug. Als je een fiets een chip of een framenummer heeft, dan stijgt dit aantal naar 15 procent.

Fietsdepot

Fiets weg? Kijk dan ook in het fietsendepot! Als je stalen ros niet meer op zijn vertrouwde plek staat, hoeft het niet altijd te betekenen dat deze is gestolen. Gemeenten halen regelmatig fietsen weg die te lang geparkeerd staan, of ergens worden neergezet waar dat niet is toegestaan. Overigens zijn de meest populaire fietsen om te stelen de mountainbike en de omafiets.

Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten via de Facebookpagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw studiejaar? Vijf tips tegen fietsendiefstal
Sluiten