Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 aug 2017

Misdaadromanschrijver opgepakt voor cold cases

De Chinese schrijver Liu Yongbiao is in China opgepakt vanwege een viervoudige moord in 1995. Door vorderingen in de zogenaamde cold cases kon de Chinees worden aangehouden. Opmerkelijk, aangezien hij te boek staat als een schrijver van misdaadromans. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat Yongbiao al die tijd over zijn eigen moorden schreef.

Guilty Secret

In 2010 bracht Yongbiao het boek The Guilty Secret uit. Anno 2017 lijkt het er dus op dat hij al die tijd zelf een ‘guilty secret’ bij zich droeg. Overigens verhulde hij weinig van de realiteit in zijn verhalen, want zijn volgende roman zou naar verluidt The Beautiful Writer who Killed gaan heten. Iets wat hij zeven jaar terug al aankondigde, maar hij realiseerde het project nooit.

Volgens de Chinese nieuwssite Sixth Tone zei Yongbiao toen de politie hem kwam arresteren: „Ik heb al die tijd gewacht om jullie dit te mogen vertellen.” De politie vermoedt dat Yongbiao samen met een handlanger op 29 november 1995 incheckte in een klein hotel in de oostelijk gelegen stad Huzhou met een duidelijk doel: de gasten beroven.

Het ging allemaal goed voor het duo, totdat een van het beoogde slachtoffers zich niet zomaar wilde overgeven en er een gevecht ontstond. Hierbij werd het slachtoffer doodgeslagen. Toen een stel op leeftijd en hun13-jarige kleinzoon bij toeval binnenliepen, zagen Yongbiao en zijn compagnon geen andere mogelijkheid hen ook van het leven te beroven.

Geen link

De zaak werd een cold case omdat de onderzoekers geen link konden vinden tussen de slachtoffers en de daders. Uiteindelijk zouden nieuwe getuigenverklaringen en DNA-technologie geleid hebben naar Yongbiao. Misschien dat hij achter tralies weer de pen kan oppakken en toch nog het nieuwe boek met een oud verhaal –The Beautiful Writer who Killed – schrijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Misdaadromanschrijver opgepakt voor cold cases
Sluiten