Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 23 aug 2017 / 13:30 uur

Manipulator loterij krijgt 25 jaar celstraf

2,2 miljoen dollar (1,86 miljoen euro) dacht een Amerikaanse programmeur Eddie Tipton (54) op wel heel slinkse wijze te hebben binnengeharkt. De programmeur die in 33 staten de software voor loterijen verzorgde, manipuleerde het kansspel namelijk volledig.

Grotere winkans

Door de software aan te passen, hadden bepaalde cijfers op bepaalde dagen een veel grotere winkans dan anders. Daar liet Tipton zichzelf, zijn broer en zijn vrienden dan ook volop van genieten. Want niet alleen hij zou miljoenen binnenharken. Een van zijn vrienden stond een paar jaar terug zelfs op het punt om veertien miljoen dollar te innen. Dit terwijl het om een nooit opgeëiste jackpot ging uit 2010.

Dat werkte argwaan bij de toezichthouder van de loterij, die de situatie besloot te onderzoeken en niet heel veel later het lek vond. Al snel bleek dat de programmeur en zijn vrienden tussen 2005 en 2011 regelmatig profiteerden van de gehackte loterijen.

De rechtbank heeft hem inmiddels een straf van 25 jaar cel opgelegd, zo weet Associated Press. Toch is het onwaarschijnlijk dat Tipton echt zolang zal moeten brommen, want hij is nog nooit eerder bestraft. Hierdoor zal hij vermoedelijk binnen vijf jaar weer vrijkomen.

Medeprofiteurs

Ook zijn medeprofiteurs zijn gestraft. Zijn broer Tommy moet 75 dagen de cel en een van zijn vrienden hoort op 25 augustus de precieze eis, al wordt deze mogelijk vrijgesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Manipulator loterij krijgt 25 jaar celstraf
Sluiten