Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 21 aug 2017 / 10:22 uur

Man die Cambrils-terroristen doodde was militair

Hij was eigenlijk aan het genieten van zijn vrije dag, maar schoot meteen te hulp toen hij werd opgeroepen na de aanslag in Barcelona. En dat was maar goed ook, want ‘de held van Cambrils’ schoot donderdag vier van de vijf terroristen in Cambrils dood. Volgens de Spaanse krant El Mundo is de agent een oud-militair.

Donderdag werd de Spaanse gemeente Cambrils (120 kilometer ten zuiden van Barcelona) opgeschrikt toen een groep jihadisten inreed op voetgangers. Daarna stapten ze uit de auto en vielen ze de omstanders aan met steekwapens. Door de ‘heldendaad’ van de agent werden vier jihadisten neergeschoten, een collega schakelde de vijfde uit.

Geen Rambo-type

De scherpschutter kreeg terug op het bureau volgens de krant een staande ovatie, maar blijft anoniem om zijn veiligheid te garanderen. El Mundo schrijft dat de agent volgens zijn collega’s een rustige man is, geen ‘Rambo-type van een militair’. „Hij is een rustige man die zichzelf niet als een held ziet. Hij zegt dat hij gewoon zijn werk deed. Maar de waarheid is dat hij een hoop levens heeft gered”, aldus een collega. De krant zegt dat de getrouwde man met kinderen jaren in een speciale tak van het Spaanse leger zou hebben gezeten.

De oud-militair, die normaal gesproken winkeliers voorziet van advies en langsgaat op scholen, krijgt hulp van psychologen om zijn daad te verwerken.

In totaal wordt een groep van acht tot elf personen verantwoordelijk gehouden van de aanslagen in Barcelona en Cambrils die vorige week plaatsvonden. Bij deze aanslagen zijn veertien personen omgekomen. Volgens hulpdiensten liggen er nog 54 mensen gewond in het ziekenhuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man die Cambrils-terroristen doodde was militair
Sluiten