Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 aug 2017 / 20:15 uur

Kinderen al negen jaar in Nederland, toch uitgezet

De Amersfoortse Howick (12) en Lily (11) moeten met hun moeder terugkeren naar Armenië. Dat is het besluit van de bestuursrechter waartegen beroep aantekenen niet mogelijk is. Dit terwijl het gezin al negen jaar in Nederland woont en de kinderen nog nooit in Armenië hebben gewoond. De kinderen werden namelijk geboren in Rusland.

Een optie

Er bestaat nog wel een optie om het drietal in Nederland te houden. Dat kan alleen als staatssecretaris Klaas Dijkhoff – in wiens portefeuille asiel valt – ingrijpt en zijn zijn discretionaire bevoegdheid toepast.

Dat is echt de laatste optie. De kinderen komen namelijk niet meer in aanmerking voor de zogenaamde kinderpardonregeling. Deze is bedoeld voor minderjarige asielzoekers zonder verblijfsvergunning, die al vijf jaar of langer in Nederland verblijven. Maar het verzoek rondom deze twee kinderen werd afgewezen.

Momenteel zouden de moeder en kinderen gescheiden zijn. De moeder zou zich bevinden in een uitzetcentrum in Zeist en wordt mogelijk aanstaande maandag al uitgezet, dit terwijl Howick en Lily voorlopig op een geheim adres zijn ondergebracht. Het is nog onduidelijk of zij maandag al meegaan.

Defence For Children

De voorbije weken was er met name in Amersfoort – waar het gezin – veel te doen rondom de zaak. Klasgenoten van Lily en Howick gingen samen met de organisatie Defence for Children de straat op om te protesteren. De organisatie roept alle partijen op om druk uit te oefenen op Dijkhoff.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderen al negen jaar in Nederland, toch uitgezet
Sluiten