Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 8 aug 2017 / 14:45 uur

Honderden automobilisten ‘onterecht geflitst’

Honderden automobilisten stellen dat ze onterecht zijn geflitst, en daardoor een boete hebben gehad. Het gaat onder meer om Hein Lambermont die een boete op de mat kreeg omdat hij door rood zou zijn gereden. Of hij even 239 euro wilde aftikken. Maar uit de flitsfoto bleek dat niet Labermont, maar een auto die hem inhaalde door rood was gereden.

Dichtstbijzijnde auto geflitst

De flitspaal had blijkbaar wel geregistreerd dat er een auto door rood reed, maar niet precies welke. Daarom was de auto die het dichtst bij de paal stond geflitst. En dat was die van Labermont.

De man stapte daarop de rechter, en was een jaar aan het procederen om de boete te laten schrappen. Labermont heeft daarop een meldpunt geopend voor mensen die ook onterecht een boete kregen. Hij heeft inmiddels al honderden reacties gekregen, beweert hij in het Algemeen Dagblad. Het gaat om boetes die door het hele land zijn gegeven.

70 in invalidenwagentje

De fouten lopen sterk uiteen. Zo is er iemand die in een invalidenautootje geflitst, omdat die 70 kilometer per uur zou rijden. Maar invalidenwagentjes zijn begrensd tot 45 kilometer per uur, en kunnen niet harder rijden. In een ander geval is de 6 in het kenteken gelezen als een 8, waardoor de boete naar de verkeerde persoon is gestuurd.

Volgens Labermont hebben veel mensen problemen om de boete te schrappen. Ze moeten daarvoor naar de rechter, en gaan dan een lange procedure in. „Veel mensen denken dan: laat maar zitten, ik betaal die boete wel.”

De VVD heeft Kamervragen gesteld, en wil weten hoeveel mensen er onterecht een bekeuring hebben gekregen door verkeerd afgestelde flitspalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Honderden automobilisten ‘onterecht geflitst’
Sluiten