Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 11 aug 2017

Honderd jaar oude cake in perfecte staat

Er is een bijzondere vondst gedaan op Antarctica. Onderzoekers hebben daar een meer dan honderd jaar oud stuk fruitcake gevonden. De cake werd destijds achtergelaten door Britse poolreizigers.

Door de extreem lage temperatuur op Antarctica en het hoge suiker- en vetgehalte in de cake, is de zoete snack bijzonder goed bewaard gebleven. „De cake zag er bijna eetbaar uit. Hij rook zelfs nog goed”, schrijven de Nieuw-Zeelandse onderzoekers van Antarctic Heritage Trust. De verpakking van de cake, een stuk vetvrij papier en de overblijfselen van een blik, is er minder goed aan toe.

A 106 year old fruit cake was found among the last artefacts to be conserved at the Canterbury Museum lab by Antarctic…

Gepostet von Antarctic Heritage Trust am Donnerstag, 10. August 2017

Het stuk cake werd gevonden bij een zogenoemde Kaap Adare-hut. Dit is een barak die tussen 1910 en 1913 als onderdak werd gebruikt door een groep Britse poolreizigers onder de leiding van Robert Falcon Scott. Het is volgens de onderzoekers zeer waarschijnlijk dat zij het stuk cake meenamen naar Antarctica. „De cake is gemaakt door Huntley & Palmers, er is aangetoond dat Scott destijds cake van dat merk heeft meegenomen op expeditie.”

Ideaal voedsel

Dergelijke cake is ideaal ‘high-energy’ voedsel om te overleven in de erbarmelijke Antactische omstandigheden. „Zelfs bij moderne uitstapjes naar de pool gaat dit soort etenswaren nog mee”, aldus de onderzoekers.

De onverwoestbare cake wordt binnenkort geconserveerd en opgenomen in de collectie van historische Zuidpool-voorwerpen. Het team onderzoekers is al sinds mei vorig jaar bezig met het conserveren van 1500 voorwerpen die zij bij de Kaap Adare-hut hebben gevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Honderd jaar oude cake in perfecte staat
Sluiten