Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 aug 2017 / 20:15 uur

‘Held’ die supervirus stopte zelf opgepakt

Zijn actie werd geprezen toen hij eerder dit jaar het WannaCry-virus stopte, maar nu is de 23-jarige Marcus Hutchins door de FBI opgepakt. Volgens Motherboard wordt hij ervan verdacht zelf ook in te breken op computers, om bankgegevens van mensen te verzamelen.

In mei was Hutchins nog de held die het razendsnel om zich heen grijpende virus WannaCry wist te stoppen. Honderdduizenden computers over de hele wereld werden ermee besmet. Ook systemen van bedrijven en ziekenhuizen hadden er last van. In Britse ziekenhuizen moesten zelfs operaties worden uitgesteld door het virus.

Trojaans paard

Het virus werd gestopt toen Hutchins in de code keek. Hij vond een soort stopknop – bijzonder, want meestal is dat niet in de virussen opgenomen. Als er een bepaald domein zou worden aangemaakt, zou het virus stoppen met verspreiden. Toen Hutchins dat deed, stopte WannaCry inderdaad.

Maar nu is Hutchins dus zelf verdachte – zij het niet in het onderzoek naar WannaCry. De hacker zou zelf hebben meegeschreven aan de code van het trojaanse paard Kronos, waarmee stiekem bankgegevens worden verzameld. Die malware zou zou zijn verkocht aan criminelen via online marktplaatsen.

De Brit werd opgepakt nadat hij in de VS een conferentie had bezocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Held’ die supervirus stopte zelf opgepakt
Sluiten