Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 8 aug 2017 / 12:33 uur

Hagelbuien, onweer en wateroverlast dinsdag verwacht

Het mag dan hoog zomer zijn, dinsdagmiddag is er kans op extreem weer. Grote donkere wolken zullen het land overtrekken die vooral in het noorden wateroverlast kunnen veroorzaken. Ook is er een grote kans op onweer en hagelbuien.

Dit regenachtige weer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat tot en met donderdag in de lucht hangt. Dit gebied brengt vrij veel frisse lucht met zich mee wat ervoor zorgt dat we voorlopig geen hoge temperaturen hoeven te verwachten.

Tegenvallende temperaturen

Hoewel het op dinsdag vooral in het oosten nog vrij warm is met temperaturen van maximaal 24 graden, wordt het in het zuidwesten niet meer dan 20 graden. Woensdag zakt de temperatuur tot 20 graden in het westen en tot 22 graden vlak bij de Duitse grens. Donderdag komt de temperatuur niet langer boven de 20 graden en kunnen we een temperatuur van 18 graden verwachten.

Regenjas mee

En hoewel de dinsdag op veel plekken droog begint, zal er in de loop van de dag hier en daar een bui vallen, met in het noorden kans op zonnige perioden. Vooral in het zuiden en zuidoosten zal de wolkenverzameling zich sneller uitbreiden, wat stevige onweer en regenbuien tot gevolg kan hebben.

Hagel, onweer en zware windstoten

In de middag trekken deze buien langzaam het land over en vallen er met name in het zuiden veel fikse regenbuien. Omdat de buien langzaam het land overtrekken, kan er ook in de noordelijke provincies in korte tijd veel regen vallen. In het Waddengebied is er kans op hagel, onweer en zware windstoten.

Een halve maandsom aan regen op een dag

Waar de hevige stortbuien precies zullen neerkomen, is moeilijk te voorspellen. Wel wordt aangegeven dat de meeste buien in de middag in het zuiden en het midden van het land zullen vallen en ’s avonds vooral boven het midden en het noorden. Lokaal gezien zal er veel regen vallen en is er kans op wel 40 millimeter regen. Dat zou betekenen dat een halve maandsom in een dag zou vallen. In het noorden verplaatsen de buien zich zo langzaam dat op sommige plekken hoeveelheden van 60 millimeter zelfs niet zijn uitgesloten.

De voorspellingen voor woensdag zijn alweer een stuk beter, het grootste deel van de dag blijft het droog en er is zelfs kans op zon. Een regenbui valt echter niet helemaal uit te sluiten en aan de kust wordt daarom aangeraden om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Donderdag is het alweer over met de pret en zal er wel veel regen vallen met kans op onweer.

Het weekend

Vrijdag klaart het op en zal de zon zich regelmatig laten zien, op een enkele bui na zal het droog blijven, maar lekker zomers zal het niet worden. Zaterdag is er kans op lichte regen en de zondag blijft het grotendeels droog, met kans op zon. De temperaturen blijven belabberd voor deze tijd van het jaar en komen niet boven de 22 graden.

Volgende week

Het wisselvallige weer zal volgende week aanhouden, met een uitschieter op maandag met kans op zon en een temperatuur tussen de 21 en 25 graden. De rest van de week neemt de kans op een bui weer toe, maar blijft de temperatuur wel hangen op dit prettige niveau. Veel zon zit er voorlopig helaas niet in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hagelbuien, onweer en wateroverlast dinsdag verwacht
Sluiten