Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 7 aug 2017 / 07:10 uur

Gevaarlijk: deze EU-landen volgen Syriëgangers niet

Veel Europese landen controleren helemaal niet of burgers die naar Syrië zijn getrokken om te vechten, zijn teruggekeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), waar het Algemeen Dagblad over schrijft.

Omtzigt bekeek wat Europese landen doen met jihadisten die naar Syrië zijn afgereist. Nu het kalifaat van IS dreigt te vallen, komen veel van die Syriëgangers terug naar Europa. Gevreesd wordt dat zij aanslagen plannen om in Europa te plegen.

Vooral in Oost-Europa

Volgens Omtzigt volgen landen als Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland de jihadisten wel intensief. Andere landen laten dat echter afweten. Het gaat voornamelijk om Oost-Europese landen; zo hebben Polen en Hongarije geen idee hoeveel burgers er zijn uitgereist, laat staan wie er allemaal zijn teruggekeerd.

Ook in Finland zijn er problemen. Uit dat land reisden zo’n tachtig mensen naar Syrië, waarvan er inmiddels twintig zijn teruggekeerd. Maar zij zijn nooit voor de rechter verschenen.

Open grenzen

Zweden gaf Syriëgangers lange tijd een nieuwe identiteit, gratis woonruimte en rijlessen. Daarna verdwenen ze uit beeld. Inmiddels hebben zowel de Zweedse regering als de oppositie geconcludeerd dat de aanpak te soft is, en die wordt aangescherpt.

Syriëgangers uit deze landen zijn een dreiging binnen de hele Schengenzone, omdat de grenzen open zijn en dus in principe niet worden gecontroleerd. „Een IS-terugkeerder in Duitsland kan in Nederland een aanslag plegen”, stelde plaatsvervangend directeur-generaal Marja Horstman van de AIVD onlangs in de Tweede Kamer. „Dat betekent dat we terugkeerders internationaal moeten beschouwen en niet alleen vanuit Nederlands perspectief.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gevaarlijk: deze EU-landen volgen Syriëgangers niet
Sluiten