Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 9 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Fout belasting zorgt voor financiële strop gezinnen

Door een fout van de Belastingdienst zitten duizenden gezinnen in de financiële problemen. Dit komt doordat de instelling honderden toeslagen heeft stopgezet, terwijl dit achteraf gezien helemaal niet nodig was, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman. Het gaat hierbij om families die recht hebben op kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Eerder in 2015 is er al een onderzoek gedaan naar gezinnen waarbij het kindgebonden budget plots werd stopgezet wegens vermoeden van misbruik. Uiteindelijk bleek dat 75 procent van deze toeslagen onterecht was ingetrokken. „De Belastingdienst lijkt niet te beseffen dat die gezinnen de schulden in worden geduwd”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen tegen de Volkskrant. „De Belastingdienst is gericht op het innen van geld en niet op het uitdelen ervan, waardoor er nog weleens mee geworsteld kan worden.”

Invoering toeslagen

Sinds 2006 worden er toeslagen uitgedeeld door de Belastingdienst, maar dit ging niet altijd van een leien dakje. Twee jaar na de invoering van de eerste toeslagen schreef de Algemene Rekenkamer al dat de ambities voor het toeslagenproject veel groter zijn dan het ICT-systeem van de Belastingdienst aankan. Dit geldt niet alleen voor gezinnen die recht hebben op kindertoeslag, het kan ook als je bijvoorbeeld recht hebt op huurtoeslag.

Bij ruim de helft van de toeslagen die worden uitgekeerd door de Belastingdienst, klopt het overgemaakte bedrag niet. Dit houdt in dat jij ofwel geld moet bijleggen, of dat de Belastingdienst nog geld moet terugbetalen. Alles behalve handig, dus. Per jaar keert de Belastingdienst ruim 12 miljard euro aan toeslagen uit, waarvan er later gemiddeld 15 procent moet worden terugbetaald. Al sinds er toeslagen worden uitgekeerd is er in zijn totaliteit ruim 20 miljard euro weer teruggestort.

Compensatie

Ombudsman Reinier van Zutphen wil een compensatie voor de gezinnen waarbij de toeslag onterecht is stopgezet. Deze gezinnen zijn namelijk afhankelijk van de toeslagen, waardoor ze nu maanden op een houtje moeten bijten. Hij denkt aan bijvoorbeeld een schadevergoeding, maar laat de precieze invulling over aan de Belastingdienst. De Belastingdienst reageert echter niet op deze oproep.

Door eerdere problemen is het toeslagensysteem vorig jaar al herzien: de gegevens van toeslaggerechtigden zouden eerst worden opgevraagd voordat ze werden stopgezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Fout belasting zorgt voor financiële strop gezinnen
Sluiten