Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 17 aug 2017 / 11:13 uur

Folder in straattaal aan werklozen: ‘Stigmatiserend’

Een folder van de gemeente Lelystad aan jongeren die geen baan of diploma hebben, is totaal verkeerd gevallen. De tekst was opgesteld in straattaal, in de hoop hen beter te kunnen bereiken. Maar jongeren en hun ouders vinden het idee stigmatiserend.

Dat meldt Omroep Flevoland. De folder is bedoeld om jongeren erop te wijzen dat ze hulp kunnen krijgen bij het zoeken naar werk. Bovenaan de folder staat ‘Netnix’, wat zou slaan op de situatie waarin de jongeren zitten.

Tjappie

„Yo tjappie, alles chill!”, is de aanhef. Niet zo slim gekozen, want tjappie betekent naast ‘kerel’, ook ‘dom’ of ‘lomp’. „De meesten van jouw leeftijdsgenoten in the pocket volgen een opleiding of hebben een baan. En daarmee hebben ze money at the bank voor een telly, scooter of een wagen. Kijk, dat is pas chill, dat wil jij toch ook?”, gaat de folder verder.

De gemeente heeft verschillende klachten van jongeren en hun ouders gekregen, maar stelt dat de tekst bewust zo is gekozen om jongeren beter te bereiken. De gemeente vindt het jammer dat sommigen boos zijn over de tekst, en wil met hen in gesprek om dat recht te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Folder in straattaal aan werklozen: ‘Stigmatiserend’
Sluiten