Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 aug 2017 / 14:32 uur

Eierschandaal treft zelfs Hongkong

De eieren die het giftige stofje fipronil bevatten, zijn niet alleen in Nederland en regio’s van België en Duitsland verkocht. Het blijkt om grootschalige internationale verspreiding te gaan. Al vanuit vijftien Europese landen zijn er meldingen binnengekomen bij de Europese Unie. Zelfs ver buiten Europa zijn fipronileieren aangetroffen, namelijk in Hongkong.

Tot in Hongkong

Ook in Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Denemarken en Zwitserland zijn besmette eieren aangetroffen.

Overigens komen de eieren niet per se uit Nederland, want ook in Duitsland en Frankrijk zijn er pluimveebedrijven gesloten om dezelfde reden als in Nederland. Wel gaat het daarbij om een stuk minder eieren.

De EU-commissaris voor Voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, maant de deelstaten tot rust. „Elkaar beschuldigen en verwijten maken heeft geen zin. We moeten de situatie onder controle krijgen, onderzoeken wat er fout is gegaan en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.”

Verdachten

Inmiddels gaat het onderzoek naar de schuldige partijen verder. De oorspronkelijke tipgever in de zaak, Nick Hermens, is inmiddels ook aangemerkt als een verdachte door de Nederlandse warenautoriteit, dit tot grote woede van hemzelf. Hermens is een oud-zakenpartner van een andere verdachte: Patrick R.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eierschandaal treft zelfs Hongkong
Sluiten