Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 14 aug 2017 / 19:13 uur

Extreem-rechts in Amerika: waar komt het vandaan?

Extreem-rechtse groepen in Amerika voelen zich steeds meer geaccepteerd. Waar ze voorheen vooral ondergronds opereerden, worden ze nu zichtbaar.

Zoals in het Amerikaanse Charlottesville bijvoorbeeld, afgelopen weekend. Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Een auto reed in op een protestmars van tegendemonstranten. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en negentien mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren.

‘Trump nieuwe impuls’

„De white identity movement heeft een nieuwe impuls gekregen door president Donald Trump”, vertelt Maarten Zwiers, Amerikanist aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toen Obama in 2009 president werd, waren dit soort groeperingen al in opmars, als reactie op de komst van een zwarte president. Destijds was het meer een ondergrondse beweging. Nu neemt dat soort bewegingen meer toe.”

De blanken hebben het gevoel dat ze minder rechten hebben, als zwarte mensen voor zichzelf opkomen, zegt Zwiers. „Ik heb hard gewerkt en ik heb dit opgebouwd, nu zijn er ineens zwarte mensen die claimen ook recht te hebben op wat ik heb.’ Dat is het gevoel dat ze hebben. Dan ga je voorbij aan vierhonderd jaar slavernij, en tweehonderd jaar slavernij in Noord-Amerika. De Amerikaanse samenleving is ontstaan door zwarte mensen uit te buiten.”

‘Slavernij is erfzonde’

Het is eigenlijk heel gek dat ze Amerika weer wit willen maken, zegt ook Sara Polak, Amerikanist aan de Universiteit Leiden. „Amerika is nooit wit geweest. Het land heeft altijd gedreven op slavernij en het verdrijven van native Americans.” Daarnaast is er ook een economische reden voor de opkomst van extreem-rechtse groeperingen. „Het gaat slecht met de witte middenklasse in de VS. Het gaat overigens economisch ook slecht met veel zwarten, maar dat ging het altijd al. Dat de crisis ook dewitte arbeiders- en middenklasse hard heeft geraakt, is een trigger.” Ook spelensocialmedia een grote rol, denkt Polak. „Als je social media opent, zie je meningen van mensen die hetzelfde denken als jij, en net iets radicaler. Daar word je door gevoed.”

Komt er binnenkort nog verandering? „Nee”, denkt Zwiers. „Het is het grote verhaal van Amerika. De slavernij is de erfzonde van de VS. Een land dat is gebouwd op vrijheid en democratie heeft zo’n donkere kant. De verdeling was gebaseerd op huidskleur. Daar heeft het land sinds de oprichting mee geworsteld, dat is niet zomaar opgelost. Racisme is een centraal thema in Amerika en dat zal nog een hele tijd zo blijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Extreem-rechts in Amerika: waar komt het vandaan?
Sluiten