Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 aug 2017 / 15:55 uur

Erdogan geeft Duitse Turken stemadvies

In Duitsland vinden op 24 september parlementsverkiezingen plaats. Angela Merkel gaat dan voor haar vierde termijn als bondskanselier. In het land worden veel campagnes gevoerd, maar ook vanuit het buitenland komt er stemadvies. Onder anderen Reccip Erdogan heeft zich uitgesproken.

Geen Merkel

De Turkse president spreekt vooral over partijen waar je niet op mag stemmen. Dat zijn de christendemocratische CDU van bondskanselier Merkel, de sociaaldemocratische SPD en Die Grünen.

Vrijdag na het traditionele gebed verklaarde Erdogan tegenover de media: „Maak niet de fout om voor hen te stemmen. Het zijn allemaal vijanden van Turkije. Dat is een erezaak voor al mijn burgers die in Duitsland wonen.”

Er zijn momenteel ongeveer drie miljoen Turken woonachtig in Duitsland, van wie naar schatting een op de drie stemgerechtigd is. Met een miljoen stemmen kunnen zij dus een grote invloed uitoefenen op de uitslag. In Duitsland zijn namelijk 631 zetels te verdelen. Op een stemgerechtige bevolking van 62 miljoen mensen verdelen de Duitsers met een Turkse achtergrond dus waarschijnlijk tien zetels.

Gespannen

Dat Erdogan dit doet, was te verwachten gezien de gespannen verhoudingen tussen Duitsland en Turkije. Turkije arresteerde in het voorbije jaren diverse Duitse journalisten en een mensenrechtenactivist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Erdogan geeft Duitse Turken stemadvies
Sluiten