Metro
Metro Nieuws 9 aug 2017 / 17:37 uur

Eiercrisis: al in november 2016 signalering fipronil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het kabinet al in november op de hoogte gebracht van de mogelijke aanwezigheid van fipronil in eieren. Dit zegt de Belgische minister van Landbouw Ducarme.

Deze informatie zou staan in memo’s van de voedselwaakhond aan het adres van het ministerie van Economische Zaken. Deze berichten kwamen op straat te liggen en zijn in handen gekomen van de FAVV, het Belgische voedselagentschap.

De NVWA heeft woensdag toegeven inderdaad eerder getipt te zijn over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Maar, zegt topman Van der Lint: „er was geen enkele aanwijzing dat het ook in de eieren zou kunnen zitten.”

Memo

Minister Schippers en staatssecretaris Van Dam stuurden er op 3 augustus een brief uit met een overzicht van de gebeurtenissen met betrekking tot de aanwezigheid van fipronil in eieren, maar daarin wordt met geen woord gerept over de memo van november 2016.

Vanuit het parlement wordt onthutst gereageerd op de uitspraak van Ducarme. De Tweede Kamer eist opheldering over de kwestie. De partijen die in onderhandeling zijn over een nieuw kabinet, maar nu met reces zijn, stellen gezamenlijk vragen over de onthulling en willen dat er deze week nog duidelijkheid komt.

De Partij voor de Dieren vroeg VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om terug te komen van hun reces. Hiervoor was niet voldoende bijval van andere partijen. De PvdD heeft om een brief met uitleg gevraagd en wordt hierin gesteund door GroenLinks en de SP.

De Belgen lagen onder vuur omdat ze de besmetting van de eieren te laat bij de Europese Commissie hebben gemeld. Ze deden dit pas op 20 juli. Half juni begonnen zij te vermoeden dat er besmette eieren in omloop waren in België. Na meerdere keren te hebben aangedrongen, kregen ze op 20 juli de benodigde informatie van de NVWA over de klantenlijst van het bedrijf waar de besmette eieren vandaan komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eiercrisis: al in november 2016 signalering fipronil
Sluiten