Metro
Metro Nieuws 22 aug 2017 / 07:15 uur

DUO spoort frauduleuze studenten op via ov-jaarkaart

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft dit jaar de reisgegevens van minstens tientallen studenten ingezien. Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, speelde de gegevens door aan het ministerie van Onderwijs, op verzoek van Duo. Die onderzoekt of studenten frauderen met de basisbeurs door onjuiste informatie op te geven over hun woonadres, meldt Volkskrant vandaag.

Translink mag alleen reisgegevens aan derden verstrekken na tussenkomst van een officier van justitie. Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV vraagt vandaag bij de Autoriteit Persoonsgegevens om nader onderzoek omdat de ‘privacy nu op straat ligt’.

Privacyregels

Er zijn sinds enige tijd ‘vijf tot tien verzoeken per week’ ingediend bij Translink door Duo om reisgegevens van studenten op te vragen. Die verzoeken zijn gehonoreerd tot een op fraude betrapte student een rechtszaak aanspande. Daaruit bleek in mei dat Duo de privacyregels heeft overtreden. Daardoor hoefde de student het geld van de te hoge beurs die was ontvangen niet terug te betalen.

Duo gaat nog wel in hoger beroep, de afdeling van het ministerie van onderwijs gaat naar eigen zeggen niet willekeurig te werk. Er wordt een zogenaamd risicoprofiel opgesteld. Omdat er gemeenschapsgeld mee is gemoeid, vindt Duo de opsporing van groot belang.

Fraude

Om hoeveel studenten het gaat die zijn gecontroleerd, kan Duo niet precies zeggen. Ook kon de woordvoerder maandag niet tegen Volkskrant zeggen wanneer het nieuwe beleid is ingevoerd. Wel zijn er in 2013 7000 controles geweest waaruit bleek dat 3300 studenten fraudeerden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DUO spoort frauduleuze studenten op via ov-jaarkaart
Sluiten