Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 4 aug 2017 / 08:14 uur

Dit moet je weten op vrijdagochtend 4 augustus

Wat moet je op deze vrijdagochtend 4 augustus weten? Metro zet het voor je op een rij.

Dit gebeurde er vannacht

Historisch: Vrouwen naar finale EK voetbal

De Oranje Leeuwinnen schrijven geschiedenis: voor het eerst staan zij in de finale van een eindtoernooi. Donderdagavond versloegen de voetbalsters Engeland met 3-0 in de halve finale. In de 22e minuut bracht Vivianne Miedema het team op een voorsprong in de volgepakte Grolsche Veste van Enschede. Na een uur scoorde ook Daniëlle van de Donk en in de blessuretijd tikte Lieke Martens (of was het toch een eigen doelpunt van Millie Bright?) de derde binnen.

Volgens Lieke Martens is de opmars van Oranje het resultaat van jarenlange arbeid. „Dit komt ons niet zomaar aanwaaien, dit is waar we de laatste jaren aan hebben gewerkt”, aldus de linksbuiten.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman neemt het zondag in finale op tegen Denemarken. In de groepsfase troffen de voetbalsters Denemarken ook al, toen won Nederland door een penalty met 1-0.

Foto: ANP

PSV voor eerst in ruim 40 jaar niet op internationaal hoofdtoernooi

Voor PSV was het daarentegen een teleurstellende avond. De ploeg van Philip Cocu heeft zich donderdagavond niet weten te plaatsen voor de play-offs van de Europa League. Het is voor het eerst in 43 jaar dat de Eindhovenaren ontbreken op een Europees hoofdtoernooi.

De voetballers gingen in de derde voorronde onderuit tegen NK Osijek. Na een klein half uur kwamen de Kroaten op voorsprong, waarna PSV zich niet meer wist te herstellen. Ook de thuiswedstrijd liep al uit tot een teleurstelling voor de ploeg; toen werd het eveneens 1-0.

Teleurstelling bij Marco van Ginkel. Foto: ANP

FC Utrecht slaagde er wel in zich te kwalificeren voor de volgende ronde. De Domstedelingen plaatsten zich donderdag voor deze laatste voorronde na een gelijkspel tegen Lech Poznan. De uitwedstrijd in Polen eindigde in 2-2 en dat was na de 0-0 van vorige week voldoende.

Brand gebouw Dubai

De Torch Tower in Dubai, een van de hoogste woontorens ter wereld, stond opnieuw in lichterlaaie. De brand brak vannacht uit en greep snel om zich heen. Puin viel naar beneden en landde in de omringende straten.

Het vuur was na een paar uur onder controle. Naar verluidt zijn er geen slachtoffers gevallen. In 2015 stond de toren, met 79 verdiepingen, ook al in brand. Er vielen toen geen slachtoffers.

Foto: AFP PHOTO / KARIM SAHIB

Verder in het nieuws

Airbnb-verhuurder negeert 60 dagengrens regelmatig

Vier op de tien Nederlanders die hun woning verhuren via Airbnb, doen dat meer dan zestig dagen per jaar. En dat is vaak verboden. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd, Le Monde, Süddeutsche Zeitung en Trouw. Vergeleken met België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is Nederland het land met het hoogste percentage langverhuurders (42 procent). Deze overtreding kan je duur komen te staan: de boete is maximaal 20.500 euro.

Foto: ANP

Wat staat er vandaag te gebeuren?

Mogelijk lang in rij wegens actie luchthavens

Reizigers die vrijdag het vliegtuig op de luchthavens van Eindhoven of Rotterdam pakken, staan mogelijk langer in de rij voor de paspoortcontroles. De vakbonden hebben hun leden bij de Koninklijke Marechaussee opgeroepen vrijdag stiptheidsacties voeren, als protest tegen nieuwe arbeidsvoorwaarden. Gesprekken tussen het ministerie van Defensie en de vakbonden van het defensiepersoneel zitten al tijden muurvast.

Foto: ANP

Het weer

Het wordt opnieuw een wisselvallige dag. De zon laat zich af en toe zien, maar wordt afgewisseld met bewolking en buien. Ook staat er een stevige zuidwestenwind. De maximumtemperatuur ligt vrijdag tussen de 20 en 24 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op vrijdagochtend 4 augustus
Sluiten