Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 aug 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op vrijdagochtend 11 augustus

Wat moet je op deze vrijdagochtend 11 augustus weten? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Politie vindt zwaargewonde man in auto in Breda

Een vreemd voorval in Breda. Daar vond de politie een man zwaargewond in een auto. De man is door vermoedelijk een misdrijf zwaargewond geraakt. De politie trof hem aan in een auto in de Isenburgstraat en doet onderzoek.

Getuigen zagen twee daders wegrijden. De melding kwam rond 23.10 uur binnen. Niet viel later botsten twee auto’s op elkaar op de Academiesingel in de Brabantse stad, waarbij inzittenden van één auto op de vlucht sloegen. Bij het ongeluk raakte verder niemand gewond. De politie onderzoekt of de twee zaken met elkaar verband houden.

Neushoorn live bevallen in Burgers’ Zoo

Feest in Burgers’ Zoo! Daar is een neushoorn moeder geworden. De bevalling van het dier was live te volgen via de webcam. Bezoekers van de site van de Arnhemse dierentuin konden volgen hoe een babyneushoorn ter wereld kwam en neushoorn Izala moeder werd. Via de webcam was te zien hoe haar kalf werd geboren. De dierentuin is opgetogen over de geboorte.

Intussen heeft het jong de eerste stapjes al gezet en drinkt het bij de moeder. Het is het tweede jong voor Izala. Het eerste kalfje overleed vorig jaar maart tijdens de geboorte.

De draagtijd van breedlipneushoorns bedraagt zestien tot achttien maanden. Een volwassen neushoornvrouw weegt rond de 2000 kilo.

Wat er vandaag staat te gebeuren

ANWB komt met gedragscode fietsers

Als het aan de ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU ligt, komt er een gedragscode voor fietsers. Langs drukke fietsroutes moeten aanwijzingen op borden komen, meldt het AD.

De nieuwe gedragsregels voor fietsers moeten begin volgend jaar klaar zijn, zodat de borden in de lente van 2018 geplaatst kunnen worden. Volgens NTFU-woordvoerder Esther van der Heijden gaat het erom dat fietsers ‘meer rekening houden met elkaar’. De werktitel van het project is ‘geef elkaar de ruimte’.

Van der Heijden benadrukt dat elke doelgroep op het fietspad aanwijzingen kan gebruiken voor onveilig gedrag. „Wielrenners moeten niet overal keihard willen racen. En scholieren moet hun ogen op het fietspad houden, niet op hun telefoon.”

Beeld: ANP

Schippers rent voor goud

Dafne Schippers komt vrijdagavond om 22.50 uur in actie voor haar belangrijkste race van het jaar. De Utrechtse loopt dan bij de WK atletiek in Londen de finale van de 200 meter. Ze verdedigt de titel die ze twee jaar geleden in Peking veroverde.

Schippers start als topfavoriete voor de eindstrijd.

Eredivisie van start

Het voetbalseizoen begint weer! In Den Haag neemt het plaatselijke ADO het om 19.00 uur op tegen FC Utrecht. Voor de Domstedelingen is het niet het eerste officiële duel deze zomer. De ploeg van coach Erik ten Hag heeft al twee voorrondes in de Europa League in de benen en speelt volgende week de eerste van twee duels met Zenit Sint-Petersburg om een plaats in het hoofdtoernooi.

Wat er verder in het nieuws is

Prijzen appels stijgen door kleine oogst

De oogst van appels valt dit jaar ruim 30 procent lager uit dan vorig seizoen. Het is daarmee de kleinste oogst van de afgelopen tien jaar. De prijzen van consumptieappels en industriële appels voor de productie van sap zullen naar recordhoogte stijgen, meldt De Telegraaf.

Onder invloed van het warme weer liepen de bloesems in april en mei extra vroeg uit, maar toen er plots sprake was van nachtvorst vroren ze op grote schaal kapot.

Branchemedium AGF.nl meldt dat er later deze maand vooral een gebrek zal zijn aan Elstars, het populairste ras in ons land. De prijzen vallen volgens Izak Heijboer, fruitspecialist van AGF.nl, dit seizoen zomaar tientallen procenten hoger uit: 30 tot 50 procent of nog meer. Exacte cijfers zijn er volgens de zegsman echter nog niet.

Beeld: ANP

Gewonden door noodweer in Italië

In Italië zijn meerdere mensen gewond geraakt door het noodweer in het noorden van het land. Ook zitten duizenden mensen zonder stroom in het uiterste noordoosten van het land en liepen treinen uren vertraging op, meldt persbureau Ansa.

Zo’n vijftig mensen moesten op de afdeling spoedeisende hulp van ziekenhuizen behandeld worden, nadat een windhoos langs de kust was geraasd. Verschillende mensen in de plaatsen Caorle, Jesolo, San Michele al Tagliamento en Portogruaro werden geraakt door rondvliegende voorwerpen.

Het noodweer in Italië eiste afgelopen weekend meerdere levens. De ANWB kreeg daarnaast tientallen meldingen binnen van Nederlandse vakantiegangers die autoschade hadden na een zware hagelbui woensdagavond bij het Gardameer. Vooral autoruiten moesten het ontgelden. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders gewond geraakt.

Beeld: ANP

Noord-Korea moet ‘heel heel nerveus zijn’

Als het aan president Donald Trump ligt, zou Noord-Korea ‘heel heel nerveus’ moeten zijn als het land iets doet tegen Amerika. Dat stelt de president donderdag. Hij voegt daaraan toe dat zijn ‘harde taal’ richting Noord-Korea misschien ‘niet zwaar genoeg’ was.

Deze week dreigde Trump met ‘vuur en woede’, waarna het escaleerde tussen de twee landen. Toch denkt Trump dat zijn opmerking niet sterk genoeg was. Dat zei hij tegen zijn verslaggevers vlak voor een vergadering met nationale veiligheidsadviseurs.

De spanningen tussen het Stalinistische land en de Verenigde Staten zijn hoog opgelopen na rakettesten en de ontwikkeling van kernkoppen door de Noord-Koreanen.

Noord-Korea gaf eerder op donderdag plannen vrij voor een eventuele aanval op het eiland Guam in de Grote Oceaan, waar Amerika een grote marine- en luchtmachtbasis heeft. Zuid-Korea riep woensdag het noordelijke land op om te stoppen met de provocatie om zo de spanningen om het Koreaanse schiereiland niet nog verder op te laten lopen.

Het weer

Beeld: ANP

Je zonnebril kun je vandaag thuislaten: het is overwegend bewolkt. Het noorden en noordoosten kunnen rekenen op regen en motregen. De zon weet in het westen af en toe door te breken en een paraplu is daar zo goed als overbodig. In de rest van het land is het overwegend bewolkt met in het oosten kans op lichte regen of motregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.