Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je weten op dinsdagochtend 8 augustus

Wat moet je op deze dinsdagochtend 8 augustus weten? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er is gebeurd?

Onrust in Zeeland

Paniek! In de provincie Zeeland zorgden twee F-16’s maandagavond voor enige onrust. Tientallen mensen belden 112 nadat harde knallen in de provincie waren te horen. Op Twitter hadden mensen het over explosies. De politie meldt dat de harde knallen afkomstig waren van vliegtuigen die door de geluidsbarrière vlogen.

Het bleek uiteindelijk om twee F-16’s te gaan die vanuit vliegbasis Volkel waren opgestegen voor een noodinzet. Volgens de Belgische luchtmacht werd een vliegtuig dat geen contact meer had met de verkeersleiding door de F-16’s onderschept. „Communicatie met vliegtuig hersteld, geen bijzonderheden. F-16’s weer geland”, meldt vliegbasis Volkel op Twitter.

Op paal gebotst

Vannacht botsten twee agenten met hun dienstwagen tegen een paal, omdat ze moesten uitwijken voor een andere politieauto. Ze zijn voor controle naar het ziekenhuis, meldt de politie op Twitter.

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Krefeldseweg en de Laaghuissingel. Daar moesten de agenten een politieauto ontwijken, terwijl ze op dat moment onderweg waren voor een spoedmelding.

China wil hoogste prijs betalen

China is bereid de "hoogste prijs" te betalen voor de sancties die vorige week door de VN-Veiligheidsraad zijn opgelegd aan Noord-Korea.

Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi lijdt China het meeste onder de sancties vanwege de zaken die het land doet met Noord-Korea. "Vanwege de economische banden met Noord-Korea, gaat vooral China de prijs betalen. Maar om de vrede en stabiliteit in de regio te behouden, zal China zich volledig houden aan de sancties", aldus Wang.

Wat er verder in het nieuws is

Controle op kippenvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat kijken of er ook in kippenvlees fipronil zit. Alleen bedrijven die zowel leghennen als vleeskippen houden, worden daarvoor gecontroleerd.

Pluimveebedrijven waar fipronil is aangetroffen in de eieren, zijn nu geblokkeerd. De eveneens aanwezige vleeskuikens op zo’n bedrijf mogen alleen na toestemming van de NVWA worden verhandeld. De NVWA geeft zo’n bedrijf pas vrij als na proefslachtingen van kippen zeker is dat het bestrijdingsmiddel fipronil niet in het vlees zit.

Problemen bij brandweer

Er zijn veel te weinig brandweerlieden in ons land! Het gebeurt regelmatig dat de brandweer te laat komt bij spoedgevallen en steeds vaker kan een eenheid zelfs helemaal niet uitrukken. Kazernes zijn onderbezet en het ontbreekt aan vrijwilligers.

Om het tekort aan vrijwilligers op te lossen, gaat Brandweer Nederland kijken of het eisenpakket voor nieuwe vrijwilligers veranderd kan worden.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Stemmen Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse parlement zou dinsdagmiddag Jacob Zuma wel eens naar huis kunnen sturen. De 75-jarige president ligt al maanden zowel binnen als buiten zijn partij onder vuur, maar overleefde al meerdere moties van wantrouwen.

De kans op Zuma’s aftreden is groter geworden nu is besloten dat de parlementsleden anoniem mogen stemmen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten op dinsdagochtend 8 augustus
Sluiten