Metro
Metro Nieuws 14 aug 2017 / 10:10 uur

Dit gebeurde er afgelopen weekend in Charlottesville

In het Amerikaanse Charlottesville (Virginia) liepen demonstraties van extreemrechtse groepen en tegendemonstranten zaterdag enorm uit de hand. Tientallen mensen raakten gewond, één vrouw overleed nadat een auto op een protestmars inreed.

Vanaf vrijdag komen witte nationalisten, aanhangers van de ‘alt right’-beweging en neonazi’s samen in Charlottesville. Daar protesteren ze tegen de plannen om het standbeeld van generaal Robert E. Lee weg te halen. Lee was de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861 – 1865).

Het motto van de mars is Unite the right. Er worden ook leuzen als „You will not replace us” en de variant daarop „Jew will not replace us." Een andere kreet was „Blood and soil." In de stoet liepen veel van de mensen rond met fakkels.

Let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

https://twitter.com/justdeexo/status/896267984682885120

Geweld

Zaterdag komt het tot een gewelddadige confrontatie tussen de extreemrechtse groeperingen en de tegendemonstranten. Een auto rijdt in op de protestmars van de tegendemonstranten, waarbij een 32-jarige vrouw om het leven komt. Negentien mensen raken gewond en vijf verkeren in kritieke toestand. De dader is de 20-jarige James Alex Fields uit Ohio, die inmiddels is gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord en een vijfvoudige poging tot doodslag. Op andere plekken raakten nog eens vijftien mensen gewond.

Een auto rijdt in op publiek. Beeld: ANP

Autoriteiten verbieden uiteindelijk de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en het park waar ze samenkomen wordt ontruimd. De noodtoestand in Charlottesville wordt afgekondigd door de gouverneur van Virginia.

Helikopter

Naast de protesten stortte even buiten de stad een politiehelikopter neer. De twee inzittenden kwamen daarbij om het leven. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

De FBI is zondag samen met de politie een officieel onderzoek begonnen naar de rellen. Het onderzoek van de FBI richt zich ook op het neerstorten van een politiehelikopter tijdens de demonstratie. Bij die crash kwamen zaterdag twee politieagenten om het leven. Vooralsnog gaat men uit van een noodlottig ongeval.

Mensen branden kaarsjes tijdens een herdenking. Beeld: ANP

Nationalistische eenheid

Het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump „alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat” veroordeelde toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op „blanke racisten, Ku Klux Klan, neonazi’s en alle extremistische groeperingen”.

Trump kreeg de nodige kritiek over zich heen omdat hij die niet bij naam noemde in zijn reactie. Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade zondag te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. „Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen”.

Tegendemonstraties in Charlottesville. Beeld: ANP

Veroordeling

Burgemeester van Charlottesville Mike Signer, criticus van het eerste uur, gaf zondag op tv Trump de schuld van de excessen. „Kijk naar de campagne die hij in 2016 voerde. Er zijn maar een paar woorden die niet vaak genoeg kunnen worden herhaald: binnenlands terrorisme en blank racisme. Dat is precies wat we dit weekeinde te zien hebben gekregen”, aldus de Democraat bij CNN. Hij beschuldigde Trump ervan rechtsextremisten als een magneet te hebben aangetrokken in plaats van hen krachtig af te stoten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit gebeurde er afgelopen weekend in Charlottesville
Sluiten