Metro
Metro Nieuws 16 aug 2017 / 09:37 uur

D66 pleit voor les over slavernijverleden

Als het aan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ligt, leren kinderen straks het Wilhelmus op school. Dat blijkt uit een concepttekst voor het regeerakkoord dat het AD heeft ingezien. Het voorstel van D66 om meer les te geven over kolonialisme en slavernij, lijkt vooralsnog gesneuveld.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1438584206189484

Normen en waarden

In het akkoord wordt vooral gehamerd op de normen en waarden in Nederland die hersteld moeten worden. Ook moet er les komen in de grondwet. Met deze maatregelen vinden de formerende partijen dat er ‘op samenhangende wijze’ aandacht wordt besteed ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’. Ook moeten ‘locaties’ met een ‘historische betekenis’ toegankelijk worden en een aanduiding krijgen.

Veel ruimte voor nationalisme, zo lijkt. Het is opvallend dat het voorstel van D66 gesneuveld lijkt te zijn. In de voorlopige compromis is het voorstel meer lessen te geven over kolonialisme en slavernij nog niet terug te vinden.

Slavernijverleden

Dat terwijl ook Nederland een groot slavernijverleden heeft. In Nederland kwam er pas op 1 juli 1863 een einde aan de slavernij. Ruim honderd jaar eerder dan in Amerika, maar Nederland begon ook eerder met slavernij in Nederlands-Indië. In de tweede helft van de 17e eeuw was de helft van de inwoners van Batavia onvrij.

Ook was er slavernij op de plantages in Suriname en de Caribische Eilanden. Op 1 juli wordt met Keti Koti ‘het afwerpen van de ketenen’ gevierd, de afschaffing van de slavernij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
D66 pleit voor les over slavernijverleden
Sluiten