IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 12 aug 2017 / 11:35 uur

Costa Rica bant na plastic zak ook borden en flesjes

In Nederland moet er tegenwoordig betaald worden voor plastic tasjes. Behalve bij de Aldi, daar gaan ze er helemaal uit. In Costa Rica hopen ze rond 2021 nog veel verder te gaan: als het aan de overheid ligt, kun je geen wegwerpproduct van plastic meer krijgen in het land.

Van plastic borden en bestek tot zelfs koffieroerstaafjes, niets mag meer van wegwerpplastic zijn. Ze willen daarmee het eerste land ter wereld zijn dat een een nationale strategie heeft geïntegreerd om plastic voor eenmalig gebruik te verbannen. Deze maatregel is niet heel gek: tien jaar geleden liet het land weten dat het in 2021 helemaal klimaatneutraal wil zijn, meldt Costa Rica News.

Maatregel

De maatregel is ook hard nodig, als we op deze manier plastic blijven gebruiken is er in 2050 meer plastic dan vis in de zee. Wetenschappers en de overheid in Costa Rica zijn onder andere daarom bezig met allerlei innovaties om plastic gebruik te verminderen. Er moet natuurlijk wel een vervanging komen voor alle plastic spullen.

Daar zijn onderzoekers al hard mee bezig. Ze zijn op zoek naar nieuw materiaal dat het plastic kan vervangen. Drie studenten uit het land gingen ook op zoek naar vervanging. Ze kwamen uit op een tas die wordt gemaakt van bananen. Hij is vijf keer steviger dan de huidige plastic zakken in het land en breekt zichzelf in 18 maanden af.

Nieuwe uitvinding

Daniela Palomo, José Eduardo Castro en Sebastián Hernández studeren scheikunde aan de Universidad de Costa Rica en wonnen met hun uitvinding de Fair of Entrepreneurship, Development, and Innovation eind vorig jaar. Na een aantal ideeen besproken te hebben, besloten ze aan de slag te gaan met cellulose, een extract dat je uit planten en het exoskelet van garnalen kunt halen. Ze zijn daar niet als enige mee bezig, in Nederland is de Eindhovense student Robert ook met eenzelfde soort ontwikkeling bezig, vertelde hij onlangs aan Metro.

Een nieuw soort plastic dat zichzelf idealiter binnen zes maanden afbreekt, is de doelstelling. De plastic spullen om weg te gooien die we nu kennen, doen er soms honderden jaren over om afgebroken te worden. Dat moet veel sneller, vindt het Zuid-Amerikaanse land.

Ruimte voor verbetering

Het is niet de eerste keer dat Costa Rica rigoreuze milieumaatregelen neemt. Ook zijn ze hard bezig de ontbossing te verminderen. In 1984 bestond slechts 26 procent van het land uit bos, eind dit jaar is dat meer dan 52 procent. Helaas is niet alles even goed: een vijfde van de 4000 ton vast afval die dagelijks in het land wordt geproduceerd, wordt niet opgehaald. Daardoor belandt het in het landschap van Costa Rica, wat rivieren, meren en stranden vervuilt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Costa Rica bant na plastic zak ook borden en flesjes
Sluiten