Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 aug 2017
Leestijd: 5 minuten

Aanslag IS in Barcelona: 14 doden, ruim 130 gewonden

Update 14.00 uur: Het dodental is volgens de reddingsdiensten vrijdagmiddag opgelopen naar veertien. Het laatste slachtoffer is een vrouw die ernstig gewond raakte bij de aanslag in Cambrils donderdagnacht. Ze overleed in een ziekenhuis.

Ook het aantal gewonden is naar boven bijgesteld. In totaal zijn nu 130 gewonden geteld.

De eerste drie dodelijke slachtoffers van de aanslagen zijn geïdentificeerd. Ze komen uit dezelfde familie. Het gaat om een zestigjarige man uit de plaats Lanteira in het zuiden van Spanje, zijn zoon en een nichtje.

De echtgenote van de man raakte zwaargewond en ligt in een ziekenhuis in Barcelona.

————

Bij de aanslag in Barcelona zijn dertien mensen om het leven gekomen, dat meldt het Spaanse ministerie. Daarnaast zijn er volgens de officiële cijfers meer dan honderd gewonden – waarvan vijftien er ernstig aan toe zijn – als gevolg van het busje dat rond vijf uur vanmiddag zigzaggend de Ramblas over reed. Het ministerie van Buitenlandse zaken meldt dat drie van de gewonden Nederlanders zijn. Ze zijn niet in levensgevaar. Het ministerie heeft inmiddels contact met hun families. Verder is bekend dat onder de doden in ieder geval een Belg is.

Hoewel de politie spreekt van een terroristische aanslag, is het nog onduidelijk wat het motief van de daders is geweest. Wel wordt er een link gelegd tussen de aanval en een ontploffing in huis in Alcanar, dat ruim honderd kilometer van Barcelona af is. Uitgegaan werd van een gasexplosie vanwege opgeslagen butaangas, waarbij één dode en zeven gewonden vielen. Die opslagplaats wordt nu gelinkt aan de aanval in Barcelona. De aanslag is inmiddels ook opgeëist door de Islamitische Staat, zo meldt hun eigen persbureau Amaq.

Meer verdachten

Er zijn meerdere daders en zijn er verdachten die niet in het busje zelf zaten. Er inmiddels twee verdachten opgepakt, het gaat om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla. Beide opgepakte verdachten zouden de bus níét hebben bestuurd. De bestuurder is nog altijd op de vlucht.

De politie doodde ook een iemand, maar dit was geen verdachte, zo blijkt nu. Hij zou doodgeschoten zijn omdat hij de controlepost volledige negeerde en over het been van een agent reed, maar had voor zover bekend niets met de aanslag zelf te maken. Ook in tegenstelling tot eerdere berichten hebben de aanslagplegers na de aanslag geen intrek genomen in een bar.

Een ooggetuige filmde vanuit haar huis de arrestatie van een van de verdachten.

Eerdere bericht

In Barcelona is op de Ramblas een busje ingereden op een mensenmenigte. Volgens de Spaanse politie zijn er meerdere doden en tientallen gewonden. Inmiddels is vastgesteld dat het om een terroristische aanslag gaat.

Over de aard van het incident is vooralsnog niets bekend. De twee inzittenden van het busje zouden de benen hebben genomen. Volgens verschillende Spaanse media zouden twee gewapende mannen ook een restaurant hebben betreden. Het is nog onduidelijk of en hoeveel mensen worden gegijzeld. Omstanders hebben ook schoten gehoord.

Minimaal twee doden

De Catalaanse politie maakt melding van minimaal twee doden. Daarnaast liggen er zeker twintig gewonden in de Spaanse straten. De radiozender Cadena Ser maakt zelfs melding van dertien doden. Dit aantal is nog niet bevestigd. Volgens de krant El Pais is deze aanslagpleger door de politie geïdentificeerd. Er is inmiddels een verdachte aangehouden, zo berichten Spaanse media.

De hulpdiensten zijn inmiddels ter plaatse in de Catalaanse hoofdstad. Ze zijn nog massaal op de plek waar het incident plaatsvond. De politie heeft iedereen opgeroepen niet naar de plaats van het incident te komen om zo de hulpdiensten de ruimte te geven bij de verzorging van tientallen mensen die zijn aangereden. De omgeving is afgezet en het openbaar vervoer is stilgelegd. De politie is op zoek naar een man van ongeveer 1,70 meter lang, die een wit overhemd met blauwe strepen draagt.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/898213672312549376

https://twitter.com/TrumpEra_2017/status/898211479924723713

Twee maanden geleden was er al een waarschuwing van de CIA aan de Spaanse inlichtingendiensten dat de Ramblas wel eens het doelwit van een terroristische aanslag zou kunnen zijn.

#RedesSociales

Mensen in Barcelona worden opgeroepen om zich op te geven als veilig door in een social media-post de hashtag #RedesSociales te gebruiken. Vrij Uit Autovakanties en Neckermann Reizen zijn op zoek naar de mensen die via de organisaties een reis naar Barcelona hebben geboekt. „We willen weten of zij in veiligheid zijn. Mensen die hun mobiele nummer in de boeking hebben gezet worden door ons via sms op de hoogte gebracht van de situatie", vertelt een woordvoerder.

Paniek in de stad

Op social media zijn verschillende beelden te zien van de panieksituatie die is ontstaan als gevolg van de situatie.

Op de Ramblas is het altijd een drukte van belang. Het is de grote toeristische straat van Barcelona, die vanaf het strand tot aan het midden van de stad loopt.

ANP

Er waren ook meerdere Nederlanders rondom de plek van de aanslag. Een van hen is ooggetuige Amber de Bruin, zij sprak al met zowel de NOS als RTL. „Ik hoorde een enorme knal waarna iedereen begon te gillen en te rennen. Ik zag iets op me afkomen, mijn man trok me snel weg. Op dat moment zie ik iets op me afrijden en vliegt er een lichaam langs me heen”, zegt De Bruin, die voorlopig onderdak heeft gevonden in een restaurant. „De eigenaar van een restaurant deelt water uit. Ik heb het idee dat iedereen nu wat kalmer is geworden.”

Schokkende beelden

De onderstaande beelden zijn genomen op de Ramblas en kunnen als schokkend worden ervaren.

https://twitter.com/maggiebeauchamp/status/898224151881809921

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aanslag IS in Barcelona: 14 doden, ruim 130 gewonden
Sluiten