Metro
Metro Nieuws 11 aug 2017 / 06:03 uur

Boko Haram zet vrouwen en kinderen in bij aanslagen

Terreurgroep Boko Haram, die voornamelijk in het noordoosten van Nigeria actief is, zet voor een groot deel vrouwen en kinderen in bij zelfmoordaanslagen.

Het Amerikaanse terrorismebestrijdingscentrum werkte samen met universiteit Yale aan een onderzoek waarbij 434 aanslagen in zes jaar tijd nader werden bekeken. Van 338 aanslagen kon het centrum het geslacht van de aanslagpleger vaststellen en hiervan waren 244 daders vrouw.

#BringBackOurGirls

De inzet van vrouwen bij zelfmoordaanslagen is nog meer toegenomen nadat er in 2014 in de stad Chibok 276 vrouwelijke studenten tussen de 16 en 18 jaar ontvoerd werden. Deze gebeurtenis staat bekend als een van de gruwelijkste daden van Boko Haram.

Volgens het rapport richt Boko Haram zich ook steeds meer op kinderen. Van de 134 aanslagplegers van wie de leeftijd die in dit onderzoek achterhaald kon worden, valt 60 procent in de groepen tieners en kinderen. Het jongste kind dat gebruikt werd voor een zelfmoordaanslag was 7 jaar oud.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat Boko Haram vier keer zoveel meisjes als jongens inzet bij aanslagen. Het gaan dan om kinderen die 12 jaar of jonger zijn.

Liever vrouwen dan mannen

De reden dat Boko Haram vrouwen en kinderen inzet voor zelfmoordaanslagen zou zijn dat zij over het algemeen minder verdacht lijken dan mannen en jongens, waardoor ze minder vaak gefouilleerd worden en bommen ongemerkt met zich mee kunnen dragen.

Daarbij zouden vrouwen en kinderen makkelijker te ‘rekruteren’ zijn door Boko Haram. Ze zouden gemakkelijker gemanipuleerd en gebrainwasht kunnen worden en zijn eenvoudiger te overmeesteren met het gebruik van geweld.

Boko Haram heeft naar schatting al 35.000 slachtoffers gemaakt. De terreurorganisatie, die trouw zwoer aan IS, streeft ernaar een islamitische staat in Nigeria en buurlanden te stichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boko Haram zet vrouwen en kinderen in bij aanslagen
Sluiten